S dodávkami energií končí další firmy

V pátek oznámili konec další dodavatelé energií, v případě elektřiny a plynu se to týká firmy Kolibřík energie s 28 tisíci klienty, s plynem skončila A-PLUS Energie obchodní se 150 odběrnými místy. Po ukončení činnosti Bohemia Energy hrozí podle Agrární komory ČR odpojení od plynu stovkám firem, které mají velkou odběrovou kapacitu. Když mají roční spotřebu přes 630 megawatthodin, nevztahuje se na ně institut dodavatele poslední instance. Podle informací Bohemia Energy, které společnost poskytla ČT, jde celkem asi o osmdesát firem.

„Vážení zákazníci Kolibřík energie, stávající energetická krize v celé Evropě, kterou symbolizuje raketový růst cen, je pro nás extrémně složitá. Kolibřík energie byl založen coby komunitní projekt, který preferuje společenskou odpovědnost nad ziskem. Za stávající situace na energetických trzích nejsme schopni zajistit dodávky elektřiny a plynu za sjednaných podmínek,“ zveřejnila společnost na svých webových stránkách.

„Z toho důvodu bude dodávky elektřiny a plynu pro všechny naše zákazníky zajišťovat od 19. října 2021 dodavatel poslední instance. To je dominantní dodavatel ve vašem regionu,“ dodává.

O svého stávajícího dodavatele tak přijdou další desítky tisíc lidí. Mezi nimi jsou i zákazníci projektu Skautská energie, která už na svých webových stránkách oznámila, že přichází o současného dodavatele elektřiny a plynu. 

Firma Kolibřík energie zákazníkům vzkázala, že po ukončení dodávek obdrží standardní závěrečné vyúčtování. „Pokud jste zálohy za říjen ještě neuhradili, doporučujeme jejich úhradu, aby nedošlo k nedoplatkům. Po ukončení dodávek si prosím zrušte trvalé příkazy a budoucí platby,“ uvedla firma.

Dodávky plynu od společnosti A-PLUS Energie obchodní se zastaví od pátku 22. října. I v tomto případě platí pravidlo o dodavateli poslední instance.

Ohrožená výroba

Po ukončení činnosti Bohemia Energy jsou podle mluvčí Agrární komory ČR ohroženi ztrátou dodávek plynu například chovatel prasat Proagro Nymburk nebo velké společnosti chovající vodní drůbež. Podle pražské energetické burzy mohou mít problémy i města a obce, které dosud nenakoupily dodávky energií na příští rok.

„Hledáme nového dodavatele, ale jsme pod velkým časovým tlakem a jsme tím nuceni přistoupit na méně výhodné podmínky. Při odpojení dodávek plynu hrozí úhyny selat na porodně,“ uvádí zástupce Proagro Nymburk. 

Velká chovatelská společnost, která si nepřála být jmenována, začala odebírat plyn od firmy DPI. Smlouvu na příští rok uzavřela s novým dodavatelem. „Pokud bychom byli odpojeni od plynu v současné době, tak budeme mít veliký problém a pravděpodobně zavřeme středisko,“ upřesnili její zástupci.

Agrárníci spolu s Hospodářskou komorou ČR začali ve čtvrtek mapovat mezi svými členy, kolika z nich odpojení od plynu hrozí. Vyzvali také ministerstvo průmyslu a obchodu k neodkladnému řešení situace. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) v pátek řekl, že distributoři energií mají přes Operátora trhu s elektřinou (OTE) informace o tom, koho se v tuto chvíli institut dodavatele poslední instance týká a koho ne.

„Jsou s odběrateli v kontaktu a informují je, že je třeba změnit dodavatele, aby měli plyn k dispozici i nadále. Většina z dotčených firem již s novými dodavateli jedná,“ dodal. 

Události ČT – Noví dodavatelé pro exzákazníky Bohemia Energy (zdroj: ČT24)

Ministerstvo průmyslu a obchodu a Energetický regulační úřad uvedly, že společnostem ze skupiny Bohemia Energy doporučují nehradit už žádné další zálohové platby za elektřinu a od neděle 17. října ani žádné další zálohové platby za plyn. 

Hospodářská komora vyzvala vládu, aby dotčeným velkým firmám v této situaci pomohla. „Ostatním podnikům okamžité odpojení nehrozí. Tady hrozí odpojení a ještě navíc obrovský nárůst cen,“ komentoval situaci prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý. 

„V zájmu odběratelů je být aktivní. Speciální pomoc se v tuto chvíli nechystá,“ řekla tisková mluvčí ministerstva Štěpánka Filipová.  

Za energie si firmy připlatí

Pavel Grochál, mluvčí největšího dodavatele plynu v ČR, firmy innogy, řekl, že podobně jako u domácností se na innogy ve větší míře v těchto dnech obracejí také firemní zákazníci. „Energie jsme schopni pro ně zajistit, ale výhradně za tržní ceny. Ty se však mění i v řádu hodin. Jednáme operativně a snažíme se těmto zákazníkům být poradcem v této komplikované situaci,“ dodal.

Středoevropská energetická burza Power Exchange Central Europe (PXE) v pátek uvedla, že ukončení dodávek elektřiny a plynu společností Bohemia Energy neohrožuje stabilitu velkoobchodního trhu s energiemi v Česku. Problémy však podle ní mohou mít města a obce, které doposud nekoupily dodávky energií na příští rok.

„Řada klientů si doposud nezajistila dodávku energií na příští rok. Znamená to tedy, že pokud se ceny na velkoobchodním trhu do konce roku nesníží, budou muset realizovat fixaci na stávajících cenových hladinách, což pro tyto subjekty bude pochopitelně znamenat značné zvýšení nákladů na energie,“ uvedl generální sekretář burzy David Kučera.

Bohemia Energy tvrdí, že dostojí závazkům

Firma Bohemia Energy odmítá, že by zkrachovala. Tvrdí, že dostojí všem svým závazkům vůči zákazníkům, zaměstnancům, bankám i dodavatelům. V tiskovém prohlášení uvedla, že k utlumení činnosti a ukončení dodávek elektřiny a plynu přistoupila právě z důvodu, aby taková situace nenastala.

Ministerstvo skupinu vyzvalo, aby zajistila včasné mimořádné vyúčtování za dodávky elektřiny a plynu u všech svých zákazníků a předala detailní informace dodavatelům poslední instance o odběrných místech zákazníků.

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve středu uvedl, že u Bohemia Energy byly dlouhodobě patrné negativní jevy a nekalé, klamavé a „šmejdské“ obchodní praktiky. Firma to v reakci důrazně odmítla.

„V žádném případě nelze hovořit o tom, že by se Bohemia Energy dopustila jakéhokoli podvodu. Společnost neporušila žádný zákon. Naopak hrajeme fér a ukončujeme svoji činnost v momentě, který zaručí, že Bohemia Energy všechny své závazky vyrovná a nikdo nepřijde o peníze,“ uvedla mluvčí firmy Hana Novotná.