Hradec Králové se postavil proti plánované spalovně v Opatovicích. Je předimenzovaná, tvrdí náměstek

Město Hradec Králové nesouhlasí s výstavbou spalovny odpadů u nedalekých Opatovic nad Labem. Radní města v úterý přijali usnesení, v němž žádají o vrácení dokumentace o vlivu stavby spalovny na životní prostředí (EIA) k přepracování a doplnění, nebo o vydání negativního stanoviska. Podle elektrárny jde o moderní technologii a s připomínkami města se vypořádala už v dokumentaci EIA.

Stavbu nazvanou Zařízení pro energetické využití odpadu (ZEVO) chystá firma Elektrárny Opatovice (EOP) podnikatele Daniela Křetínského.

„Dle názoru města kapacita ZEVO významně překračuje potřeby regionu, v důsledku čehož bude ZEVO generovat negativní vlivy na životní prostředí a obyvatelstvo města,“ uvedl náměstek hradecké primátorky Lukáš Řádek (TOP 09), který se zabývá ochranou klimatu a energetikou. Město také opět žádá, aby bylo do procesu EIA a správních řízení zařazeno mezi dotčené územní samosprávné celky.

Dokumentaci EIA k zařízení elektrárna zveřejnila v únoru. Podle mluvčí EOP Hany Počtové je nyní projekt ve fázi, kdy je posouzení relevantnosti dalších připomínek již na ministerstvu životního prostředí. K projednávanému záměru mělo podle Počtové město možnost se vyjádřit již ve zjišťovacím řízení, čehož také využilo. „Se všemi připomínkami jsme se vypořádali v rámci předložené dokumentace EIA,“ uvedla.

„ZEVO Opatovice je koncová moderní technologie, která našemu regionu schází a reflektuje diskutované potřeby od vedení krajů, měst a obcí,“ uvedla mluvčí EOP.

Nadměrná kapacita spalovny povede k nižší recyklaci, míní náměstek

Plánovaná kapacita spalovny 150 tisíc tun odpadů za rok je podle Řádka příliš velká. Uvedl, že Hradec Králové hodlá jít cestou důsledného třídění a recyklace tak, aby v roce 2030 produkoval k ukládání na skládku jen kolem osmi tisíc tun komunálních odpadů.

Předložená EIA podle Řádka tento plán města nezohledňuje. „I kdyby Pardubice měly ke spálení 20 tisíc tun, tak to nějak nevychází,“ řekl Řádek. Dodal, že velká kapacita spalovny by u obcí snižovala motivaci k recyklaci odpadů. Již dříve město vyjádřilo obavu, aby se vzhledem k navrhované kapacitě spalovny nedovážel odpad z velmi širokého okolí či až z Polska.

Zabránit stavbě spalovny se snaží změnou územního plánu obec Čeperka, v jejímž katastru by měla spalovna vyrůst. Současný územní plán Čeperky spalování odpadu v lokalitě umožňuje, po změně by ale mělo jít jen o odpad vzniklý v areálu elektrárny.

Teplo by spalovna dodávala do systému centrálního zásobování teplem Elektráren Opatovice, z nichž teplo proudí do Pardubic, Hradce Králové, Chrudimi a dalších měst a obcí. Podle mluvčí EOP Hany Počtové by spalovna byla pro elektrárnu doplňkovým zdrojem k zemnímu plynu a biomase, kterým chce postupně nahradit hnědé uhlí. Výše budoucí investice elektrárny se odhaduje na několik miliard korun. Zkušební provoz by měl být spuštěn v roce 2028.