Kellnerovy obchody v Číně jsou rizikem, míní Fischer. Zatahujete nás do politiky, oponuje Mlynář

Huawei je riziko, tvrdí senátor Fischer. Když to úřady potvrdí, nebudeme s ní budovat sítě, kontroval Mlynář z PPF (zdroj: ČT24)

Miliardář Petr Kellner by měl přijít do Senátu vysvětlovat spolupráci své firmy PPF s Čínou. Trvá na tom senátor Pavel Fischer (nestr.) mimo jiné proto, že Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) označil v prosinci čínskou firmu Huawei za bezpečnostní riziko. PPF s ní ale podepsala memorandum o spolupráci.Tématu se věnovaly Události, komentáře.

Dohodu o porozumění a rozvoji telekomunikačních sítí páté generace podepsala PPF s čínskou společností Huawei loni v listopadu na česko-čínském podnikatelském fóru v Šanghaji, které slavnostně otevřel prezident Miloš Zeman. V prosinci ale NÚKIB vydal své varování

„Z Číny se stal rival, vyzyvatel. A firma Petra Kellnera udělala takové smlouvy s firmou Huawei, která je v hledáčku bezpečnostních služeb už tolik let v Evropě, že to musí každého zajímat. Tady už nejde jenom o byznys. Tady jde o bezpečnost deseti milionů českých občanů, a proto nás to musí zajímat,“ řekl v ČT senátor Fischer. Proto trvá na slyšení Kellnera v Senátu.

Podle zástupce PPF Vladimíra Mlynáře se však bezpečnostní rizika v souvislosti s čínským výrobcem přeceňují. „Naše memorandum je obecné, není nijak obchodně zavazující. Huawei nebyla označena v Česku za riziko. NÚKIB přinesl jen varování. Ta přesná citace zní, že se mají provést bezpečnostní opatření ke snížení rizika. My teď spolu s dalšími institucemi, kterých se to týká, provádíme bezpečnostní audit,“ tvrdí člen představenstva PPF Mlynář.

Sám je ochotný Kellnera na schůzce se senátory zastoupit. „Souhlasím s panem senátorem, že kybernetická bezpečnost je strašně důležitá. My budeme moc rádi, když ta debata povede k tomu, že stát přestane nakupovat nejlevnější řešení a skutečně bude investovat do bezpečnosti. Já dokonce souhlasím i s tím, že máme mít partnerský vztah s Čínou rovný. Ale vůbec nechápu, proč jsme my jako soukromá firma zatahováni do této debaty,“ prohlásil Mlynář.

Podle Fischera by bezpečnostní rizika, která Huawei představuje, měla zajímat všechny podnikatele. „Evropské firmy byly pod kobercovou palbou odposlouchávání a špionáže za pomocí techniky Huawei. Žijeme ve studené válce,“ uvedl senátor. Mlynář to označil za nesmysl a zápletku hollywoodského filmu.

Současná spolupráce PPF s firmou Huawei je podle něj navíc příliš malá na to, aby mohla někoho ohrozit. „Naše síť CETINu je asi z 20 procent tvořena prvky Huawei a naše 4G síť je celá postavená na Nokii, Siemensu,“ zdůraznil Mlynář.

Huawei by se však mohla ucházet o budování rychlé mobilní sítě 5G. Vláda tento týden schválila pravidla aukce kmitočtů pro tuto síť. Soutěž by na druhou stranu mohlo ovlivnit vyjádření NÚKIB.  Podle Mlynáře je PPF ochotná spolupráci s Huaweí přerušit, pokud by české úřady trvaly na tom, že pro budování sítě 5G představuje čínská firma riziko.

Na začátku února se Huawei proti tvrzení NÚKIB ohradila a v dopise vládě i úřadu požadovala upravit, nebo zrušit varování před svými technologiemi. Společnost oznámila, že je připravena bránit se u soudů i prostřednictvím mezinárodní arbitráže. Vláda následně projednala dopis v utajeném režimu.

PPF se chlubí tím, že změnila zahraničněpolitickou orientaci Česka

O spolupráci PPF s čínskými firmami, zejména Huawei, promluvil před třemi lety předseda představenstva Home Credit Jiří Šmejc. „Jsme na to ohromně pyšní, že PPF a Home Credit stály u zrodu iniciativy, která vedla k obrodě česko-čínských vztahů,“ prohlásil Šmejc. Firma, kterou řídí, je přitom vlastněná Kellnerovou PPF.

168 hodin: Kde domov PPF? (zdroj: ČT24)

„PPF provozuje vlastní zahraniční politiku, která je dost v rozporu se zahraniční politikou České republiky, poněvadž ji orientuje východním směrem. A navíc buduje dobré vztahy s režimy, které nejsou demokratické,“ uvedl v pořadu 168 hodin politolog Institutu politologických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Josef Mlejnek.

Podle odborníků je klíčové, že Kellnerovy firmy měly při vstupu na čínský trh podporu českých politiků. „Pro průnik společnosti PPF na čínský trh, respektive pro zisk celostátní licence, byl samozřejmě zásadní obrat české zahraniční politiky. V tom obratu české zahraniční politiky, v otevření se Číně v roce 2014, sehrál zásadní úlohu prezident Miloš Zeman,“ upozornil sinolog Martin Hála.

Zeman přitom Kellnera opakovaně chválí. „Já bych ocenil krok Petra Kellnera, který zejména v době, kdy tady byla nejzuřivější kampaň proti Huawei, uzavřel s touto firmou konkrétní smlouvy, které navázaly na memorandum o porozumění z Šanghaje. To byl odvážný krok a myslím si, že se Petru Kellnerovi i vyplatí,“ uvedl v polovině března pro TV Barrandov Zeman.

Mlynář v pořadu Události, komentáře řekl, že PPF je jako soukromá firma zatahována do politiky. „Veďte si politickou debatu, ale nezatahujte nás do toho. Celý ten problém je, že se Čína stala vnitropolitickým tématem mezi antizemanovci a panem prezidentem.“ Takzvaný obrat k Číně, o kterém mluvil Šmejc, podle něj proběhl jen na úrovni kulturní výměny a porozumění mezi zeměmi.