Skončila platnost koaliční smlouvy v Hradci Králové. Bude se hledat nové vedení města

Občanští demokraté a ANO ukončili koaliční smlouvu pro menšinovou vládu na radnici stotisícového Hradce Králové. Cílem tohoto kroku je vytvořit prostor pro vznik vedení města založeného buď na novém a pevném koaličním uskupení, nebo na principu otevřeného vedení za účasti dalších stran a hnutí.

Trojkoalice ANO, ODS a Změny a Zelených se rozpadla loni na konci listopadu, kdy z ní odešla Změna pro Hradec a Zelení. Koaliční smlouva zůstala platná, koalice ale fakticky ztratila většinu v zastupitelstvu města.

„I přes jednání zbývajících koaličních subjektů s opozičními uskupeními o možném doplnění koalice se nepodařilo ustavit takovou většinu v zastupitelstvu města, která by byla pevným spojením demokratických stran a zajistila by stabilní vedení města Hradec Králové,“ uvedli v prohlášení zástupci ODS a ANO.

Podle nich by mělo být společným cílem všech zastupitelů města zajištění do termínu řádných komunálních voleb pokračování započatých investičních projektů, zhodnocování majetku města a řešení následků probíhající pandemie covidu-19.

Na radnici v Hradci Králové v poslední době menšinově vládla ODS s hnutím ANO, v sedmatřicetičlenném zastupitelstvu měla koalice 16 mandátů. Primátorem je Alexandr Hrabálek (ODS).

„Domluvili jsme se s hnutím ANO, že rozchod učiníme civilizovaně a přátelsky. Zůstáváme ve svých funkcích, ve své funkci zůstává rada města, a to do doby, než vyjednávací týmy vyjednají nějaké jiné složení, jinou koalici, jiný typ spolupráce. Vedení města funguje, město funguje. Myslím, že by bylo nyní nezodpovědné, kdybychom rezignovali na své funkce,“ řekl Hrabálek a zopakoval, že na funkci primátora nelpí.

Na novém vedení není shoda

Dosavadní vyjednávání o nové koalici zatím pokaždé zkrachovala. Například ODS dříve navrhovala novou koalici disponující 20 hlasy z ODS, Hradeckého demokratického klubu, Pirátů a lidovecké Koalice pro Hradec. Už tehdy občanští demokraté uvedli, že netrvají na funkci primátora. Krajský předseda ODS a poslanec Ivan Adamec na konci února označil situaci v Hradci Králové za neudržitelnou a uvedl, že pokud se do pondělního jednání zastupitelstva nepodaří najít řešení, požádá zastupitele za ODS ve vedení města, aby z koalice odešli. Jednání hradeckého zastupitelstva by mělo začít odpoledne.

Naopak možní partneři ODS v nové koalici již dříve uvedli, že podmínka ODS na koalici bez Změny a Zelených je pro ně nepřijatelná, tedy že jediná možná varianta na stabilní a udržitelný rozvoj města je varianta 23 zastupitelů.

Piráti odmítají spolupráci s ANO a KSČM

„Hradec Králové potřebuje restart. Jediným možným řešením je vytvoření koalice všech stran vyjma hnutí ANO a KSČM s jasnou většinou 23 hlasů v zastupitelstvu. V nastalé situaci není možné koaliční většinu opírat o jeden či dva hlasy. Zároveň je vyloučena jakákoliv účast hnutí ANO a KSČM ve vedení města,“ uvedl v prohlášení předseda zastupitelského klubu Pirátů Aleš Dohnal.

Od ODS očekává odstoupení primátora Hrabálka a jeho náměstka pro investice Jiřího Bláhy (ODS). „Od zástupců ODS jsme slýchali, že po ukončení koaliční spolupráce by mělo následovat odstoupení z funkcí náměstka či primátora. V opačném případě by ODS popřela sama sebe,“ uvedl Dohnal.

ANO v Hradci Králové komunální volby vyhrálo a má v zastupitelstvu 11 mandátů. ODS má pět zastupitelů a Změna pro Hradec a Zelení tři křesla. HDK má sedm mandátů, Piráti pět, Koalice pro Hradec má tři zastupitele a KSČM také tři.