Počet obětí slovinských povodní stoupl na šest. Pohřešovaní Češi se ozvali

Záchranáři v pondělí objevili další dvě oběti povodní, které v minulých dnech postihly Slovinsko. Celkový počet mrtvých tak stoupl na šest, ale bilance může nadále růst, protože záchranné týmy se ještě nedostaly do některých odříznutých oblastí. Hrozí navíc sesuvy půdy, informovala v pondělí slovinská média. Někteří Češi ve Slovinsku uvázli v ubytovacích zařízeních, sdělil Černínský palác, všichni pohřešovaní se ale ohlásili. Do země vysílají pomoc státy z Evropské unie i NATO.

Ani noc na pondělí nebyla úplně klidná, napsal zpravodajský server 24ur. Hasiči zasahovali v 57 případech při odstraňování následků povodní, a to především v Pomurském regionu a v Korutanech.

Slovinsko požádalo o pomoc státy Severoatlantické aliance a Evropské unie. Potřebuje především těžkou techniku a vrtulníky pro záchranné akce. Helikoptéry poslaly do zasažené země Chorvatsko či Maďarsko, své stroje nabídlo i Rakousko, Španělsko či Ukrajina. Po NATO Slovinsko žádá pět těžkých vojenských vrtulníků. Těžkou techniku vysílají do Slovinska Francie a Německo. 

Česká republika nabídla Slovinsku tři těžké mostové soupravy, uvedl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Jejich přepravu po zemi by zajistili hasiči.

Události: Velká voda ve Slovinsku ustupuje, obětí přibývá (zdroj: ČT24)

Premiér odhadl výši škod na zhruba 12 miliard korun

Řada vesnic či domů byla v pondělí odpoledne stále odříznutá od okolí, napsala agentura STA. Na severu země byly některé oblasti přístupné jen z Rakouska. Šéf civilní ochrany Leon Behin uvedl, že se situace pomalu zlepšuje, ale návrat k normálu je ještě daleko.

Tam, kde voda odtekla, po sobě zanechává spoušť, bahno a sutiny. V postižených oblastech zůstává kvůli podmáčené půdě vysoké riziko sesuvů. Ty se ve velkém rozsahu spustily již v neděli, zejména v Korutanech a v údolí řeky Savinja.

Podle Agentury pro životní prostředí se průtoky řek pomalu zmírňují. Výstraha před povodněmi ale nadále platí v Pomurském a Podrávském regionu a podél řeky Krky. Záchranné týmy se snaží dostat do dosud nepřístupných měst a vesnic a bude pokračovat snaha o obnovení silničního spojení a další infrastruktury.

Podle premiéra Roberta Goloba se povodně dotkly dvou třetin země a způsobily škody za nejméně 500 milionů eur (12 miliard korun), píše agentura APA. Podle agentury AP jsou pod vodou stále celé vesnice, dálniční síť je přerušená na řadě míst a několik mostů se zřítilo. Zástupci podnikatelů tvrdí, že škody na hospodářství jsou ohromné.

Trase přes Lublaň do Chorvatska by se měli vyhnout i turisté, kteří míří na jih Evropy. „Úplně nejhorší je to centrum, to znamená Lublaň hlavní město a trasa do Mariboru. Snesitelné v uvozovkách podle těch dosavadních informací je Gratz, Maribor, Zágreb a nejlepší varianta je zcela jasně jet přes Slovensko, Maďarsko,“ uvedl mluvčí ÚAMK Igor Sirota.

Deštivé počasí v minulých dnech potrápilo i Rakousko. Sesuvy půdy nyní představují největší nebezpečí pro podmáčený jih země. Záplavy po silných deštích už mají v zemi i první oběť –⁠ muže, který spadl do rozvodněné řeky. „Přes noc se situace zhoršila. Řekla Glan se vylila ze svého koryta po obou stranách,“ uvedl starosta města Maria Saal Franz Pfaller.

Všichni pohřešovaní Češi se ohlásili

V cestovatelském systému Drozd je zaregistrováno 599 českých turistů ve Slovinsku a někteří uvázli v ubytovacích zařízeních, řekl mluvčí českého ministerstva zahraničí Daniel Drake. „Náš zastupitelský úřad v Lublani odpovídá na desítky telefonátů ve dne i v noci, dotazy byly zejména na dopravní situaci, předpokládaný vývoj počasí a podobně,“ poznamenal.

Několik českých turistů se zprvu neozývalo rodinám, během víkendu se ale všichni pohřešovaní ohlásili.

„Zastupitelský úřad nemá informace o zraněných českých občanech, někteří však uvázli v ubytovacích zařízeních a vyčkávají na zprovoznění zavalených nebo podmáčených cest. Všechny vyzýváme, aby zůstávali ve zděných stavbách a zbytečně se nevydávali do nebezpečného terénu,“ dodal Drake. 

Velvyslanec ČR ve Slovinsku hovořil o pomoci Čechům během povodní (zdroj: ČT24)

Tři Češi, kteří byli uvězněni v nedostupných oblastech, se již dostali do bezpečí, řekl český velvyslanec ve Slovinsku Juraj Chmiel v Událostech, komentářích. Zastupitelský úřad podle něj čeká na informaci o potvrzení přesunu zbývajících dvou českých občanů. „Byli jsme v kontaktu se všemi, kdo nahlásili problémy,“ dodal. Slovinské úřady i veřejnost podle něj aktivně nabídly pomoc. „Práce slovinských záchranářů je opravdu vynikající,“ ohodnotil.

Podle Chmiela se nyní situace uklidňuje. „Zejména po zmírnění povětrnostní situace se Slovinci zaměřují na obnovení komunikací do postižených oblastí a zásobování vodou,“ doplnil.

Do humanitárních sbírek mohou přispívat Češi

Český červený kříž (ČČK) a humanitární organizace ADRA vyhlásily na pomoc Slovinsku sbírky. Podle ČČK je v zasažených oblastech nedostatek pitné vody a hygienických potřeb a řadu lidí je třeba evakuovat. ADRA v obcích severně od Lublaně pomáhá s úklidem a distribuuje vysoušeče.

Lidé, kteří chtějí podpořit pomoc Červeného kříže, mohou zasílat peníze prostřednictvím sbírkového účtu ČČK s číslem 333999/2700 a variabilním symbolem 2302. Veřejná sbírka SOS ADRA povodně Slovinsko na účtu číslo 66888866/0300 má variabilní symbol 512.

„Sdílení zkušeností s kolegy ve Slovinsku vnímáme jako velmi důležité právě z toho důvodu, že přírodní katastrofa podobného rozsahu zasáhla tuto zemi historicky poprvé,“ uvedl koordinátor humanitární pomoci při mimořádných událostech z ADRA ČR Josef Koláček. Pomáhají také kanceláře organizace ze Slovenska, Chorvatska a Srbska. „Vzhledem k rozsahu povodní bude nutná dlouhodobá pomoc v řádu mnoha měsíců,“ podotkla česká ADRA.