Britská centrální banka překvapivě zvýšila základní úrokovou sazbu na 0,25 procenta

Britská centrální banka zvýšila svou hlavní úrokovou sazbu o 0,15 bodu na 0,25 procenta, zejména kvůli sílícím inflačním tlakům. Z velkých vyspělých zemí je tak Británie první, která od začátku pandemie covidu-19 zvedla úroky.

 ekonomů v anketě agentury Reuters očekávala, že základní sazba kvůli dopadům koronavirové varianty omikron ještě zůstane beze změn.

„Měnový výbor nadále zastává názor, že ve střednědobém inflačním výhledu existují oboustranná rizika, ale že k udržitelnému dosažení dvouprocentního inflačního cíle bude v období výhledu pravděpodobně nutné určité mírné zpřísnění měnové politiky,“ uvedla centrální banka ve svém sdělení.

Pro zvýšení základní sazby z minima 0,1 procenta o 0,15 procentního bodu hlasovalo osm z devíti členů měnového výboru centrální banky. Všech devět členů odsouhlasilo zachování programu nákupů vládních dluhopisů v objemu 875 miliard liber (26,1 bilionu korun). Britská centrální banka rovněž nakoupila podnikové dluhopisy v hodnotě 20 miliard liber.

Dopad omikronu je nejasný

„Trh práce je napjatý a situace na něm se zhoršuje. Existují určité známky většího přetrvávání tlaků v oblasti nákladů a cen na domácím trhu,“ uvedla centrální banka, která se obává, aby se inflace nezměnila v dlouhodobý problém. „Ačkoli varianta omikron pravděpodobně zatíží krátkodobou aktivitu, její dopad na střednědobé inflační tlaky je v této fázi nejasný,“ konstatovala banka. Kvůli šíření varianty omikron zároveň zhoršila výhled růstu na prosinec a první čtvrtletí příštího roku.

„Rozhodnutí měnového výboru zvýšit úrokovou sazbu ještě předtím, než bude znát plný rozsah ekonomických škod způsobených prudkým šířením varianty omikron, jen podtrhuje, jak moc je znepokojena výhledem inflace,“ uvedl analytik Samuel Tombs ze společnosti Pantheon Macroeconomics.

Meziroční růst spotřebitelských cen v Británii v listopadu zrychlil na 5,1 procenta z říjnové hodnoty 4,2 procenta. Inflace se tak vyšplhala na nejvyšší úroveň od září 2011.

Britská libra si kolem 13:20 SEČ vůči americkému dolaru připisovala tři čtvrtě procenta na 1, 3360 USD, což je nejvyšší hodnota od konce listopadu.

Ke zvyšování úrokových sazeb se chystá rovněž americká centrální banka (Fed). Ta ve středu oznámila, že zrychlí zpřísňování měnové politiky, takže do března by mohla ukončit nákupy dluhopisů. Pak přistoupí ke zvýšení základních úroků. Evropská centrální banka (ECB) naopak předpokládá, že hlavní úrok ponechá ještě dlouho na nule.