Babišova vláda řešila dopis od firmy Huawei v utajeném režimu. Podle Brabce nechce kabinet na NÚKIB tlačit

Události: NÚKIB odpoví na dopis od firmy Huawei (zdroj: ČT24)

Babišova vláda se v pátek zabývala dopisem čínské společnosti Huawei, v němž požaduje zrušení varování, které vydal Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Kabinet ale bod projednával v utajeném režimu, proto nechtěla ministryně financí Alena Schillerová prozrazovat podrobnosti. Už před jednáním kabinetu však vicepremiér Richard Brabec zdůrazňoval, že kabinet nechce na úřad tlačit, aby měnil svá rozhodnutí.

„Tak, jak jsem slyšela, tak ten dopis je primárně adresován NÚKIB, takže odpoví tento úřad, ostatní ho měli pouze na vědomí. Jinak je ten problém pořád stejný, NÚKIB vydal varování, vydal metodiku, která je dle mého soudu velmi obecná, a de facto je na každém zadavateli veřejných zakázek, aby posoudil riziko,“ uvedla Schillerová na brífinku po jednání kabinetu.  

Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO) dodal, že bude chtít jeho úřad analýzu rizik ještě konzultovat s NÚKIB. „Obecně platí, že vycházíme z varování, které NÚKIB vydal. Na druhou stranu nechceme a nebudeme někoho automaticky vylučovat z výběrového řízení, pokud to nebude odůvodněno právě výsledkem analýzy.“

Mluvčí úřadu Radek Holý potvrdil, že NÚKIB bude na dopis odpovídat: „Dopis jsme obdrželi, je to dopis adresovaný především Národnímu úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost, pan premiér a vláda tam byli přiloženi v podstatě pro informaci, my na ten dopis budeme odpovídat,“ řekl Holý. Úřad podle něj v současnosti s firmou Huawei komunikuje písemnou formou, na její dopis tak odpoví opět písemně.  

Huawei se brání, že nemá povinnost do svých produktů instalovat „zadní vrátka“

Firma Huawei podle Deníku N napsala, že nemá povinnost do svých produktů instalovat „zadní vrátka“, která by mohla sloužit ke zneužití zařízení třetí stranou, ani špionážní software.

„Varování proto není založeno na skutečnosti a výše uvedené zákonné podmínky pro jeho vydání nebyly splněny,“ cituje server z dopisů. Varování NÚKIB prý firmu vážně poškodilo i v zahraničí, utrpěla kvůli němu ztráty a její značka byla poškozena, napsala Huawei. Podle čínské společnosti varování NÚKIB porušilo mezinárodní právo, včetně smluv o ochraně investic.

NÚKIB před používáním technologií čínských společností Huawei a ZTE varoval loni v prosinci. Hardware a software těchto firem označil za bezpečnostní riziko. Na základě toho pak Generální finanční ředitelství vyřadilo Huawei z veřejné zakázky za půl miliardy korun na vybudování portálu Moje daně. Firma se proti varování NÚKIB ohradila, vystoupila proti němu také čínská ambasáda. 

Český úřad ale není jediný, kdo má z používání čínských technologií obavy. Některé západní země, včetně Spojených států a Austrálie, již firmu Huawei z budování mobilních sítí nové generace vyloučily. Německo nyní takovýto krok zvažuje a podle Reuters také Evropská komise kvůli bezpečnostním obavám zvažuje, že de facto zakáže používání zařízení čínské společnosti Huawei pro mobilní sítě páté generace (5G). 

  • Čínský výrobce komunikační techniky Huawei Technologies je největším dodavatelem mobilních sítí a další infrastruktury pro české operátory. Firma je zároveň druhým největším prodejcem chytrých mobilních telefonů na světě za korejským Samsungem.
  • Produkty a služby Huawei jsou dostupné ve více než 170 zemích a využívá je třetina světové populace.
  • Huawei v roce 1987 založil Žen Čeng-fej, bývalý čínský armádní důstojník a obdivovatel Mao Ce-tunga. Firma dlouhodobě čelí podezření, že je úzce napojena na čínskou vládu. Společnost popírá, že je pod kontrolou Pekingu a v posledních letech zveřejňuje detailnější údaje o svém hospodaření a technologiích, aby tyto obavy zmírnila. Firma sídlí v čínském Šen-čenu a v roce 2017 měla zhruba 180 tisíc zaměstnanců.
  • Společnost Huawei se do potíží dostala již v roce 2012, kdy zpráva tajných služeb pro americký Kongres ukázala, že čínské firmy jako Huawei a ZTE jsou úzce spojené s čínskou armádou, která koordinuje kybernetickou špionáž vůči USA. Americký mobilní operátor AT&T byl počátkem letošního roku donucen k přerušení obchodních vztahů s Huawei. Odborníci na národní bezpečnost se obávají, že údaje ze zařízení firmy Huawei, například o poloze uživatele, by byly dostupné zpravodajským službám čínské vlády. Používat techniku Huawei a ZTE tak mají zakázáno v USA státní úředníci a jejich přímí spolupracovníci.
  • Kromě USA se Huawei snaží vytlačit ze svých trhů i další západní země. Podle listu Wall Street Journal varovali Američané své spojence, že bezpečnostní hrozbu může představovat použití technologií pro 5G mobilní sítě od Huawei. Sítě 5G mají oproti sítím 4G zhruba  desetinásobnou rychlost a nižší dobu odezvy. Zákaz přístupu Huawei do 5G již vydaly například Nový Zéland, Austrálie či Japonsko, Británie Huawei pustí pouze do „okrajových“ částí sítě.
  • V prosinci vyvolalo roztržku mezi Čínou a Kanadou zadržení finanční ředitelky a zároveň dcery zakladatele společnosti Huawei Meng Wan-čou. Byla v Kanadě zadržena na žádost Spojených států, které ji viní z obcházení amerických sankcí vůči Íránu a podvádění nadnárodních bank při obchodech s Íránem. Kanadský soud ji v polovině prosince propustil na kauci deset milionů kanadských dolarů (přes 170 milionů korun).
  • Na český trh s chytrými telefony značka Huawei oficiálně vstoupila v roce 2011. Do té doby čínská firma nabízela smartphony v ČR jen přes operátory, kteří je prodávali pod vlastními značkami. V roce 2013 se tváří marketingové kampaně Huawei v Česku stal hokejista Jaromír Jágr.