Data o lichtenštejnských kontech si Česko může vyzvednout v Německu

Praha - České úřady budou mít v nejbližších dnech k dispozici údaje o podezřelých lichtenštejnských kontech českých občanů a firem. Německá vláda je Čechům poskytla už na začátku září. Řekl to dnes novinářům exministr financí Miroslav Kalousek. Jeho informaci posléze potvrdilo i ministerstvo financí s tím, že úředníci si do Berlína pro disk s daty dojedou v nejbližších dnech. Údaje pak bude prověřovat česká daňová správa.

Kalousek dnešním oznámením reagoval na obvinění předsedy ČSSD Jiřího Paroubka. Ten dnes uvedl, že exministr financí a nyní jeden z lídrů nové strany TOP 09 disk s daty „trikem“ odmítl převzít, a možná tak maří vyšetřování daňových úniků či někoho kryje.

„Jsme rádi, že po roce a půl urgencí byla naše žádost vyslyšena a chceme v nejbližší době, v řádech dnů, si tu disketu vyzvednout,“ poznamenal poté mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob. Podle médií jde o disk s daty přibližně 4500 držitelů lichtenštejnských účtů, který unikl z největší tamní banky LGT. U mnoha je podezření, že peníze nebyly zdaněny, lichtenštejnské banky byly často využívány podobným způsobem. „Jsou tam informace o některých datech českých rezidentů,“ uvedl exministr financí.

Politici přitom přiznávají, že data se do Německa nedostala zcela legálně. „Bylo to kradené zboží,“ připustil Kalousek.

O data požádali jen Češi

Německá vláda podle bývalého ministra financí informovala své české partnery o tom, že se k údajům dostala, koncem února 2008 a nabídla, že jim je bezplatně předá. Kalousek o data požádal dopisem 11. března stejného roku německého ministra financí Peera Steinbrücka, dopis dal dnes k dispozici novinářům. Jiné ze států oslovených Berlínem nabídku odmítly z etických důvodů.

V ústních jednáních pak prý Kalousek jako šéf ministerstva i jeho podřízení několikrát tuto věc urgovali. „Byli jsme žádáni o trpělivost s odůvodněním, že německá strana provádí vyšetřování a ihned, jak bude ukončeno, tato data dostaneme,“ řekl Kalousek. Připravenost data předat oznámilo podle něj Německo poslední srpnový den.