TÉMA

KoroNERV-20

Schodek státního rozpočtu přesáhne 400 miliard, odhadují ekonomky. Schillerová to nevylučuje

Státní rozpočet čelí kritice. Správu státní pokladny kritizují odbory, Národní rozpočtová rada a nejnověji i Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Právě ten hodnotil hospodaření státu za první pololetí loňského roku. Podle prezidenta úřadu Miloslava Kaly současná vláda v časech dobrých, tedy v dobách růstu, nepřipravila státní pokladnu na výrazné zpomalení ekonomiky ani na mimořádnou krizi. S tím souhlasí mimo jiné také ekonomka a členka iniciativy KoroNERV-20 Helena Horská, která o tématu debatovala společně s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO) a předsedkyní Národní rozpočtové rady Evou Zamrazilovou v Otázkách Václava Moravce.
17. 1. 2021Aktualizováno17. 1. 2021, 16:21|
Otázky Václava Moravce

Chci-li dávat seriózní návrhy rozpočtu, nemohu rezignovat na predikování příjmů, vyčítá Nerudová resortu financí

Konkrétní číslo růstu ekonomiky není teď zase až tak důležité, uvedl v pořadu Otázky Václava Moravce ekonom a člen bankovní rady ČNB Aleš Michl. Od vlády by ale nyní čekal velkou fiskální expanzi a totéž pro příští rok. Za skandální pak považuje druhý host pořadu, ekonomka, předsedkyně důchodové komise a členka KoroNERV-20 Danuše Nerudová, to, že ministerstvo financí přesunulo makroekonomickou predikci z listopadu na leden. „V nejistotě je o to více třeba dělat prognózy, stejně jako fiskální výhled,“ zdůraznila.
25. 10. 2020|
Události komentáře

Populismus, důchodci měli jistý příjem, kritizuje rouškovné Kalousek. Dle Maláčové dávka deficit nevytrhne

Mimořádná dávka pro důchodce – takzvané rouškovné – je podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) politický krok a půlbilionový schodek „nevytrhne“. Poslanec TOP 09 Miroslav Kalousek dávku kritizuje, vláda prý neposlouchá experty a kupuje si skupinu, jejíž příjmy covid-19 neohrozil. Poslanec ANO Jan Řehounek v Událostech, komentářích ujistil, že dávka nezamezí tomu, aby důchodci dosáhli na dávky jiné. Ekonom Mojmír Hampl upozorňuje, že podobné návrhy obětují stabilitu veřejných financí kvůli krátkodobým politickým cílům.
3. 9. 2020|
OVM

Bez reformy daňové nebude ta důchodová, tvrdí Maláčová. Plán na jednorázový příspěvek penzistům čelí kritice

Provedení důchodové reformy podmiňuje ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) předchozími úpravami daňového systému – zrušením superhrubé mzdy a návratem progrese. Podle ekonoma a spoluzakladatele iniciativy KoroNERV-20 Mojmíra Hampla ale ani jedno není vhodné, obává se, že důsledkem bude ještě vyšší zdanění práce. Opoziční poslankyně Olga Richterová (Piráti) se domnívá, že vzhledem k tomu, že se o daních debatuje až nyní, vláda především způsobuje chaos a nejistotu ohledně příštího roku. Shoda na politické scéně není ani ohledně jednorázového příspěvku penzistům. Proti šesti tisícům je i ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).
23. 8. 2020Aktualizováno23. 8. 2020, 19:38|
Události komentáře

Stát podpoří českou ekonomiku sumou 1,2 bilionu korun, slibuje Schillerová

Na podporu ekonomiky v souvislosti s dopady šíření koronaviru podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) poputuje celkem 1,19 bilionu korun. Z toho přímá podpora je 216 miliard a záruky na úvěry přes 951 miliard korun. Do sumy jsou podle ministryně započítány také různé daňové odklady a záruční schémata. Částku i opatření ministersva financí zpochybnil předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura v úterním pořadu České televize Události, komentáře, kde společně s ministryní financí vystoupil.
21. 4. 2020|

Se známkami velmi opatrně, nabádá inspekce. Letní tábory podle Plagy budou nejdřív v srpnu, pokud vůbec

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) chce rodinám ulehčit situaci školními skupinami. Ty by kromě výuky nabídly i provizorní školní družinu. Rodiče, kteří své děti do skupin pošlou, přijdou o nárok na ošetřovné. Navržený krok kritizují někteří ředitelé. Plaga také řekl, že se stanovením termínu přijímacích zkoušek je třeba počkat na epidemiologickou situaci. Letní tábory podle něj budou nejdříve v srpnu. Česká školní inspekce provedla šetření distančního vzdělávání. Školám doporučuje soustředit se na procvičování a nabádá, aby známkovali jen opatrně.
15. 4. 2020Aktualizováno15. 4. 2020, 15:32|

Automobilka Hyundai v Nošovicích po odstávce kvůli koronaviru obnovila výrobu

Automobilka Hyundai v Nošovicích na Frýdecko-Místecku po třítýdenní odstávce zapříčiněné pandemií nového typu koronaviru jako první velký podnik v Česku obnovila výrobu, potvrdil mluvčí Pavel Barvík. Zpočátku se v továrně i kvůli hladkému náběhu výroby bude místo obvyklých tří pracovat jen na dvě směny. Automobilka TPCA naopak prodloužila odstávku, výroba se spustí 4. května. Mladoboleslavská Škoda stále stojí, rozjet by se měla 27. dubna. Ministerstvo průmyslu už schválilo pět tisíc žádostí o ošetřovné od živnostníků. Ministerstvo financí odmítá plošný odklad daně z přidané hodnoty.
14. 4. 2020Aktualizováno14. 4. 2020, 22:24|

Ekonomové chtějí odklad odvodu DPH. „Ušetřených“ 60 miliard měsíčně by nechali firmám na hrazení závazků

Ekonomové z občanské iniciativy KoroNERV-20 navrhují novelu zákona, která by podnikatelům umožnila odklad odvodu daně z přidané hodnoty (DPH) minimálně do ledna 2021. Jde o jinou skupinu odborníků než tým Národní ekonomické rady vlády (NERV), jejíž činnost ve čtvrtek obnovila vláda. Zhruba stovka českých a zahraničních firem zároveň vytvořila sdružení, které chce u obchodních center pro své členy vyjednat snížení nebo odpuštění nájemného. Požaduje také podporu od vlády.
11. 4. 2020|

Nezaměstnanost v Česku může narůst až o zhruba pět procentních bodů, očekává kvůli pandemii ministerstvo práce

Evropská komise (EK) ve středu navrhla systém podpory krátkodobého zaměstnávání lidí, kteří by jinak mohli přijít o práci kvůli ekonomickým dopadům koronaviru. Podle Bruselu by státy měly podporovat takzvaný kurzarbeit, aby zmírnily sociální následky pandemie, oznámila předsedkyně EK Ursula von der Leyenová, podrobnosti o financování systému ale nesdělila. Některé členské státy, včetně Česka, už mezitím samy kurzarbeit přijaly. Kvůli koronavirové krizi čeká ministerstvo práce případné zvýšení nezaměstnanosti až o pět procentních bodů.
1. 4. 2020Aktualizováno1. 4. 2020, 19:12|