Za prací dojíždí do ciziny přes 56 tisíc Čechů. Nejvíc do Německa, míří ale i do Británie

Každý den dojíždí za prací do zahraničí zhruba 56 600 Čechů, ukazují data evropského statistického úřadu Eurostat. Drtivá většina si vydělává v sousedních zemích. Míří ale také třeba do Velké Británie. Zaměstnavatelé aktuálně v Evropě shánějí hlavně zdravotnický personál, počítačové specialisty nebo řidiče.

Největší počet Čechů překračuje kvůli práci hranice s Německem, je jich přes 37 tisíc. Oblíbeným cílem je i Rakousko, kam dojíždí téměř třináct tisíc lidí.

Například Jakub Ježek to má do německého Markersdorfu za prací šedesát kilometrů. Už rok pracuje v zásilkové službě. „Mojí motivací jsou hlavně peníze. Základní plat je tady zhruba plat nižšího managementu v Čechách,“ přiblížil.

Události ČT: Cesty Čechů za prací do zahraničí (zdroj: ČT24)

Petr Fingerhut se zase poslední čtyři roky pravidelně vydává na tříhodinovou cestu do města Weiden in der Oberpfalz. „Každý týden v pondělí nebo v neděli jedu do práce a v pátek nebo v sobotu ráno se vracím,“ přiblížil. Živí se tam jako řidič kamionu. Průkaz si na něj udělal až kvůli práci v zahraničí.

Jak Evropané dojíždějí za prací přes hranice
Zdroj: Eurostat

Spíš než do Polska do Nizozemska

Co se týče dalších cílových zemí, na Slovensko jezdí za prací zhruba 2300 Čechů. Menší zájem je pak v tuzemsku o zaměstnání v Polsku – to už víc Čechů zamíří do Velké Británie nebo Nizozemska.

„Jezdí se především do těch zemí, kde jsou platy podstatně vyšší než u nás. To dává logiku,“ uvedl ředitel Sociologického ústavu Akademie věd Tomáš Kostelecký. „Německo jako takové je větší a je tam více příležitostí,“ dodal.

Obecně v Evropě nejčastěji pendlují muži zaměstnaní ve stavebnictví a ženy na pozicích zdravotních sester nebo pečovatelek. Přeshraniční dojíždění za prací se přitom týká i velkých evropských států – jak v Německu, tak ve Francii tímto způsobem postupuje ještě víc lidí než v tuzemsku.

Počty lidí, kteří pracují mimo zemi, kde žijí
Zdroj: Eurostat