Ekonomové chtějí odklad odvodu DPH. „Ušetřených“ 60 miliard měsíčně by nechali firmám na hrazení závazků

Ekonomové z občanské iniciativy KoroNERV-20 navrhují novelu zákona, která by podnikatelům umožnila odklad odvodu daně z přidané hodnoty (DPH) minimálně do ledna 2021. Jde o jinou skupinu odborníků než tým Národní ekonomické rady vlády (NERV), jejíž činnost ve čtvrtek obnovila vláda. Zhruba stovka českých a zahraničních firem zároveň vytvořila sdružení, které chce u obchodních center pro své členy vyjednat snížení nebo odpuštění nájemného. Požaduje také podporu od vlády.

Ekonomové z iniciativy KoroNERV-20 uvedli, že měsíčně se na DPH průměrně vybere šedesát miliard korun a odklad by tyto peníze nechal podnikatelům, kteří tak mají mít více peněz na placení závazků a dalších věcí.

„Poslanecká sněmovna schválila množství krizových zákonů, ale podle našeho názoru na jeden podstatný zapomněla. Už od minulého týdne apelujeme na vládu, aby se snažila ulehčit podnikatelům zejména tím, že jim něco z jejich povinností odpustí, což je dle našeho názoru mnohem vhodnější, než povinnost důsledně vyžadovat a následně připustit vratku, odpustek nebo jakoukoliv jinou formu subvence,“ uvedli členové skupiny KoroNERV-20.

Vláda by podle nich měla nadále také držet koncept odvodu DPH z vystavených faktur a nezavádět odvod jen z těch zaplacených.

KoroNERV-20 vznikl jako neformální občanská iniciativa ve druhé polovině března 2020. Primárním cílem skupiny je zmenšit dopady pandemie COVID-19 na českou ekonomiku. Všichni členové se na platformě podílejí zdarma. Mezi členy patří mimo jiné bývalý viceguvernér České národní banky (ČNB) Mojmír Hampl, ekonom a ředitel Nemocnice na Bulovce Jan Kvaček, ekonomové Michal Mejstřík a Tomáš Sedláček nebo šéf Státní Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP) Jan Procházka.

Hlavním úkolem vládou obnovené NERV má být vyhledávání možných problémů ve fungování ekonomiky nebo doporučení při přípravě strategických hospodářských dokumentů vlády. Rada by také měla vyhodnotit přijatá opatření kvůli šíření koronaviru a navrhnout opatření související s přípravou státního rozpočtu na rok 2021.

Firmy chtějí snížené nájmy za dobu uzavření prodejen

Zhruba stovka českých a zahraničních společností prodávajících oblečení, knihy, hračky, elektroniku i další zboží mezitím vytvořila sdružení, které chce u obchodních center pro své členy vyjednat snížení nebo odpuštění nájemného. Požaduje také podporu od vlády, informovala společnost Alpine Pro, která patří k zakládajícím členům nově vzniklé Unie retailu. Firmy chtějí společně poukázat na to, do jakých potíží se dostaly kvůli uzavření prodejen v souvislosti s nákazou novým koronavirem.

Kabinet uzavřel 14. března všechny obchody s výjimkou prodejen potravin, lékáren, drogerií, čerpacích stanic a několika dalších. Postupně výjimky o některé další obchody rozšířil, příští týden pak mají otevřít další.

„Přestože jsou kamenné prodejny firem již několik týdnů uzavřeny, jejich nájemní smlouvy stále běží a obchodní centra očekávají platby nájemného v plné výši,“ uvedla ve zprávě společnost Alpine Pro. Z interní ankety mezi členy sdružení podle ní vyplynulo, že až 70 procent firem očekává, že se v nejbližší době dostane do insolvence z důvodů vládních opatření.

Současné vládní nařízení o odkladu tří splátek nájemného až na dobu dvou let není podle nově vzniklého sdružení pro většinu firem dostačujícím řešením. Nájmy představují pro firmy 15 až 25 procent z celkových tržeb. Z on-line prodejů nejsou společnosti schopny ztracené příjmy z uzavření kamenných obchodů nahradit.

„Několikatýdenní výpadek tržeb za měsíce březen a duben tak maloobchodním prodejcům značně komplikuje jejich další působení na trhu,“ uvedla Alpine Pro.

Unie retailu poukázala na to, že v některých státech tamní vlády rozhodly o odpuštění nájemného za dobu uzavření prodejen. Požaduje proto od obchodních center přechod na obratové nájemné, případně slevu z nájmu po znovuotevření provozoven z důvodů očekávané snížené poptávky, a to na období 2020 a 2021. Chce také zrušit veškeré úroky z prodlení a sankcí z neplacení závazků vyplývajících ze smluv.

Od státu členové sdružení očekávají, že se bude podílet na škodách způsobených uzavřením prodejen, a to dotacemi, úlevou na daních a dlouhodobými půjčkami s nízkou úrokovou sazbou.

Mezi zakládající členy unie patří kromě Alpine Pro také společnosti Fruitisimo, Pierre Cardin, Butlers, Esprit, Vermont, Electro World, Neuoluxor, Inexad či A3 sport.