Maláčová chce, aby důchody od ledna rostly víc, než stanoví zákon. Schillerová nesouhlasí

UDÁLOSTI: Jak porostou důchody? (zdroj: ČT24)

Důchody by mohly podle zákona příští rok vzrůst o průměrných 416 korun, řekla České televizi ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). Podle ní jde o nejpravděpodobnější variantu. Resort spočítal i dva alternativní scénáře. Když bude inflace nízká a mzdy neporostou, mohly by se penze zvýšit zhruba o tři stovky, v opačném případě o pět stovek. Ale protože i v tom nejoptimističtějším scénáři jde o mnohem menší růst než v posledních letech, chce přidat víc a jít nad rámec zákona. S tím ale nesouhlasí kvůli špatnému stavu veřejných financí šéfka tohoto resortu Alena Schillerová (za ANO).

Ministryně práce Jana Maláčová pro příští rok pracuje se třemi variantami zvýšení důchodů. V té nejnižší počítá s měsíčním růstem průměrné penze o zhruba 320 korun měsíčně, v nejvyšší o víc než pět stovek. Kolik to nakonec ale bude, ovlivní i výše inflace, tedy růst cen a také mezd, které se při výpočtu každoročně zohledňují, jak stanoví zákon o důchodovém pojištění.

Nejpravděpodobnější se podle Maláčové zatím jeví střední varianta, která počítá s růstem ve výši 416 korun. Jenže i kdyby nakonec došlo na nejoptimističtější scénář, tedy na růst důchodu v průměru o 509 korun, ministryně upozorňuje, že jde o podstatně nižší částku, než bývalo zvykem v minulých letech. I letos proto hodlá navrhnout, aby důchody od ledna rostly víc, než stanoví zákon:

„Bude nás čekat diskuse o tom, jak budeme s tou valorizací nakládat a zda nepřistoupíme i k nějaké mimořádné valorizaci.“ 

Zvýšení důchodů
Zdroj: ČT24

Schillerová chce jen zákonnou valorizaci

Stát letos vyplatí na důchodech zhruba 537 miliard. To je víc než čtvrtina všech rozpočtových výdajů. A i proto s plánem ministryně Maláčové na vyšší než zákonný růst penzí nesouhlasí ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). „Vzhledem k rozpočtovým otázkám se budu klonit k zákonné valorizaci,“ uvedla.

V Česku pobírá starobní důchod skoro dva a půl milionu penzistů, tedy víc než čtvrtina dospělé populace. Například Jaroslav Šimek, který si v královéhradeckém Klicperově divadle ještě přivydělává jako recepční, pobírá průměrnou penzi, tedy něco přes patnáct tisíc měsíčně. Pokud vláda v lednu zvýší důchody podle zákona, dostane navíc zhruba čtyři až pět stovek. S tím by byli on i jeho manželka spokojení.

„Ze dvou důchodů se dá docela solidně žít. Nevím, jak to mají lidé, kteří jsou sami, ale ve dvou si nemusíme tak úplně odpírat,“ konstatuje. To potvrzují i další čeští penzisté, třeba Bohunka Müllerová. „Společně se dá ušetřit, ale kdybych žila sama, tak se ušetřit nedá,“ uvedla.

Jak rostly důchody
Zdroj: ČT24
  • Zhruba 2 400 000 starobních důchodců v současnosti pobírá v průměru 15 336 korun měsíčně – tedy o zhruba 840 korun víc než na konci loňského roku.
  • Průměrný důchod v minulých letech poměrně rychle rostl. Zatímco letos pobírají penzisté 15 336 korun, ještě v březnu 2018 to bylo o tři tisícovky méně. Průměrné důchody rostly hlavně díky pravidelnému zvyšování, které v posledních letech schvalovaly všechny sněmovní strany. Vliv má i fakt, že do penze odcházejí lidé se stále vyššími důchody. Každý měsíc tak průměrná penze samovolně vzroste zhruba o deset korun.
  • Spolu s průměrnými důchody rychle rostou i výdaje státu. Zatímco ještě v roce 2018 poslal stát na penze 434 miliard, letos už to bude o 103 miliardy víc. Podle aktuálního materiálu, který poslalo ministerstvo financí poslancům rozpočtového výboru, mají výdaje na penze v příštím roce vzrůst na téměř 550 miliard.

V posledních třech letech rostly každý rok průměrné důchody o 840 až 900 korun měsíčně. K tomu ještě dostali penzisté loni v prosinci mimořádný jednorázový důchod ve výši pěti tisíc korun. Zákonné zvýšení by tak vrátilo tempo růstu penzí zhruba na úroveň roku 2018.

„To je debata na příští rozpočet. Pro nás důchodci byli vždycky priorita, my jsme navyšovali důchody nejvíc v historii,“ uvedl premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Nezvyšovat penze více, než je nutné, říká opozice i Piráti

Pravicová opozice a Piráti chtějí, aby kabinet v době pětisetmiliardového schodku nezvyšoval penze víc, než je podle zákona nutné. „Pokud se chceme bavit o penězích nad zákonnou valorizaci, tak se obávám, že na to rozpočet, který je v současné době vládou destruován, nebude mít peníze,“ říká místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Skopeček.

„Máme se držet valorizačního zákona, řídit se pravidly, která jsou schválena, vzhledem k tomu, v jak špatném stavu jsou veřejné finance,“ zdůraznil místopředseda poslaneckého rozpočtového výboru Mikuláš Ferjenčík (Piráti).

Naopak hnutí SPD nebo komunisté chtějí – stejně jako ministryně práce – zvyšovat důchody nad zákonné minimum. „Nám by se samozřejmě líbilo, kdyby ta částka byla daleko vyšší,“ uvedla místopředsedkyně poslaneckého klubu Hana Aulická Jírovcová (KSČM).

„V okamžiku, kdy se škrtnou zbytné výdaje, například předražené zahraniční armádní nákupy, tak se bez problémů můžeme dostat přes tisíc korun měsíčně na jednoho důchodce,“ zdůraznil předseda hnutí SPD a místopředseda sněmovny Tomio Okamura.

Ministerstvo práce a sociálních věcí předloží definitivní návrh na lednové zvýšení důchodů v létě. Kabinet o něm rozhodne spolu s celým státním rozpočtem na rok 2022.