Tuny masa procházejí přísnými kontrolami a lidé se o jeho původ více zajímají. Za levnými nákupy do Polska ale jezdí dál

8 minut
Tuny masa procházejí přísnými kontrolami a lidé se o jeho původ více zajímají
Zdroj: ČT24

Poslední týdny má český veterinární dozor plné ruce práce. Do Česka se dostaly tuny polského masa z podezřelých šarží, byla zjištěná přítomnost salmonely. Probíhají mimořádné kontroly a český ministr zemědělství oznámil, že je pojede obhajovat ve středu do Bruselu, kterému se česká opatření nelíbí. Chování spotřebitelů to ale příliš nezměnilo. Zajímají se sice více o původ masa, ale mnozí dále míří za levnějšími nákupy potravin, masa nevyjímaje, do Polska.

Na otázku, odkud maso na pultu má, teď například majitel řeznictví v Mnichovicích odpovídá i několikrát za den. Zákazníkům, kterým informace nestačí, ukazuje ceduli nad pultem.

„Mají možnost tady nahlédnout na průvodní papír, který chodí ke každému kusu, který bereme. Je na něm napsáno, kde se zvíře narodilo, kde bylo chováno a kde bylo poraženo,“ konstatuje mnichovický řezník Petr Medřický. A tomu, kdo si chce údaje ověřit, předkládá i dodací list. I když to už podle zákona není jeho povinnost.

U baleného masa ať už ve velkoobchodě, či maloobchodě se zákazník může orientovat poměrně snadno. Potřebné informace najde přímo na etiketě (viz obrázek níže). Podle veterinářů je v Česku značení masa jedno z nejpodrobnějších. Kromě tzv. identifikační značky by měl zákazník ze štítku vyčíst zvlášť i místo chovu a porážky zvířat a také šarži.

Jaké informace najdete na etiketě masa
Zdroj: Ministerstvo zemědělství/Státní veterinární správa

„Když bude chtít někdo klamat, tak si může nalepit cokoliv, ale já se nedomnívám, že by to bylo systémové,“ dodává mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

A majitelé restaurací potvrzují, že ověřit stoprocentně původ masa může být problém. „Máme na výběr – jít po nízké ceně a vybírat si z různého množství různých dodavatelů, kde ten původ není zaručený, anebo spolupracovat dlouhodobě s nějakými dodavateli,“ říká majitelka pražské restaurace BlackDog Eva Van Wagenen.

Maso berou z argentinských farem. Říkají, že s dodavateli jsou v pravidelném kontaktu. Ti jim kromě zásilek posílají i aktuální fotografie přímo z chovů.

Jak se značí maso
Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Jen loni Celní správa odhalila skoro 135 tun masa, u kterého nebylo možné dohledat původ. Nejvíc v Královéhradeckém kraji. Nejčastěji šlo o kuřecí. Hygienici maso zlikvidovali. Stejně jako 1200 kg hovězího v tomto týdnu, které se bez jakýchkoliv dokladů našlo v nelegální bourárně v Praze.

Celá kauza začala pro českého spotřebitele počátkem února: tehdy se zjistilo, že maso z kontroverzních polských jatek, kde se porážely nemocné krávy, se dostalo i do Česka. Později byla navíc odhalena také šarže hovězího masa se salmonelou (celkem šlo přibližně o 1900 kilogramů) a veškerý dovoz hovězího z Polska se dostal pod dohled českých úřadů. Vzorky každé zásilky tak analyzují od minulého čtvrtka čeští veterináři.

Evropská komise v uplynulých dnech uskutečnila první audit polských jatek, jeho výsledky zatím nezveřejnila. Další – komplexní – má proběhnout zřejmě v březnu. Polsko v reakci na problém slíbilo, že upraví pravidla veterinárního dozoru, jatka budou 24 hodin denně sledovat kamery a kontroly provozu již nebudou moci provádět soukromí veterináři.

Proti zavádění mimořádných opatření se opakovaně vyslovuje polská strana, včetně ministra zemědělství Jana Krzysztofa Ardanowského. Polští producenti masa označují obvinění vůči sobě za uměle nadsazené. „Jsme obětí kampaně části médií, která šíří neověřené a nepotvrzené informace,“ uvedl v nedávném rozhovoru pro Aktuálně.cz Jerzy Wierzbicki.

