Zábrany, kamery a prověrky. ČEZ posílí bezpečnost Temelína

ČEZ plánuje letos v Jaderné elektrárně Temelín 180 investičních akcí za 1,5 miliardy korun. Elektrárnu chce modernizovat a současně posilovat její bezpečnost. Energetici to budou provádět hlavně při odstávkách: odstávka prvního bloku začne 1. března, druhý blok přeruší výrobu ve druhé polovině června. Obě odstávky by měly trvat dva měsíce.

Od začátku provozu investoval ČEZ do modernizace Temelína devatenáct miliard. Do obou českých jaderných elektráren Temelín a Dukovany investuje letos ČEZ přes 2,5 miliardy korun. Řekl to ředitel divize jaderná energetika a člen představenstva ČEZu Bohdan Zronek.

Během odstávky druhého temelínského bloku zahájí energetici dvouletou rekonstrukci blokových výměníkových stanic. V nich se voda určená pro vytápění Týna nad Vltavou a elektrárny připravuje na správnou teplotu a množství. Stanice budou mít o čtyřicet procent menší výkon.

„Původní ohříváky byly dimenzovány na mnohem větší tepelný výkon, ke kterému jsme se nikdy nepřiblížili. Očekáváme i nižší spotřebu elektřiny,“ řekl ředitel elektrárny Jan Kruml.

Za důležitou investici označil i opravu potrubí, které propojuje chladicí věže s oběma strojovnami. S průměrem 3,4 metru jde o jedny z největších potrubí v areálu. Rekonstruovat se bude během několika let v délce tří set metrů.

Bezpečnostní prověrky a mechanické zábrany

Temelín posílí i systém fyzické ochrany. Přibudou nové kontrolní vstupy, mechanické zábrany i kamery. Vše má být hotovo do konce roku. Podle legislativy platné od roku 2017 měli energetici tři roky na to, aby zřídili takzvané životně důležité prostory. K nim patří bezpečnostní systémy, bloková dozorna, nouzová dozorna i reaktorové sály.

Po roce 2020 do nich budou mít vstup jen pracovníci s bezpečnostní prověrkou. „V celé divizi (v elektrárnách Temelín a Dukovany) to bude 2000 lidí. Většina pracovníků ČEZu tyto prověrky má, okolo tří čtvrtin. Musí je mít i pracovníci dodavatelských firem,“ řekl Kruml.

Temelín je největším výrobcem elektřiny v ČR, jeho produkce kryje pětinu domácí spotřeby. ČEZ spustil elektrárnu v prosinci 2000. Loni vyrobil Temelín 15,66 terawatthodiny (TWh) elektřiny, byla to druhá nejvyšší výroba. Od začátku letošního roku vyrobil 2,26 TWh elektřiny.

Elektrárna letos přijme téměř stovku zaměstnanců. Pětinu náborů tvoří dlouhodobě absolventi technických oborů středních a vysokých škol. V elektrárně pracuje 1271 zaměstnanců Skupiny ČEZ.