Po mnichovském komplexu vyletí drony. Petr Zelenka natáčí nový film Modelář

Po pěti letech od filmu Ztraceni v Mnichově natáčí scenárista a režisér Petr Zelenka nový celovečerní snímek. V příběhu nazvaném Modelář diváky zavede do prostředí firmy na pronájem dronů. V hlavních rolích se představí Kryštof Hádek a Jiří Mádl.

„Dnes už není ani tak zajímavé vidět záběr natočený z dronu, jako spíš dron, který takový záběr natáčí. To, co se děje za kamerou, je zajímavější. Jasně, je to technická hračka, ale je sexy. V Modeláři pracujeme s drony unikátním způsobem, a to nejen na české poměry,“ říká Petr Zelenka.

Snímek sleduje vznik prosperující půjčovny dronů, mezi jejíž klienty patří prezidentský kandidát i výtvarníci pořádající happeningy. Drony tady monitorují větrné elektrárny nebo sprejují Petřínskou rozhlednu. Divák se může těšit také na závody dronů – sport budoucnosti, v němž jsou Češi velice úspěšní, nebo módní přehlídku, kde drony nosí luxusní kabelky.

Režisér Petr Zelenka natáčí nový film Modelář (zdroj: ČT24)

Jedním ze dvou hrdinů filmu je chemik Pavel (Kryštof Hádek), vynikající letecký navigátor, který se nedávno vrátil z Izraele, kde několik let pracoval. Protipólem Pavla je majitel firmy přezdívaný Plech (Jiří Mádl), ve volném čase rapper, zdánlivě divoch a provokatér.

Žánr je past, říká Zelenka

Drony jsou pro tyto dva bývalé spolužáky ze střední školy propustkou do mnoha oblastí lidského konání, kam by se jinak nepodívali. Idylická situace ve firmě se však začne výrazně komplikovat, když chce jeden z hrdinů dron využít k něčemu úplně jinému.

„Není to formálně komplikovaný příběh jako moje předchozí filmy Ztraceni v Mnichově nebo Karamazovi. Žánrově psychologický thriller, ale žánr je past,“ uvažuje o filmu Petr Zelenka. „Bude tu pár hlášek, hlavní hrdiny si určitě zamilujete, bude to dobře odsýpat a na pár scén si vzpomenete i druhý den nebo za týden,“ doplňuje. 

Zelenka se k celovečernímu filmu vrací téměř po pěti letech od snímku Ztraceni v Mnichově, který se s nadhledem věnoval mýtu o mnichovské zradě. Mezitím režíroval poslední řadu seriálu Terapie, podle vlastního scénáře pak seriál Dabing Street letos oceněný Českým lvem. Zelenkova divadelní hra Elegance molekuly byla nedávno na Cenách divadelní kritiky vyhlášena jako nejlepší česká hra roku 2018. 

Filmaři v těchto dnech natáčejí v Praze, poté se přesunou například do Brna nebo vyrazí do česko-německého pohraničí. Celé natáčení je naplánováno od poloviny května do konce června.

Ve filmu dále hrají Veronika Khek Kubařová, Richard Stanke, Zuzana Fialová, Miroslav Hanuš, Helena Dvořáková, Jiří Štrébl nebo Kristýna Frejová. Za kamerou nového Zelenkova filmu stojí kameraman Alexander Šurkala, střihačem je Vladimír Barák. Na hudbě k filmu se mimo jiných podílí Kato, lídr Prago Union, známý i z kapely Chaozz.

Modelář vstoupí do kin v únoru 2020. Snímek vzniká v producentské společnosti 0.7km films Petra Zelenky a Martina Sehnala, mezi koproducenty patří také Česká televize. Film podpořily mimo jiné Státní fond kinematografie a Filmová nadace.