Protesty proti bioplynovým stanicím přibývají

Pelhřimov/Mirošov - Po celém Česku je už rozeseto 250 bioplynových stanic, navíc do roku 2020 by jich mělo být dvojnásob. Jedna z největších stanic má stát na Pelhřimovsku, ovšem místní lidé o ni nestojí a neshody s investorem v současnosti řeší soud. Úspěšně zatím proti velké bioplynové stanici bojují také lidé v západních Čechách, konkrétně jde o projekt v Mirošově.

Výstavba bioplynové stanice mezi Libkovou Vodou a Rynárcem na Pelhřimovsku vzbuzuje bouřlivé emoce. Obyvatelé dotčených obcí argumentují, že stanice bude mít negativní dopad na silnice i domy v jejím okolí. „Nestavte nám něco, co tady nechceme, v žádném případě ne,“ říká jeden z obyvatel.

Holandský investor investoval do regionu už 100 milionů korun. Nejprve skoupil pozemky, poté přišel s výstavbou jedné z největších bioplynových stanic v regionu. Investor hodlá vytvořit nová pracovní místa a chce i každoročně přispívat do rozpočtu obce: „O ukončení přípravných prací na projektu v tuto chvíli neuvažujeme.“

Reportáž Blanky Poulové a Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

Podle starosty Rynárce Pavla Kopeckého je v současné době pod peticí podepsáno 550 občanů a další podpisy přibývají. Starosta Libkovy Vody prvně s výstavbou souhlasil, teď už kvůli místním lidem otočil a zastupitelstvo zrušilo územní plán, který se stavbou souhlasil.

Tato situace logicky nevyhovuje investorovi z Holandska: „Na Nejvyšší správní soud jsme se obrátili, neboť jsme byli přesvědčeni, že došlo k poškození našich práv a rozsudek nám dal plně za pravdu.“ Soudní tahanice ale nekončí. Další dvě žaloby proti investorovi podali místní lidé, kteří se stavbou nesouhlasí. Rozhodnutí by mělo padnout do podzimu.

Protest v Mirošově

Proti stavbě bioplynové stanice bojují i v Plandrech na Jihlavsku. Petici pro stavbě zde podepsalo 120 ze 140 místních lidí. Proti velké bioplynové stanici protestují i lidé v západních Čechách. Například v Mirošově zatím obyvatelé vyhrávají, protože Příkosická zemědělská společnost po tlaku odpůrců projekt zastavila.

Investor se snažil obyvatele Mirošova přesvědčit, že bioplynová stanice žádné komplikace nepřinese. I přesto ale zastupitelé bioplynovou stanici v těsné blízkosti obydlených domů odmítli, protože by vzrostla jak nákladní doprava, tak zápach v okolí. Podle starosty Vlastimila Sýkory by navíc byl projekt pro obec dokonce nebezpečný, protože celé území je poddolované a mohlo by dojít nečekanému propadu země a následnému výbuchu.