Čínská Huawei prý plánuje žalobu na vládu USA, finanční ředitelka už žaluje Kanadu

Finanční ředitelka čínské firmy Huawei Technologies Meng Wan-čou (jinak též Cathy Mengová) podala žalobu na kanadskou vládu, pohraniční službu a federální policii. Kanadské úřady podle ní závažným způsobem porušily její občanská práva, když ji zadržely a tři hodiny prohledávaly a vyslýchaly, aniž ji informovaly o skutečných důvodech zadržení a jejím právu nevypovídat a mít obhájce. Firma Huawei pak podle listu The New York Times hodlá zažalovat americkou vládu za to, že zakázala federálním agenturám používat její výrobky. Čína také obvinila dva Kanaďany z krádeže státního tajemství.

Společnost Huawei je v USA vnímaná jako hrozba pro národní bezpečnost. Mengová, která je rovněž dcerou zakladatele firmy Huawei Žen Čeng-feje, byla zatčena loni v prosinci na žádost Washingtonu. Ten ji viní z obcházení amerických sankcí vůči Íránu a z podvádění nadnárodních bank při obchodech s Íránem.

Mengová v žalobě tvrdí, že ji kanadské úřady vyslýchaly „pod záminkou běžné celní kontroly“ a využily této příležitosti, „aby ji přiměly poskytnout důkazy a informace“.

V žalobě se dále uvádí, že příslušníci kanadské pohraniční služby zabavili Mengové elektronické přístroje, získali přístupová hesla a nezákonně si prohlíželi obsah jejích dokumentů. Mengové podle jejího názoru přitom záměrně nesdělili pravé důvody jejího zadržení. Teprve po třech hodinách se údajně dozvěděla, že byla zatčena a má právo nevypovídat.

Kanadský soud Mengovou v polovině prosince propustil na kauci deset milionů kanadských dolarů (170 milionů korun). Finanční šéfka Huawei nyní pobývá ve Vancouveru a čeká na řízení o vydání. Kanadská vláda v pátek uvedla, že nemá proti tomuto řízení žádné námitky. Podle tiskových agentur může trvat několik měsíců až let, než bude případ vyřešen.

Zadržení Kanaďané si vyslechli obvinění

Krátce po zatčení Mengové byli v Číně zadrženi kanadští občané Michael Kovrig a Michael Spavor, které nyní úřady obvinily z krádeže státního tajemství. Kovrig podle Číny „na běžný cestovní pas a s obchodními vízy často vstupoval na čínské území s cílem špionáže a krádeže citlivých informací prostřednictvím svého kontaktu v Číně“. „Spavor byl Kovrigovou hlavní kontaktní osobou, která mu poskytovala tajné informace,“ dodaly bez dalších podrobností čínské úřady.

Podle listu The New York Times se Huawei chystá zažalovat americkou vládu. Firma bude pravděpodobně argumentovat, že zákaz používání jejích výrobků je „návrh zákona“ nebo legislativní akt, který trestá osobu nebo skupinu osob bez soudního procesu, uvedl americký deník. Čínská společnost se k článku odmítla vyjádřit, píše Reuters.

Aféra kolem Huawei se dotkla i Česka

Před používáním softwaru i hardwaru společnosti Huawei v prosinci varoval i český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost. Na začátku února firma Huawei adresovala především úřadu pro kybernetickou bezpečnost, ale i vládě dopis, v němž požadovala upravit nebo zrušit varování před svými technologiemi. Společnost oznámila, že je připravena bránit se u soudů i prostřednictvím mezinárodní arbitráže.