Síkela pro OVM: Příští týden projednám s vládou zajištění energie pro nemocnice či školy

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) ve středu informuje vládu o možnostech, jak by stát mohl zajistit energie pro nemocnice nebo školy. Řekl to v Otázkách Václava Moravce (OVM) s tím, že by mělo jít o avizovaný koncept státního obchodníka s energiemi. Síkela preferuje státní agenturu, která může pověřit zkušené obchodníky, o finální variantě ale rozhodne kabinet. Hejtman Pardubického kraje a místopředseda ČSSD Martin Netolický krok vítá. Upozornil ale, že musí vláda přijít ještě s dalšími opatřeními.

O podobě konceptu pro vznik státního obchodníka s energiemi, který by měl zajišťovat energie pro veřejný sektor, bude Síkela jednat v pondělí s odborníky, následně ho představí koalici a ve středu vládě. Ta by měla vybírat nejvhodnější řešení z více variant.

Sám ministr preferuje vznik agentury, což je podle něj nejrychlejší řešení. Agentura by nejspíš vznikla pod jiným ministerstvem, protože resort průmyslu a obchodu má už pod správou společnost ČEPS, která je zodpovědná za distribuční soustavu a byla by tak ve střetu zájmů s obchodníkem. Agentura by umožňovala státu například oslovení zkušeného obchodníka na trhu, aby pomohl státu zajistit energie.

Další variantou kromě agentury by mohla být samostatná společnost, což ovšem ministr označil za komplikované, kvůli nutnosti vytvoření nové organizační struktury firmy.

Otázka maximálně týdnů

Prvním úkolem státního obchodníka bude zajištění energií pro veřejné instituce na příští rok. „Paralelně s jeho přípravou budeme připravovat nákupy energií, které by následně za výhodnější ceny tento obchodník přeprodal veřejné správě,“ řekl už v týdnu Síkela.

Státní obchodník s energiemi by podle ministra měl být připraven v nejbližší době, aby mohl zajišťovat energie pro veřejné instituce pro příští rok. V řádů dnů, maximálně týdnů chce dokončit administrativní proces pro jeho vznik. Zdůraznil, že nutná bude rovněž změna energetického zákona.

Jozef Síkela a Martin Netolický v Otázkách Václava Moravce (zdroj: ČT24)

Hejtman Netolický: Obchodník s energiemi nestačí

Vznik státního obchodníka žádají i kraje. Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD) vnímá zřízení státního obchodníka s energiemi jako určitého garanta cen, ale ne jako dostatečné řešení. „Musí jít o komplex opatření. O celé řadě věcí se hovořilo, například o závěrných elektrárnách a oddělení plynu a elektrické energie,“ upřesnil. 

Připomněl také, že kraje dosud většinou nemají zajištěnou elektřinu například pro nemocnice nebo školy na příští rok. „Nemáme nakoupenou ani elektrickou energii, ani zemní plyn. Zatímco u elektrické energie jsme se dostali alespoň do fáze distributora, tak u plynu nemáme vůbec zajištěny energie jako takové,“ upozornil Netolický za Pardubický kraj. Dodávky elektřiny má na příští rok alespoň částečně zafixováno šest krajů, u plynu pět, ale za vyšší ceny než vloni.

Síkela přislíbil, že zajištění energií od 1. ledna pomocí státního obchodníka by se případně vztahovalo i na pomoc krajům, „pokud se řekne, že i za to je odpovědný ministr průmyslu a obchodu“. „Někdo to koupí za nás na základě mandátní smlouvy, respektive půjde o formu centralizovaného nákupu, anebo druhou variantou je, že nám pomohou zprostředkovat a nakoupíme od konkrétního dodavatele,“ nastínil možnosti Netolický.

Síkela ohledně energií věří v celoevropskou shodu

Možné zastropování cen energie bude v pátek projednávat mimořádná evropská rada pro energetiku. Síkela v této souvislosti zdůraznil, že je klíčové, aby evropští ministři dosáhli shody. V opačném případě totiž podle ministra trh s energiemi zareaguje dalším zvyšováním cen. Sám  ministr věří v dosažení celoevropské shody, protože řada dříve konzervativních států nyní mění na možné regulace názor. V případě, že by se ministři nedohodli, je Síkela připraven vypracovat národní řešení situace s energiemi. To by však podle něj bylo komplikovanější.

Rada se podle Síkely bude zabývat několika způsoby řešení, například plošným zastropováním cen energií, oddělením cen elektřiny a plynu na burze nebo novým návrhem Evropské komise na regulaci cen energie z jaderných nebo uhelných elektráren.

Půjčky na zálohy pro EPH a Sev.en Energy

Ministr Síkela v OVM také informoval, že odsouhlasil žádosti Energetického a průmyslového holdingu (EPH) a skupiny Sev.en Energy o půjčky na zálohy, které musí výrobci elektřiny skládat při obchodování na energetické burze. Výši půjčky pro tyto společnosti vlastněné Danielem Křetinským, respektive Pavlem Tykačem, ministr neuvedl.

„Již v minulosti jsme tento druh půjčky poskytli skupině ČEZ a abychom nikoho nediskriminovali, budeme muset stejně postupovat i u dalších firem,“ vysvětlil na Twitteru.

Zálohy v současnosti dosahují rekordních výší kvůli vysokým cenám energií, od nichž se odvíjí. Ministerstvo financí proto už v červenci podpořilo půjčkou polostátní firmu ČEZ. Půjčí jí až tři miliardy eur (více než 74 miliard korun). Na oplátku za poskytnutí půjčky chce Síkela s firmami jednat o tom, jak zdraží teplo pro příští sezonu, případně o nákupech energií pro veřejný sektor.

Zálohy mají pomoci k „rozmrznutí“ trhu s energiemi

Podle Síkely půjčky pomohou posílit stabilitu na energetickém trhu. „I ti největší obchodníci na světě v tuto chvíli nemají dostatek likvidity, aby mohli prodávat,“ připomněl. Podle něj firmy nemohou nabízet elektřinu k prodeji, protože nemají dostatek peněz na zálohy, které garantují prodej. To je podle Síkely důsledkem nízké aktivity na trzích, což tlačí ceny nahoru. Ministr chce zároveň jednat na poli EU o celoevropských garancích.

Jako pomoc k rozmrznutí trhu s energiemi hodnotí poskytnutí půjčky energetický expert a poradce investiční skupiny J&T Michal Šnobr. Podle něj jde o logický krok, vzhledem k tomu, že stát už dříve pomohl ČEZ a podobně postupují i některé okolní státy.

„Doufejme, že to nejhorší období budou mít výrobci elektřiny v tomto směru ke konci tohoto roku za sebou. Skončí období, kdy rozdíl mezi cenou, za kterou výrobci už dříve levně prodali většinu své očekávané produkce elektřiny, a tím, jak vysoko následně letos vyrostly ceny této elektřiny na trhu, byl a je rekordní,“ předpokládá Šnobr.