Huawei spustila velkou reklamní kampaň. Snaží se vylepšit svůj obraz

Události ČT: Huawei se snaží vylepšit jméno značky (zdroj: ČT24)

Čínská firma Huawei spouští v amerických médiích velkou reklamní kampaň. Odmítá v ní podezření ze špionáže, a snaží se tak vylepšit vlastní obraz. Kampaň na podporu firmy spustila i Čína. Právě kvůli obavám, že se Huawei podílí na čínské špionáži, je společnost v řadě západních zemí vnímaná jako hrozba pro národní bezpečnost. Za riziko ji považuje i český Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost. Telekomunikační firma obvinění odmítá.

Huawei utrácí ve Spojených státech miliony dolarů za reklamní prostor. Veřejná vystoupení a televizní rozhovory nejvyšších šéfů firmy jsou doplněné mohutnou mediální kampaní. Tentokrát ale nepropaguje nový mobil, nýbrž se snaží vylepšit jméno značky.

„Huawei nikdy nevkládala do technologií zadní vrátka a ani to nikdy v budoucnu neudělá. Také nikomu nedovolíme, aby to s naším zařízením udělal,“ tvrdí šéf společnosti Kuo Pching.

Vzkaz veřejnosti přichází poté, co americká administrativa vyzvala vlády a telefonní operátory po celém světě k obezřetnosti při budování 5G sítí. Čínské technologie podle ní mohou být zneužity Pekingem ke špionáži.

Huawei v novinové reklamě v USA sděluje, že dlouhodobě spolupracuje na vývoji moderních technologií s mnoha americkými společnostmi i univerzitami. Historie společnosti podle ní dokazuje, že nepředstavuje nebezpečí.

Firmu v klipu opěvují čínské děti

Kampaň na podporu národního šampiona v technologiích rozehrává Čína i doma. Po sociální síti se šíří vlastenecké video, v němž ho děti opěvují. V písni „Krása Huawei“ zaznívá, že počítačové čipy vyrobené v Číně jsou nejlepší. „Ve škole nás učí milovat vlast, milujeme naši domácí značku mobilů Huawei!“ zpívá se v písni. 

Sama společnost se od klipu distancuje. Vyrobilo ho ale státní studio a propagují ho státní noviny, které předkládají oficiální stanoviska vládnoucí strany. Někteří uživatelé internetu nacionalistickou kampaň kritizují a označují ji za vymývání mozků dětí. 

Tažením se Čína brání rostoucí nedůvěře nejen ve Washingtonu, ale i mezi americkými spojenci včetně Česka. Finanční šéfka Huawei Meng Wang-čou zadržená ve Vancouveru kvůli porušování amerických sankcí proti Íránu zároveň podává na kanadské úřady žalobu.

Podle komentářů ve státním tisku jsou Číňané přesvědčeni, že zadržená Meng Wang-čou je rukojmím obchodní války se Spojenými státy. Soudí, že bude venku během pár týdnů, protože obchodní dohoda se blíží. O vydání ale v Kanadě rozhodne nezávislý soud.