  • Drahý pane ministře zemědělství ČR. S radostí přijímám informaci o tom, jak dobře funguje veterinární dozor v Česku. To, že každou chvíli objeví maso neznámého původu, jako v roce 2018, že najde dopravní firmy převážející nelegální maso, že nachází nikde neohlášené, nelegální sklady s masem, které pochází neznámo odkud, bezpochyby svědčí o tom, že je schopný. Upřímně Ti gratuluji.
  • Samozřejmě, jak se domnívám, maso od neznámých krav, které chybějí v systému registrace a evidence, bylo zpracováno při loupežné činnosti jistého Rumcajse, který to dělal pro Manku a Cipíska. Nelegální sklad v centru Prahy provozoval známý konspirátor Krtek a transportem neznámého masa se zabývali Křemílek a Vochomůrka.
  • Prosím Tě drahý Miroslave Tomane, nenaskakuj na takovou vlnu rétoriky. Neobviňuju Vás z toho, že systém obchodování s masem v Česku, jeho získávání, přechovávání a zpracovávání, jak sami informujete, je nedokonalý a jak někteří tvrdí, děravý jak švýcarský sýr. Tvoje kousavé poznámky, které možná potřebuješ pro nějakou vnitřní politickou hru, nejsou na místě a jsou nepatřičné u tak inteligentního člověka. A proto tě, drahý kolego, silně prosím, nepokračuj takovou cestou.
  • Dobré vztahy našich krásných zemí, tak silně propojených od věků, jsou důležitější, než chvilkový politický zisk. Pozdravuji Tě srdečně a na Tvoje zdraví vypiju půllitr českého piva v restauraci U Švejka ve Varšavě.
  • S pozdravem,
    Krzysztof

Češi stále míří za levnými nákupy do Polska

Ani výčet zmíněných potíží však zatím příliš nemění chování spotřebitelů. První víkendový den se jako obvykle mnozí Češi vydali na nákup do Polska. Míří hlavně za levnějšími potravinami. Například Ladislav Sitko z Rychvaldu to na tržnici v polském Zabelkově má 15 kilometrů, od hranic je to sotva pár minut. Na polské zboží nedá dopustit, hlavně kvůli nižším cenám. Kromě ovoce kupuje právě i maso, všechny druhy – a nákazy se nebojí.

„Kdyby to byla pravda, nebo tak jak se zveličuje, tak půl Polska je v nějaké salmonelóze. Nevěřím tomu,“ říká Sitko s tím, že se mu nákup vyplatí. „V desítkách procent je rozdíl směrem dolů, někdy až skoro o polovinu oproti cenám, které jsou v České republice,“ vysvětluje.

Podobně dojíždí z Ostravy do Polska za nákupy i Stanislava Skupiňová. Někdy i vícekrát v týdnu. „Nemám krátkou paměť, u nás byly šílené krávy, kuřata nemocná a z tohohle polského masa, možná se to českým divákům nebude líbit, nikdo neumřel,“ říká Skupiňová.

Češi jezdí za nákupy nejen na polská tržiště, ale i do supermarketů – mezi nejoblíbenější patří Biedronka. I tam je levněji. „Řekl bych o takových dvacet třicet korun méně. A myslím si, že když se to maso tepelně zpracuje, tak není závadné,“ uvedl Jaroslav Svoboda, jeden z českých nakupujících.

Zatímco nakupující byli sdílní, polští prodávající už z přítomnosti kamery nadšení nebyli a natáčení odmítli. Mimo kameru ale potvrdili, že pokles zájmu ze strany českých nakupujících nezaznamenali.

Největším nebezpečím, které veterináři v zásilkách z Polska našli, byla salmonela. Bakterie způsobuje onemocnění projevující se průjmy a zvracením. U většiny nemocných stačí klid na lůžku, dieta a dostatečný příjem tekutin. Někdy je ale nutný i pobyt v nemocnici – právě kvůli dehydrataci organismu.

Kromě masa se salmonela vyskytuje taky v mléčných výrobcích nebo vejcích. Vzhledem k tomu, že bakterie přežije i velmi nízké teploty, může být i ve zmrzlině a mražených výrobcích.

„U mnoha zvířat je součástí normální střevní mikroflóry, takže jim vůbec nic nedělá. Ale pro člověka je to patogenní záležitost, takže může onemocnět,“ vysvětlila Václava Adámková z Ústavu imunologie a mikrobiologie na 1. lékařské fakultě UK.

Do lidského těla pronikají bakterie salmonely výhradně ústy. Část z nich se dostane do střev. První známky infekce se objeví zhruba po 8–10 hodinách, ale u každého je to individuální. Salmonelózu může doprovázet horečka. Následuje nevolnost, bolest břicha a zažívací potíže. „Může rozvinout i těžké průjmy, může rozvinout až sepsi, popřípadě se tam můžou rozvinout mimostřevní následky, záněty kloubů, záněty cév,“ dodává Adámková.

