Dosáhnou živnostníci na důchod? Maláčová a Schillerová se přou o podobu penzijní reformy

Události: Kolik si mají živnostníci platit na důchod? (zdroj: ČT24)

Koaliční spory o podobu budoucí důchodové reformy se rozrostly o další položku. Ministryně financí odmítla plán šéfky resortu práce, aby na zvažovaný základní důchod 10,5 tisíce korun neměli nárok živnostníci, kteří do sociálního pojištění odvádějí jen minimální zákonné odvody.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) navrhla, aby v rámci důchodové reformy stát vyplácel základní solidární důchod ve výši 10,5 tisíce korun. Živnostníci s minimálními zákonnými odvody na něj ale mít nárok nemají. „Dnes, když například odvádí to, co odvádí, tak dosáhnou na důchod osm tisíc korun,“ uvedla již dříve Maláčová.

S tímto postojem nesouhlasí ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Podle ní je nepřijatelné jednu skupinu lidí „házet přes palubu“. 

Návrh důchodové reformy
Zdroj: ČT24

Maláčová argumentuje tím, že živnostníci s minimálními odvody posílají státu na důchody podstatně méně než například srovnatelně vydělávající zaměstnanci. U lidí vydělávajících 30 tisíc hrubého, je pak rozdíl v pojistném více než trojnásobný.

„Budou muset odvádět více než minimum,“ zdůraznila na adresu živnostníků.

Odvody na důchody
Zdroj: ČT24

Schillerová v tom cítí duch minulosti, kdy „byl jeden ministr ze sociální demokracie, který říkal, že jsou to příživníci“.

Tuto aféru vyvolal v roce 2013 stínový ministr financí Jan Mládek (ČSSD), který přirovnal živnostníky k parazitům. Za svá slova, byť byla podle něho vytržena z kontextu, se později omluvil. 

Právě vládní spor o to, jestli mají mít živnostníci s minimálními odvody nárok na základní penzi, může hned na začátku celou důchodovou reformu zastavit. Kromě hnutí ANO kritizuje návrh i velká část opozice.

„Pokud někdo splní podmínky, že platí do systému a zároveň odpracuje potřebné roky, tak by bylo nefér mu to minimum nedat,“ domnívá se první místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová. Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová považuje vyjádření Maláčové za naprosto skandální. „Ona jinými slovy říká: živnostníci mají platit nějakou základní výši, ale my nechceme dodržet naši povinnost, povinnost státu.“

Smířlivější k návrhu ministryně práce jsou naopak komunisté. „Já si myslím, že by byl velký problém, kdyby živnostníci nezvýšili své odvody. Otázka je jak, v jaké míře, to si myslím, že bude předmětem velmi citlivých diskusí,“ uvedl ekonomický expert KSČM Jiří Dolejš. 

Odlišný pohled pak nabízí ekonomický expert ODS Jan Skopeček. „Nutit živnostníky – s vidinou toho, že za několik desítek let budou mít možná o pár stovek vyšší důchod – že musí dnes platit vyšší daně, je podle mě špatná cesta.“

Kvůli sporům ve vládní koalici tak zatím není jasné, zda a popřípadě kdy vládní koalice předloží důchodovou reformu sněmovně. I v tom už došlo ke střetu. V lednu premiér Andrej Babiš (ANO) naznačil, že reformu vláda možná přijmout nestihne. Maláčová mu tehdy oponovala, že je připravena brzy předložit konkrétní znění normy.

Prosazení penzijní reformy bylo jednou z klíčových priorit, kterou si současná vláda napsala do svého programového prohlášení.