Median: Češi kvůli inflaci nejčastěji investují do zlata

Češi kvůli ochraně před inflací nejčastěji volí uložení peněz do investičního zlata, termínovaných vkladů nebo realitních fondů. Zatímco investice do zlata preferuje 24 procent lidí, termínovaný vklad 21 procent a fondy investující do nemovitostí 19 procent. Zhruba 60 procent lidí vnímá znehodnocení úspor stejně velkým problémem jako zdražování. Vyplývá to z únorového průzkumu agentury Median mezi dvěma tisíci respondenty.

Samotný nákup nemovitosti uvedlo 18 procent lidí, investice do akcií a dluhopisů a investiční fondy by volilo shodně 17 procent respondentů, spořicí účty v bance jedenáct procent, penzijní připojištění devět a stavební spoření skončilo s osmi procenty, ukázal průzkum. Investice do kryptoměn uvedlo sedm procent lidí.

Průměrná míra inflace podle České národní banky za celý rok 2022 činila 15,1 procenta a byla tak druhá nejvyšší od vzniku samostatného Česka. Podle Českého statistického úřadu byla vyšší pouze v roce 1993.

Zájem o zlato roste

Dvě třetiny dotázaných uvedly, že hledají informace a rozhodují se, jak se svými penězi naložit. Pouze dvanáct procent lidí ví, jak situaci ohledně znehodnocení úspor vlivem inflace řešit. Ochota investovat přitom Čechy neopouští. Necelých 44 procent odpovědělo, že by investovali stejně jako před rokem a 27 procent respondentů je ochotno investovat dokonce více.

„Zájem o nákup zlata v Česku každým rokem roste o desítky procent, tržby Golden Gate meziročně vzrostly o 23 procent. V loňském roce jsme prodali tři tuny zlata, za poslední dekádu už 14 tun zlata,“ popsal manažer péče o klienty obchodníka Golden Gate Pavel Řihák. Investiční zlato je podle něj v hledáčku Čechů na předních místech, ale přemýšlí i o dalších investičních produktech, což je z hlediska diverzifikace při investování velmi důležité.

Spoření do zlata čtvrtina oslovených označila za jednoduché, snadno pochopitelné a s nízkým rizikem, a to i přesto, že si současně uvědomují fakt, že cena zlata kolísá. V současnosti podle údajů společnosti Golden Gate do zlata a stříbra pravidelně spoří desítky tisíc Čechů.

Ipsos: Mladí Češi vnímají investování jako standard

Investování vnímá jako standardní způsob, jak se starat o své peníze, polovina Čechů do šestadvaceti let. Většina by uvítala, kdyby je škola naučila investovat a oni tak mohli vzít své finance do vlastních rukou. Vyplývá to z průzkumu agentury Ipsos pro investiční platformu Fondee.

Ochrana před inflací je pro 66 procent mladých hlavním důvodem pro investování, zjistil Ipsos. Polovina označuje za důvod pro investování zajištění důstojné budoucnosti, 39 procent se snaží zhodnocovat své prostředky, protože se nemůže spolehnout na důchod od státu. „Z dlouhodobého hlediska jsou mladí ke svým financím zodpovědnější a touží vzít peníze do svých rukou,“ poznamenala spoluzakladatelka Fondee Eva Hlavsová.

Podle průzkumu se 65 procent mladých Čechů snaží každý měsíc ušetřit peníze a dát je stranou. „Své úspory do investic přitom aktuálně vkládá jen 41 procent dotázaných z generace Z, dalších 39 procent by chtělo začít,“ doplnila Hlavsová.

Mladí lidé preferují investování do akcií, pro zhodnocení peněz tímto způsobem by se jich rozhodlo 59 procent. Pouze 18 procent by na prvním místě volilo investice do kryptoměn. „Mladí si zřejmě uvědomují vysokou rizikovost, která se s kryptoměnami pojí, což je dobře,“ uzavřela Hlavsová. Průzkum se uskutečnil na vzorku pěti set Čechů od 16 do 26 let.