Existuje přes dva tisíce typů bakterie salmonely. Infekci u člověka vyvolává jen několik desítek z nich. Jako prevence proti nákaze je potřeba si před každým jídlem umýt ruce a doporučuje se potraviny tepelně upravovat, konkrétně ohřívat nad 75 stupňů po dobu zhruba pěti minut.

Výběr redakce

Aktuálně z rubriky Ekonomika

„Ještě jste nic neviděli.“ Trump promluvil o sto dnech v prezidentské funkci

Americký prezident Donald Trump vystoupil v Michiganu s projevem ke sto dnům ve funkci. Mluvil o tom, že země s ním vstupuje do „zlaté éry“, stejně jako o hospodářství, bezpečnosti nebo migraci, kterou podle něj nezvládal řešit jeho předchůdce Joe Biden s tehdejší viceprezidentkou Kamalou Harrisovou. Projev přišel ve chvíli, kdy Trumpova popularita podle průzkumů klesá, podotýkají média.
00:02Aktualizovánopřed 1 hhodinou

Americká vláda uleví automobilkám od cel

Americká vláda poskytne automobilkám vyrábějícím ve Spojených státech úlevu od pětadvacetiprocentních cel na automobily. Prezident Donald Trump to zdůvodnil mimo jiné ochranou národní bezpečnosti. Podle ministra obchodu Howarda Lutnicka má krok pomoci firmám při návratu dodavatelských řetězců do USA a má zmírnit dopady dovozních poplatků na autodíly. Ty by měly začít platit od 3. května.
včeraAktualizovánopřed 6 hhodinami

Bilance: Evropa v čase obchodní války

Tým publicistického měsíčníku Bilance se tentokrát zaměřil na dopady celní války na Evropu. Zajímal se, jak na nestabilní situaci reagují české firmy s napojením na Spojené státy. Věnoval se i soběstačnosti Evropy, přičemž se dostal i do dolů, kde je možné vidět české lithium. Tématem pondělního vysílání byl i odraz proměny bezpečnostní architektury v byznysu, který se projevil hlavně ve zbrojařství.
28. 4. 2025

Zbývají poslední dny pro podání přiznání k dani z příjmů

Na podání elektronického přiznání k dani z příjmů mají lidé už jen posledních pár dnů. Formulář je nutné elektronicky odeslat a daně zaplatit do pátku 2. května, ale lidé by to neměli nechávat na poslední chvíli. Finanční správa totiž upozorňuje, že hrozí přetížení systému. Těm, co odevzdávají papírové daňové přiznání, skončila lhůta už na konci března.
28. 4. 2025

Výdaje na zbrojení rostly loni nejrychleji od konce studené války

Celosvětové vojenské výdaje se v loňském roce zvýšily o 9,4 procenta na 2,72 bilionu dolarů (téměř šedesát bilionů korun). Zaznamenaly tak nejprudší meziroční nárůst přinejmenším od konce studené války, počátkem devadesátých let minulého století. Nejvíc vynakládají na zbrojení USA, Čína a Rusko. Informoval o tom Stockholmský mezinárodní ústav pro výzkum míru (SIPRI).
28. 4. 2025

Jak odhalit podvodný e-shop? Pomoci mohou recenze i důkladné ověřování

Nákupy přes internet jsou mezi lidmi stále populárnější. Podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) vzrostl mezi lety 2015 a 2023 podíl lidí v Česku, kteří nakupují na internetu zhruba dvouapůlnásobně na 62,9 procenta. S tím ale přichází i řada rizik. Jedním z nich jsou podvodné e-shopy, které mohou na první pohled působit seriózně. Jak takový obchod rozpoznat a co dělat, pokud už člověk na podvodné stránce nakoupí?
28. 4. 2025

Teplo kvůli modernizaci jeho výroby nejspíš zdraží. Pomoci by mohly dotace

Kvůli rozsáhlé modernizaci výroby tepla se chystá jeho zdražování. Zbrzdit růst cen by mohly dotace, které připravuje ministerstvo průmyslu a obchodu. Teplárny přechází od uhlí k jiným formám výroby tepla – zejména k plynu. Důvodem změn jsou vysoké ceny emisních povolenek i plánovaný odchod od uhlí v roce 2033. Přeměna teplárenství si vyžádá miliardové investice. Na centrální zásobování jsou v Česku napojené zhruba čtyři miliony lidí.
27. 4. 2025

Lidé spoří na stáří i přes dlouhodobé investice

Přes 150 tisíc lidí vložilo své peníze do takzvaného dlouhodobého investičního produktu (DIP). Zajišťují se tak na stáří s podporou státu. Podle makléřů zatím zájem lidí neovlivnily ani momentální prudké výkyvy na burzách.
27. 4. 2025
Načítání...