Velké firmy se zbavují svých kanceláří. Home office budou zaměstnancům nařizovat dál

Události ČT: Firmy řeší budoucnost svých kanceláří (zdroj: ČT24)

Epidemie koronaviru mění postoj velkých firem k práci v kanceláři. Spousta zaměstnanců stále zůstává doma a firmy zjišťují, že takzvaný home office se jim vyplatí. Kancelářské prostory totiž zůstávají prázdné a některé společnosti se jich tak začínají zbavovat s tím, že zaměstnanci budou i nadále pracovat z domu. Některé firmy zase kanceláře upravují tak, aby lépe vyhovovaly kombinaci práce z domova a v zaměstnání.

Někeří pracovníci v administrativě zůstávají doma už zhruba tři čtvrtě roku. Podle některých firem to tak bude i nadále. „Počítáme s tím, že i po odeznění koronakrize bychom zůstali v modelu, kdybychom dva až tři dny pracovali z domova a na zbytek týdne se setkávali v kancelářích,“ uvedla mluvčí Vodafone Zuzana Holá. 

Právě Vodafone tak přistoupí na úpravu kancelářských prostor. Stolů a židlí bude zřejmě méně, přibýt by mělo společenských místností. Podle Holé budou lidé i nadále pracovat zejména z domova, v kancelářích by se pak setkávali se svými kolegy. Do společných prostor by chodili i za tvůrčí společnou prací. 

Některé společnosti, například banky, se chtějí zbavit až poloviny kancelářských prostor. Některé z nich pronajmou, některé nechají upravit.

Kancelář nebo obývák?

„Každý zaměstnanec, který přijde do práce, si otevře svoji skříňku, vytáhne si bezdrátovou klávesnici, myš a vybere si místo, kde chce pracovat. Prostory vypadají jako doma v obývacím pokoji a plynule přecházejí do standardního pracovního prostředí,“ popisuje současnou situaci mluvčí Unicredit Bank Petr Plocek. 

V místnostech nyní přibyly nastavitelné stoly, nebo třeba izolované místnosti pro telefonování. „Chytrá kancelář kombinuje různé prostory tak, aby podporovaly kreativitu i týmovou spolupráci, zároveň v chytré kanceláři se můžete cítit jako doma,“ dodal mluvčí. 

Nové kanceláře dokonce myslí i na děti zaměstnanců. V místnostech, kterým se říká „work and play“ mohou rodiče pracovat a zároveň je v nich i místo pro děti, které si mohou hrát. I nadále se však počítá i s prací z domova.