Dobrého je jako šafránu. Kalle si na Saffron Hills utrhli cenu Apollo

Hudební kritici vybrali nejlepší album loňského roku. Držitelem ceny Apollo za rok 2017 se stalo duo Kalle. O vítězi se rozhodlo mezi sedmi nahrávkami. Slavnostní vyhlašování s koncertem nominovaných hudebníků je možné přehrát v tomto článků. O letošním ročníku vzniká také dokument, ČT art ho odvysílá 23. dubna.

Táborská dvojice Kalle, tedy Veronika Buriánková a David Zeman, zaujali už před třemi lety skromným debutem Live from the Room. Kritici a posluchači si všimli i jejich druhé nahrávky Saffron Hills. Stejně jako svůj debut i toto album nahráli doma na magnetofonový pásek, jen obývák vystřídalo domácí studio.

Součástí ceny je kromě sošky od Maxima Velčovského a Jana Jaroše, kterou Kalle převzali od loňského vítěze, také odměna 60 tisíc korun od Ochranného svazu autorského. Tu se dvojice rozhodla věnovat na podporu dalších hudebních projektů. 

Uspět v sedmém ročníku mohl také debut skupiny Cold Cold Nights s názvem (The) Last Summer nebo prvotina Kingdom Come brněnských melancholiků Fiordmoss. Bez šancí nebylo ani osmé album J.A.R. Eskalace dobra. Po dvou letech se pak s novinkou Bez klobouku Boss vrátil rapper Kapitán Demo. Desetičlenná porota publicistů a dramaturgů posuzovala také první desku tria Role (Rána) a multižánrových Wild Tides (Sbohem & šáteček)

Nejlepších projektů uplynulého roku si všímají také hudební ceny Vinyla. Vítěze vybraly už na konci února. Desku roku podle nich natočila kapela Pacino, objevem byla vyhlášena producentka Enchanted Lands a počinem aktivity pražského labelu Genot Centre. 

Na řadě jsou ještě mainstreamovější ceny Anděl. Udělovat se budou 20. března v přímém přenosu České televize.