Stát nařídil víc kontrol cen potravin. Chce, aby se do nich promítly levnější energie či paliva

Události: Stát nařídil víc kontrol cen potravin (zdroj: ČT24)

Stát nařídil více kontrol cen potravin u výrobců, zpracovatelů i prodejců. Chce zajistit, aby se do cenovek promítly levnější energie nebo pohonné hmoty. Právě ceny potravin jsou jedním z nejvýznamnějších faktorů vysoké inflace. Část ekonomů ale předpokládá, že už v dohledné době by mohly postupně začít klesat.

Kvůli vysokým cenám potravin si lidé připlatí i v restauracích – třeba v pražském podniku Sladovna museli oproti loňsku zvýšit ceny jídla asi o třicet procent. Drahé potraviny se na tom podílejí zhruba desetinou.

„Všechno, co je z hovězího, je dražší víc než o těch 30 procent, je to i o polovinu dražší. Zelenina jde taky nahoru. Takže vstupní suroviny musíte vybírat a přemýšlet, co dát na jídelní lístek,“ přibližuje šéfkuchař podniku Jiří Král.

Na kolísání cen jsou ale zvyklí. Při prudkém zdražení si ověřují, za kolik daný produkt nabízí konkurence. „Suroviny nakupujeme ve velkoobchodu, kterých máme víc. Nejlepší je pro nás mít dva, možná i tři dodavatele. A cenu si musíte hlídat,“ doplnil Král.

Na prodejní ceny se víc zaměřuje i Česká obchodní inspekce (ČOI). V uplynulých dnech z podnětu ministerstva zemědělství zvýšila počet kontrol. „Kontroluje se, zda cena, která je uvedena u výrobku, je také správně naúčtována u pokladny. Také to, zda je spotřebitel řádně s cenou seznámen a zda sleva vychází dle zákonných parametrů z nejnižší ceny toho výrobku za posledních 30 dní u toho konkrétního obchodníka,“ přidává detaily práce kontrolorů mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

Zákon ale inspekci neumožňuje sledovat marže. Těmi se už dřív – v případě drahých pohonných hmot – zabýval Specializovaný finanční úřad. Ten se teď bude věnovat i potravinám.

„Aktuálně již provedl prvotní mapování trhu v oblasti pekařských výrobků. Dodáváme, že Specializovaný finanční úřad má pouze omezené možnosti provádění cenových kontrol v oblasti potravin,“ uvedla pro ČT mluvčí Generálního finančního ředitelství Hana Baráková.

„Neexistuje právní předpis, který by stanovoval konkrétní maximální výši cen potravin. Proto příslušné orgány mohou kontrolovat jen to, zda nedochází ke zneužití hospodářské soutěže, nebo naopak k používání nekalých obchodních praktik,“ přibližuje Martina Schützová z advokátní kanceláře Fox Legal.

Energie a paliva na rozdíl od potravin zlevňují

Výsledky kontrol budou tématem příštího jednání meziresortní pracovní skupiny. Podle ministerstva zemědělství by se mělo konat zřejmě v týdnu po Velikonocích.

Na rozdíl od potravin ceny energií od ledna klesají. Zatímco začátkem roku stála jedna megawatthodina plynu kolem 77 eur (asi 1800 korun), tento pátek to bylo asi o třicet méně. Důvodem je hlavně teplé počasí a snížená spotřeba domácností i průmyslu.

Lacinější je i elektřina, která kopíruje vývoj cen plynu. Oproti začátku roku zlevnila zhruba o třetinu, ve čtvrtek se obchodovala za něco málo přes 142 eur (přes 3300 korun) za megawatthodinu.

Snižují se taky ceny pohonných hmot. Nafta byla v uplynulém týdnu nejlevnější od loňského ledna. K předválečným cenám se blíží i Natural 95. Paliva zlevňují kvůli poklesu cen ropy na trzích a posilování dolaru vůči koruně.