Krajský radní Fink se nechal přednostně očkovat i se ženou. Bude dobrovolnice, šlo o promo, tvrdí

Vakcínu proti covidu-19 dostal minulý týden v nemocnici ve Dvoře Králové nad Labem radní pro zdravotnictví Královéhradeckého kraje lékař Zdeněk Fink (HDK). Zdravotníci  zároveň přednostně očkovali i jeho manželku, bývalá ředitelka hradeckého divadla Drak přitom nepatří do žádné z prioritních skupin. Opozice postup kritizuje, sám radní to za protekci nepovažuje.

S vakcinací se v krajských nemocnicích začalo v pátek, o očkování manželů informovala nemocnice na Facebooku. „To bylo jednak takové promo, že jsme šli jako manželé, jednak si vůbec neumím představit, že bych šel já na očkování a ona nebyla očkovaná. To by mně přišlo úplně nesmyslné,“ uvedl hradecký radní Fink.

Podle dosavadních tvrzení vedení kraje mají být nejprve očkováni zdravotníci z covidových center, záchranáři, ohrožení pacienti nebo klienti a pracovníci domovů důchodců. Fink zdůvodnil očkování manželky i tím, že hodlá pracovat jako dobrovolnice v budoucích očkovacích centrech.

Nejde o papalášskou výhodu, říká hejtman Červíček

„Neumím si představit, že bych manželku nechal doma. Dokonce jsem jí to nařídil, pokud chce pracovat jako dobrovolnice v očkovacích centrech při vakcinaci. Bez očkování bych ji tam nepustil,“ napsal Fink na Twitteru. Radní později uvedl, že právě i dobrovolníci se budou v kraji očkovat přednostně, „aby byli připraveni k práci ve střediscích, s jejichž otevřením se počítá od konce března nebo od dubna“.

Finka se po sérií dotazů novinářů zastal hejtman Martin Červíček (ODS). „Navštěvuje pracovně zdravotnická zařízení. Jeho paní je připravená být dobrovolnicí v očkovacích centrech. Proto v tomto případě neshledávám jejich proočkování jako ‚papalášskou výhodu', ale jistou prozíravost ve snaze být nadále užitečný všem ostatním,“ uvedl Červíček.

Byla to hloupá chyba, zní z opozice

Opozice očkování Finkové kritizuje. Bývalý hejtman a nyní opoziční zastupitel Jiří Štěpán (ČSSD) jej označil za nešťastné a nevhodné v době, kdy je v kraji stále málo vakcín. „Ze strany pana radního to byla hloupá chyba. Teprve poté, až bude jasná strategie a bude dostatek vakcíny, by se měli nechat očkovat i další, například dobrovolníci,“ řekl Štěpán.

V Královéhradeckém kraji začala první očkovat 2. ledna Fakultní nemocnice Hradec Králové, 8. ledna se přidaly krajské nemocnice a od 11. ledna očkuje také soukromá nemocnice ve Vrchlabí. Postupně se přidávají také mobilní očkovací týmy nemocnic a armády, které cílí zejména na domovy důchodců.

Kraj připravuje očkovací strategii, na jaře počítá s otevřením očkovacích center mimo nemocnice, zatím ale vidí problém v jejich obsazení zdravotnickým personálem.