Hráčské weby bude možné blokovat. Kvůli obavám z cenzury se odpůrci obrátí na Ústavní soud

Hazard v Česku čeká změna zdanění, i když nebude tak velká, jak plánovalo ministerstvo financí. Automaty budou nově podléhat sazbě 35 procent. U zbytku bude dál platit sazba 23 procent. Prezident Miloš Zeman totiž podepsal zákon o hazardní dani a zákon o regulaci hazardu. Změny ale vyvolávají obavy u internetových organizací a firem, protože ministerstvu financí dává možnost blokovat vybrané hráčské weby. Kritici v tom vidí předzvěst cenzury. Na Ústavní soud se obrátí správce české domény CZ.NIC i ODS.

Úpravou zdanění hazardu se příliš nezmění stav, který platí od letošního ledna, kdy se na přístroje vztahuje sazba 28 procent a denní poplatek za automat činí 80 korun. U automatů bude nově stanovena daň na 35 procentech, ostatní hazard se bude dále danit 23 procenty.

Provozovatelé automatů a videoloterijních terminálů považují zákon za špatný, naopak podle zástupců kurzového sázení zařazuje Českou republiku do civilizované Evropy. Nová úprava má spolu se zákonem o regulaci hazardu nahradit dosavadní loterijní zákon z roku 1990 a v účinnost má vstoupit od příštího roku.

Zákon o regulaci má zavést opatření proti patologickému hráčství. Prostřednictvím rejstříku budou mít hazard zakázaný například lidé, kteří pobírají dávky pomoci v hmotné nouzi. Zákon také umožní zaměstnancům Celní správy vstupovat do heren a kontrolovat je a vymáhat sankce.

Povolování hazardních her bude nově dvoustupňové. Ministerstvo financí bude zajišťovat základní povolení ověřující způsobilost žadatele a splnění všech odborných a technologických požadavků, ale povolení k umístění herního prostoru bude ve výhradní pravomoci příslušné obce.

Zákonem bude zrušena možnost uplatnit dary Českému olympijskému výboru jako slevu na dani. Financování sportu prostřednictvím slevy na dani je nesystémové, zdůvodnil změnu ministr financí Andrej Babiš (ANO). Místo toho se počítá se zvýšením výdajů státního rozpočtu na sport na šest miliard korun, dodal.

Ministerstvo může blokovat hráčské weby, kritici se obávají předzvěsti cenzury

Kontroverzi způsobuje hlavně bod, podle kterého získá ministerstvo financí pravomoc nařídit zablokování nelegálních webových stránek s hazardem. Ministr financí obavy, že jeho úřad kvůli obecné formulaci v zákoně dostane možnost zakázat jakékoli webové stránky, označil za liché.

Náměstek ministra financí Ondřej Závodský při projednávání normy v senátním výboru podotkl, že blokování stránek funguje v osmnácti ze sedmadvaceti zemí Evropské unie – a že poskytovatelé budou moci proti rozhodnutím o blokaci podat správní žalobu spolu s návrhem na předběžné opatření, které by blokaci oddálilo.

Proti této části hazardního zákona se postavil i správce české domény CZ.NIC, který navrhovanou úpravu označil za nesmyslnou a spustil iniciativu proti cenzuře internetu prichazicenzor.cz. „Bohužel, ani prezident naše námitky nevyslyšel a podepsal zákon, který zavádí cenzuru internetu,“ podotkl výkonný ředitel CZ.NIC Ondřej Filip.

Na Ústavní soud se kvůli schválenému zákonu o regulaci hazardu obrátí jak CZ.NIC, tak ODS, dříve o tom mluvili i Piráti. „V demokratické a svobodné společnosti nemají o vhodnosti či nevhodnosti obsahu internetu rozhodovat ministerští úředníci, ale soudy. To bohužel nechápe ani předkladatel zákona ministr Babiš, ani prezident republiky Miloš Zeman,“ uvedla senátorka Veronika Vrecionová (ODS). Poskytovatelé internetového připojení vedle toho poukazovali na to, že blokování bude finančně náročné a promítne se do cen.