Mladý Han Solo odhaluje své pašerácké kořeny v první ukázce nových Star Wars

Fanoušci Star Wars dostali první pohled na to, jak bude vypadat nový příběh o pašerákovi Hanu Solovi. Studia Disney a Lucasfilm přitom se zveřejněním otálela, oproti zvyklostem se totiž objevuje první ukázka až necelé čtyři měsíce před premiérou. Reflektuje to ale náročnou produkci, která zahrnuje výměnu na režijním postu během natáčení. Výsledek budou moct diváci posoudit v květnu.

Tak jako film Rogue One: Star Wars Story, který šel do kin na Vánoce 2016, i snímek Solo opouští hlavní příběhovou linku kolem rodu Skywalkerů. Bude vyprávět příběh pašeráka Hana Sola, kterého od roku 1977 představoval Harrison Ford, ale jeho mladší alter ego si nyní zahrál Alden Ehrenreich, jenž se objevil například ve filmech Pravidla neplatí nebo Nádherné bytosti.

V první upoutávce o sobě Han Solo prozradí, že od deseti let jede v pouličních podvodech. Sice ho vyhodili z letecké akademie, ale má ambici stát se nejlepším pilotem v galaxii. Film nejspíš ukáže, jak se dal dohromady se svým později nerozlučným společníkem Chewbaccou nebo jak přišel k legendární lodi Millenium Falcon.

Objeví se i Lando Calrissian, který byl rovněž obsazen mladším hercem, a to Dannym Gloverem. Vedle nich získala roli i Emilia Clarkeová známá z Hry o trůny nebo Woody Harrelson, naposledy nominovaný na Oscara za Tři billboardy kousek za Ebbingem.

Výměna na pozici režie za pochodu

Značka Star Wars se počítá mezi nejvýdělečnější franšízy, ale ani jí se nevyhýbají problémy. Znát to bylo už u Rogue One, kde došlo k výrazným přetáčkám, takže velká řada záběrů, které inzerovaly upoutávky, se ve filmu vůbec neobjevila.

Loňská osmá epizoda Poslední z Jediů se sice vyhnula produkčním svízelím, ale setkala se se smíšenými reakcemi. Zatímco první kritici film chválili, obyčejní filmoví diváci byli často rozčarováni, takže na agregátoru recenzí Rotten Tomatoes měl snímek 91 procent kladných recenzí, ale pozitivně ho hodnotilo jenom 48 procent diváků.

Znát to bylo i na tržbách. Byť Poslední z Jediů utržil nejvíc peněz z loňských premiér v amerických kinech i v celosvětovém žebříčku, zaostal za očekáváním. Sedmá epizoda totiž dosáhla dvou miliard, osmá končí na 1,3 miliardách.

Han Solo se v současnosti jeví jako nejproblematičtější projekt populární filmové série, jehož kasovní úspěch může utrpět i negativními ohlasy na Posledního z Jediů. Samotného Sola pak doprovází nejen produkční problémy, ale i řada spekulací (například o pořízení hereckého kouče pro Aldena Ehrenreicha).

Natáčení začalo na konci ledna 2017, o režii se mělo postarat režisérské duo Phil Lord a Christopher Miller, kteří za sebou mají úspěšné komedie 21 Jump Street a Lego příběh. Jenže po měsících natáčení Lucasfilm v červnu oznámil, že kvůli tvůrčím rozporům s vedením oba skončili. Nahradil je Ron Howard, zkušený režisér, jehož filmografie čítá Apollo 13, Čistou duši, Šifru mistra Leonarda nebo Rivaly. Jistotou je však scenárista Lawrence Kasdan, který je u projektu celou dobu a který se podílel už na páté, šesté a sedmé epizodě.

Kvůli řadě přetáček, na které měly navazovat další začátkem letošního roku, nicméně začaly sílit obavy, že nakonec bude odsunuta premiéra. Až dosud chyběly oficiální fotky i upoutávka – pro příklad u Posledního z Jediů byla ukázka uvolněna osm měsíců před premiérou.

V souvislosti se Super Bowlem ale byly vypuštěny první záběry následované upoutávkou, které potvrdily, že květnové datum platí. Teprve o prvním víkendu v kinech bude jasnější, jestli projekt naplní očekávání producentů i fanoušků.