Evropská unie by mohla při zdanění digitálních služeb postupovat samostatně bez USA

Evropská unie lituje odchodu Spojených států z jednání o digitální dani, v případě potřeby je nicméně připravena upravit zdanění digitálních služeb samostatně, uvedl ve čtvrtek podle agentury Reuters eurokomisař pro ekonomiku Paolo Gentiloni.

Spojené státy ve středu oznámily, že se rozhodly opustit jednání o dani z digitálních služeb s představiteli Evropské unie, protože při rozhovorech se nepodařilo dosáhnout žádného pokroku. Přerušení jednání vyvolává obavy, zda se podaří dosáhnout dohody o zavedení daně z digitálních služeb s celosvětovou působností v rámci Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).

„Velice lituji rozhodnutí USA zastavit mezinárodní rozhovory o zdanění digitální ekonomiky. Doufám, že to bude pouze dočasné přerušení,“ uvedl Gentiloni. „Evropská komise usiluje o globální řešení,“ upozornil. „Pokud se to však v tomto roce ukáže jako nemožné, přijdeme s novým návrhem na úrovni EU,“ dodal.

USA na počátku tohoto měsíce oznámily, že prověřují daň z digitálních služeb, kterou plánuje zavést nebo již zavedla řada zemí, včetně České republiky. USA se několikrát vyjádřily, že daň považují za diskriminační vůči americkým firmám a že výsledkem přezkumu by mohla být odvetná cla.

Záležitost se kromě České republiky týká Evropské unie a dále Rakouska, Brazílie, Indie, Indonésie, Itálie, Španělska, Turecka a Británie. USA požádaly vlády těchto zemí o konzultace.

Daň roku 2019 schválila také Francie. Ta se však v lednu 2020 dohodla s USA na příměří, podle kterého Paříž odloží výběr digitální daně na konec roku a Washington na oplátku prozatím nezavede odvetná cla. Dohoda předpokládá, že se bude v rámci OECD jednat o zavedení této daně s celosvětovou působností.