Británie začala jednat s USA o nové obchodní smlouvě. Překážek je ale hodně

Události: Obchodní smlouva mezi Británií a USA (zdroj: ČT24)

Londýn začal vést s Washingtonem rozhovory o nové obchodní smlouvě. Kvůli pandemii týmy stovek expertů jednají přes videokonference. Brzké uzavření dohody ztěžují blížící se americké prezidentské volby, neshody o potravinové standardy a malý pokrok při vyjednávání Británie s jejím největším obchodním partnerem – Evropskou unií.

Pandemie Británii nešetří. Hned po Americe hlásí nejvyšší počet obětí na světě. Obě ekonomiky se propadají. Lékem tak má být i budoucí dohoda o volném obchodu. 

Nejvyšší představitelé obou států již pronesli optimistická a motivační prohlášení.  „Probuďte se, pochopte to, USA už teď kupuje pětinu celého našeho exportu,“ řekl letos v únoru britský premiér Boris Johnson. 

„Bude to obrovský obchod. Britové s námi chtějí zoufale obchodovat. V Evropské unii pro ně bylo velmi těžké s námi dělat byznys,“ tak se vyjádřil americký prezident Donald Trump loni v prosinci.   

Bezpečnost potravin vzbuzuje otázky

Premiér Boris Johnson však musí například vyvracet obavy, že americkým farmářům umožní v Británii nově prodávat geneticky modifikované plodiny nebo maso, které doposud neodpovídalo unijním standardům.

Američané výtky nechápou. Omývání drůbežího masa roztokem chlóru je ve Spojených státech totiž naprosto běžnou praxí. Chlorované kuře je ale už dlouho symbolem obav z nižších amerických standardů pro potravinovou bezpečnost a životní podmínky zvířat.

Spojené království souběžně vyjednává přístup na dva největší světové trhy. Americká obchodní komora po Británii chce, aby urychleně uzavřela výhodnou dohodu s EU. „Mnoho z amerických investic přišlo do Británie ve snaze získat přístup na větší jednotný evropský trh. Pokračující nejistota ohrožuje vyhlídky na vyjednávání mezi USA a Spojeným královstvím,“ uvedla komora v úterý. 

Mezi Británií a EU zůstávají neshody

Obchodní dohodu s Amerikou by ráda dojednala také Evropská unie. Jenže mezi Bruselem a Washingtonem panuje celá řada neshod. Stejně jako v případě pobrexitové dohody, kterou vyjednává Evropská unie s Londýnem. Brusel obviňuje Londýn z toho, že celou situaci zdržuje.

Británie pak trvá na tom, že jednotný evropský trh po téměř půl století opustí na konci roku. Už teď se chystá zaučit na 50 tisíc nových úředníků, kteří budou vyplňovat celní formuláře pro britské podniky.

Chystané partnerství EU a USA je zmrazené

Zástupci členských zemí Evropské unie loni  v dubnu potvrdili mandát Evropské komise vyjednávat se Spojenými státy o odbourání překážek volného obchodu. Podle agentury Reuters rozhodnutí několik měsíců brzdily francouzské výhrady. Unijní vlády nakonec zahájení obchodních rozhovorů s USA schválily jasnou většinou, Francie byla proti a Belgie se zdržela.

V této době bylo již Evropské komisi jasné, že dříve s USA dojednávané Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP) je dále zmrazené. „Toto je zcela nová řada jednání. TTIP je 'u ledu'. A fakt, že je překonané, je v rozhodnutí Rady explicitně uveden,“ upozornila loni podle agentury ČTK komisařka pro obchod Cecilia Malströmová.