Ceny plynu i elektřiny rostou, lidé se vracejí i k uhlí a dříví

UDÁLOSTI: Prudce roste poptávka po uhlí a také palivovém dříví (zdroj: ČT24)

Prudce roste poptávka po uhlí a palivovém dříví. Jejich cena sice roste, ale ne tolik jako cena plynu. Několik jeho velkých dodavatelů v poslední době oznámilo výrazné zdražení, naposledy Pražská plynárenská, jejíž zákazníci zaplatí od listopadu v průměru o necelou čtvrtinu více.

I když se venku na několik dní oteplilo, podzim vrcholí a topná sezona začíná. Předem je jisté, že bude dražší než minulá. Připravované ceníky distributorů plynu, ale i elektřiny naznačují růst cen až o desítky procent.

Na pražské burze roste cena elektřiny prakticky nepřetržitě od konce minulého roku. Na začátku září ještě stála megawatthodina 2300 korun, v polovině října se vyšplhala až nad 3400 korun.

Například bývalí klienti společnosti Bohemia Energy, která v minulém týdnu ukončila činnost, jsou rádi, když jim nový dodavatel nabídne cenu dvakrát vyšší, než platili dosud. „Platila jsem málo, asi 400 měsíčně. Počítám, že to bude asi čtyřikrát tolik,“ poznamenala bývalá zákaznice Bohemia Energy Ivana Schořálková, když si přišla dohodnout novou smlouvu. Nakonec byla příjemně překvapená, když jí zálohy vzrostly „jen“ na dvojnásobek.

Přibývá i lidí, kteří se pokoušejí růst cen energií kompenzovat tím, že si kupují tuhá paliva. Dřevo a uhlí sice také zdražují, ale ne tak výrazně jako plyn. „Plyn nemáme, ten jsme odpojili. Topíme jenom dřevem, je to nejlacinější,“ komentoval zákazník jedné z pil na Moravě Jan Sedláček. Palivové dříví nelze nyní dostat na počkání, kvůli velkému zájmu se čeká šest až sedm týdnů.

O uhlí je zájem o to větší, že ho víc poptávají kromě domácností i elektrárny. I o elektřinu je větší zájem vzhledem k cenám plynu. „Zvýšená poptávka po dodávkách elektrické energie z důvodu vysokých cen plynu jednoznačně vyeskalovala poptávku po hnědém uhlí,“ podotkl generální ředitel těžebních firem Sev.en Energy Petr Lenc.

Česko není jedinou zemí, kterou energetická krize postihla. Například Velká Británie se rozhodla vypomoci si obnovením provozu zastaralé uhelné elektrárny. Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) věří, že díky tomu, že tentýž problém jako Česko sužuje i další státy, podaří se snáze vyjednat souhlas Evropské komise se snížením DPH na energie na nulu. Takovým opatřením chce růst cen kompenzovat. „Máme signály, že takových zemí bude víc, takže tlak tam bude,“ podotkla.