V restauracích a barech už nesmí být herní automaty. Celníci přesto objevili desítky přístrojů

Zákaz herních automatů v restauracích či barech někteří nerespektují (zdroj: ČT24)

Zákaz herních automatů v restauracích nebo barech už platí déle než měsíc. Nový zákon je povoluje pouze v hernách nebo kasinech, přesto se toho všichni nedrží. Celníci tak jen při kontrolách v Praze, Brně a Plzni našli 84 nelegálních přístrojů.

V Praze 2 bylo ještě nedávno přes šest set přístrojů. Nyní jich zbyl jen zlomek. Řada heren navíc zavřela i kvůli vyšším odvodům.

I v Teplicích se za přítomnosti zahraničních návštěvníků lázní hazard rozvíjel, teď je však trend opačný. „Před šesti lety tady bylo 128 herních míst, to znamená herny, kasina a místnosti s automaty. Dneska jich je 61, to znamená pokles na padesát procent,“ přiblížil náměstek primátora města Hynek Hanza (ODS).

Zákon o hazardu, který začal platit od ledna, přinesl do tohoto byznysu řadu změn. Legislativa má také zabránit v hraní těm, kteří pobírají sociální dávky. Kvůli povinné registraci by se už v budoucnu neměli do heren vůbec dostat.

Centrální seznam lidí, kteří mají zákaz hrát, zatím neexistuje. Podle ministerstva financí bude fungovat až od příštího roku, některé podniky si ale vytváří svou vlastní databázi problematických hráčů.

Zahraniční on-line podniky se většinou stáhly

Nová situace ale panuje také na internetu. Nově musí zahraniční provozovatelé získat licenci. Podle ministerstva financí jich v minulosti na českém trhu působilo přes padesát.

Většina z nich se stáhla, zbylým jedenácti hrozí správní řízení, zablokování stránek a navíc až padesátimilionová pokuta.

V současné době žádá o hrací licenci dvacet zahraničních společností. Ministerstvo zatím udělilo jedinou.