Teplo bude dražší. Teplárny si připlatí hlavně za emisní povolenky

Události: Uhlí podraží (zdroj: ČT24)

Řada domácností si v začínající sezoně připlatí za teplo. Například prodejci uhlí zvýšili ceny zhruba o pět procent. Přesto vytápění uhlím patří i nadále k nejlevnějším variantám. Ceny zvednou i teplárny, na něž spoléhá nejvíce lidí.

Růst cen uhlí předpovídali analytici už na začátku roku. Tuhá paliva používá zhruba 13 procent domácností. Těžební společnosti na zákazníky teď apelují, aby si uhlí objednali včas a předešli situaci, kdy by na dodávku museli čekat. Zatím je paliva ve skladech dost.

Například v lomu ČSA na Mostecku obří rypadla zvládnou vytěžit až tisíc tun hnědého uhlí za hodinu. Každoročně ho vytěží tři miliony tun. Třetina českých domácností je zásobena právě z těchto zásob, které se rozváží do skladů po celém Česku.

„Zájem je mimořádný, ale uhlí je dost. Zákazníci mají objednávky z léta, z podzimu a snažíme se to vykrýt co nejdřív,“ popisuje majitel uhelných skladů Jiří Havelka. Zájemci o tento typ paliva si letos připlatí o několik stokorun víc než loni.

Jak topí české domácnosti
Zdroj: ČT24

Teplárnám se prodražují povolenky

Některé české domácnosti si letos připlatí i za dálkové teplo. Nejen kvůli dražšímu uhlí, ale i kvůli nárůstu cen emisních povolenek. Teplárny navíc letos od státu nedostanou tak vysokou finanční podporu jako loni.

„Současná rada Energetického regulačního úřadu se neztotožnila s argumentací, na základě které minulá rada vypsala miliardovou podporu, která byla financována z kapes daňových poplatníků a spotřebitelů elektřiny,“ zdůvodňuje mluvčí úřadu Michal Kebort.

Podle energetického analytika společnosti ENA Jiřího Gavora řada uhelných tepláren podcenila přípravu na vyšší ceny povolenek. „Nedivím se snaze regulátora, že se mu nechce vše sanovat formou vyšší podpory. Na druhé straně nárůst cen povolenek byl opravdu dramatický,“ připouští.

Náklady na vytápění
Zdroj: ČT24

Podle Teplárenského sdružení zaplatily teplárny v tuzemsku za emisní povolenky před dvěma lety půl druhé miliardy korun, letos pak téměř devět miliard. Vyšší podpora měla nárůst částečně kompenzovat.

„Samozřejmě to bude mít na hospodaření teplárenských společností dopad. Řada z nich už je na úrovni téměř červených čísel, takže v další fázi předpokládáme, že se to bohužel promítne i do cen tepla,“ upozorňuje ředitel sdružení Martin Hájek. Zatím není jasné, o kolik procent případně ceny stoupnou. Od příštího roku se totiž naopak sníží DPH na teplo.