Princ Edward na závěr návštěvy Česka uctil památku československých parašutistů

Britský princ Edward, bratr krále Karla III., ve čtvrtek spolu s ministryní obrany Janou Černochovou (ODS) navštívil pravoslavný chrám svatých Cyrila a Metoděje v pražské Resslově ulici. Uctil tam památku sedmi československých parašutistů vycvičených ve Skotsku, kteří se v kostele za druhé světové války po atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha skrývali a po boji padli. Návštěva památníku heydrichády byla posledním bodem třídenního programu vévody z Edinburghu v Česku.

Chrámovou kryptou, kde se parašutisté od 30. května do 18. června 1942 ukrývali, Edwarda provedl vojenský historik Aleš Knížek. Princ poté s Černochovou, britským velvyslancem v Praze Matthewem Fieldem a dalšími členy delegace absolvovali krátkou prohlídku kostela.

„Návštěvy, které navštěvují kryptu, běžně zajímá i místo nad kryptou, kde se odehrával boj. Edwardovi jsem ukázal servisní šachtu velkou čtyřicet na šedesát centimetrů, kudy se za války dolů posílalo veškeré vybavení. Byli jsme se podívat i na emporu kostela, kde jsou stále viditelné zásahy granátů a kulek,“ řekl duchovní Jan Beránek, který člena britské královské rodiny chrámem prováděl. Při bojích 18. června 1942 nacistické gestapo nasadilo na dobytí chrámu se sedmi parašutisty téměř osm set vojáků.

Princ Edward a ministryně Černochová poté společně položili věnec u pamětní desky věnované sedmi výsadkářům i duchovním, kteří je v chrámu ukrývali, za což i oni zaplatili svými životy.

Reinhard Heydrich byl jedním z architektů nacistické genocidy židovského obyvatelstva. Jeho předchůdce Konstantin von Neurath se zdál vůdci nacistického Německa Adolfu Hitlerovi příliš mírný vůči Čechům, a proto ho Heydrich vystřídal, připomněla publicistka Aneta Černá.

„Přišel do protektorátu na konci září 1941, okamžitě vyhlásil stanné právo a začal ohromný teror. V Británii viděli, že je potřeba s tím něco udělat. Zároveň na českou exilovou vládu tlačili spojenci, aby Češi dali najevo, na které straně stojí. Nacistická propaganda líčila, že Češi jsou v protektorátu šťastní. Bylo potřeba udělat velkou odbojovou akci, na které by bylo vidět, že to tak není,“ prohlásila Černá.

Heydrich byl podle ní vysoce postavený nacistický funkcionář, který patřil k blízkému okolí Hitlera. Proto lze útok československých parašutistů považovat za jeden z největších odbojových aktů za celou druhou světovou válku.

Publicistka Adéla Černá o uctění památky hrdinů heydrichiády (zdroj: ČT24)

Edwardova návštěva

Edward do Prahy přijel v úterý na pozvání české pobočky Mezinárodní ceny vévody z Edinburghu (DofE) určené studentům mezi 14 a 24 lety. DofE bylo také hlavním bodem jeho programu. V českém Senátu nejúspěšnějším účastníkům ve středu udělil zlaté medaile, ve čtvrtek dopoledne se s dalšími účastníky a zaměstnanci programu setkal v areálu Vltavanů Domu dětí a mládeže v Praze 4.

„Navštívil truhlářskou dílnu a vyzkoušel si práci se dřevem, zhlédl také práci dětí, které samy sestavily a naprogramovaly jednoduché robotické autíčko,“ sdělili organizátoři návštěvy. S vévodou se sešel i ministr školství Mikuláš Bek (STAN). „Kromě debaty o smysluplném trávení volného času mládeže a fondu DofE jsme mluvili také o tom, co trápí děti a jejich rodiče na českých školách,“ napsal Bek na Twitteru.