Začala topná sezona. Lidé si připlatí, ať už používají plyn, nebo třeba pelety

Události: Náklady na vytápění stoupají (zdroj: ČT24)

Kvůli dlouhodobě nižším teplotám už oficiálně začala topná sezona. Ceny tepla mají výrazně vzrůst nejen kvůli teplárnám, ale i domácnostem topícím plynem, elektřinou nebo třeba tuhými palivy. Výrobcům tepla a dodavatelům energií totiž významně zdražují vstupy a ceny také ovlivňuje tlak Evropské unie na dekarbonizaci energetiky.

Od letošního dubna bydlí Jana Vartová s rodinou v třípokojovém bytě v Milovicích. Vytápět musí plochu asi sto metrů čtverečních. „Máme centrální kotelnu, bydlíme tady krátce, očekáváme, že to bude mezi jedenácti až dvanácti tisíci za rok,“ říká Vartová.

V předchozím, o jednu místnost menším bytě platili něco málo přes sedm tisíc. Zvyklí jsou radiátor nastavovat na vyšší stupně. Teď budou čekat na první vyúčtování a obávají se růstu cen. Společenství vlastníků ale plánuje rekonstruovat kotelnu a díky tomu by mohly přijít i úspory. 

S vyššími částkami za teplo budou muset počítat ti lidé, kteří si teplo zajišťují vlastním kotlem. Miroslav Kasan platí v rodinném domě měsíční zálohy na plyn okolo dvou a půl tisíce korun. „Já jsem teď zvědavý, jak bude vypadat nové zúčtování, protože pokaždé snad s jednou výjimkou doplácíme v tisícovkách za plyn,“ vysvětluje Kasan.

Mají kombinovaný kotel, plynem tedy ohřívají vodu a teď hlavně topí. O vytápění přemýšlel i na chatě, zvažoval přímotop. Kvůli enormně vysokým cenám elektřiny u něj ale zatím vítězí dřevo.

„Když se podívám na domácnosti, které teď topí elektřinou, tak očekávám zdražení okolo dvaceti procent, což může znamenat pro zákazníka navýšení ceny o čtyři až šest tisíc ročně,“ hodnotí specialista na energetiku z portálu Ušetřeno.cz Michal Les.

Domácnosti podle používaných paliv pro vytápění
Zdroj: ČT24

Jak se topí v Česku

Nejvíc českých domácností používá k vytápění nakupované teplo. Tedy to, které vyrábějí především teplárny. Víc než jeden a půl milionu domácností pak topí zemním plynem. Obnovitelné zdroje jako třeba dřevo nebo tepelná čerpadla používá přes milion domácností. Kotle na tuhá paliva ohřívají přes půl milionu českých bytů. A nejméně lidé topí – i kvůli ceně – elektřinou.

Podle modelového příkladu, který počítá s rodinným domem o rozloze 140 metrů čtverečních, přesáhly náklady na jeho vytápění elektřinou loni 21 tisíc korun. Za letošní rok to bude necelých 23 tisíc. A podle odhadu analytiků se náklady příští rok zvednou až na 32 tisíc.

Meziročně o necelou tisícovku si letos připlatí majitelé plynových kotlů. Příští rok se jim ale náklady na vytápění zvýší až na 18 tisíc.

Náklady na vytápění v rodinném domě
Zdroj: ČT24

Ten, kdo topí hnědým uhlím, zaplatí letos podobnou částku jako loni, a to přes jedenáct tisíc. Příští rok to ale má být až o necelé tři tisíce víc. Nejméně platí ti, kteří nakupují palivové dříví. Ročně protopí i po odhadovaném zvýšení cen v příštím roce do osmi tisíc korun.