Začalo platit omezení o používání elektřiny. Státy EU musí ve špičkách snížit spotřebu o pět procent

Události: Šetření energiemi (zdroj: ČT24)

Začalo platit opatření Evropské unie o povinném omezení využívání elektřiny v částech dne s nejvyšší spotřebou. Členské státy musí v těchto obdobích snížit spotřebu elektřiny alespoň o pět procent a Energetický regulační úřad kvůli tomu už stanovil časové úseky. V rámci pracovních dnů jde hned o tři hodinová pásma. O víkendech a svátcích pak o dobu od jedenácti do dvanácti hodin.

Opatření cílí na to, aby se co nejméně využívaly paroplynové elektrárny – ty kvůli vysokým cenám plynu zdražují energie všem. 

Podle odborníků musí uspořit stát jako celek, domácnosti by se měly připojit, nikdo je ale nebude pokutovat a kontrolovat. Dosažení takových úspor je prý možné, ohrozit to může mrazivá zima.

„Těch pět procent, která jsou v nařízení stanovena, jsme schopni dosáhnout a myslím si, že už to i částečně plníme,“ uvedl náměstek ministra průmyslu a obchodu René Neděla.

Pravidla pro úspory platí od prvního prosince do konce března. Česká vláda spoléhá na to, že k šetření budou motivovat už zavedená opatření a vysoké ceny energií.

 „Firmy, které mají měření po hodinách, by v těchto hodinách teoreticky mohly svou spotřebu snižovat na základě nějakého požadavku, doporučení, domácnosti to přímo sice dělat mohou, ale není to možné indikovat, protože mají součtové měření pouze jednou za rok,“ vysvětlil také ředitel strategie EGÚ Brno Michal Macenauer.

Špičky jsou zatím stanoveny pro prosinec

Podle Energetického regulačního úřadu se nyní mají lidé a firmy vyhnout vyšší spotřebě elektřiny v daných časech během dne – od devíti ráno, od jedné a pak od čtyř odpoledne. O víkendech a svátcích se jedná o čas před obědem.

Šetřit se snaží například i jedna strojírenská firma, která se řadí k těm náročnějším na spotřebu. Přesto zkouší ušetřit na vytápění a vypíná také některé technologie, pokud je to jen trochu možné.

„Všechny ty snahy o snížení špiček spotřeby elektrické energie či plynu můžeme brát v úvahu pouze omezeně, a to samozřejmě s ohledem na charakter naší výroby a na prostředky, kterými vládneme pro jejich modulaci,“ uvedl člen představenstva a generální ředitel firmy František Kulovaný. 

Podobně je na tom majitelka kavárny v Krnově. „Bohužel, všechny technologie, které využíváme, i ty které jsou na elektrickou energii, musíme využívat dál. Snažila jsem se netopit, co jen to šlo, až už opravdu ráno byla zima a zákazníkům začalo být chladno, takže jsme se snažili ušetřit, ale už není moc kde,“ uvedla Šárka Bolatzká.  

Nejvíc elektřiny lidé čerpají právě mezi osmou a desátou hodinou dopoledne – nad 11 000 MWh se ale spotřeba dostává už v šest ráno. A pod tuto hranici klesá až po osmé večer.

„To nařízení samotné platí po tři měsíce, nicméně špičky jsou stanoveny zatím pro měsíc prosinec. Od ledna se to může měnit a potom znovu od února,“ uvedl mluvčí Energetického regulačního úřadu Michal Kebort.

Šetření domácností i firem už se projevuje na celkové spotřebě energií – plynu uspořily víc než dvacet procent. U elektřiny je pokles spotřeby mnohem nižší, ale i tak v říjnu meziročně klesla zhruba o čtyři procenta. Právě tyto kroky zásadně ovlivňují ceny energií na trzích. 

Menší spotřebu plynu hlásí v posledních týdnech a měsících všechny regiony – konkrétně na jihu Čech poklesla podle energetiků spotřeba skoro o třetinu. Až desetinásobně také stoupl zájem o připojení solárních elektráren do sítě.