„Tel Aviv se dost špatně nahrazuje.“ Petr Zelenka natáčí v Izraeli nový film Modelář

Události v kultuře: Petr Zelenka natáčí v Izraeli film Modelář (zdroj: ČT24)

Po třiceti dnech končí režisér Petr Zelenka natáčení nového filmu Modelář. Štáb se na závěr přesunul na čtyři dny do izraelského Tel Avivu, kde točí paradoxně první scénu snímku. Jedna z hlavních postav, kterou hraje Kryštof Hádek, totiž na začátku příběhu v Izraeli pracuje.

Filmaři natočili největší část filmu v Praze, poté natáčeli několik dní v Brně, v pohraničí a na závěr se rozjeli právě do Tel Avivu. „Hlavní hrdina filmu Pavel v podání Kryštofa Hádka prožije v Tel Avivu dramatickou událost, která ho zásadně posune v jeho dalším jednání. Nastartuje se tu něco, co se prolíná celým příběhem. Ale Modelář je také o lidském přátelství a věřím, že půjde o hodně divácký film,“ říká Petr Zelenka.

„Tel Aviv ve filmu je skutečný Tel Aviv, on se totiž dost špatně nahrazuje jiným městem, proto jsme v Tel Avivu. Hrdina tady pracoval pro nějakou velkou farmaceutickou firmu,“ pokračuje režisér. „A vlastně i Izrael je v příběhu relativně důležitý. Ale nechci moc prozrazovat, já to sám nemám rád,“ doplňuje Kryštof Hádek.

Kvůli komplikacím při proclení techniky si Češi raději najali izraelské vybavení. „Půjčili jsme si místní kamery. Je to náročné, redukovali jsme český štáb na devět lidí, zbytek jsou místní, zhruba patnáct nebo dvacet osob,“ počítá Zelenka.

Mádl jako rapper Kato

Před natáčením dalo Zelenkovi největší práci obsazení dvou hlavních postav, majitelů úspěšné půjčovny dronů, které nakonec ztvárnili Kryštof Hádek a Jiří Mádl. Mádl se kvůli své roli majitele firmy přezdívaného Plech musel naučit rapovat. Jeho postava totiž odkazuje na klasika české scény známého jako Kato.

Sám Kato, lídr Prago Union, známý i ze skupiny Chaozz, se přitom podílí na hudbě k filmu. Ve snímku dále hrají Veronika Khek Kubařová, Richard Stanke, Zuzana Fialová, Miroslav Hanuš, Helena Dvořáková, Jiří Štrébl nebo Kristýna Frejová. Za kamerou stojí Alexander Šurkala, střihačem je Vladimír Barák.

Modelář, který vstoupí do kin v únoru 2020, vzniká v producentské společnosti 0.7km films Petra Zelenky a Martina Sehnala. Koproducentem filmu je také Česká televize. Snímek vzniká s podporou Státního fondu kinematografie, Jihomoravského filmového nadačního fondu a Nadačního fondu Prague Film Fund, scénář podpořila Filmová nadace.