Řada léků dál chybí, lidé jich přitom loni do lékáren vrátili rekordní množství

Události: Výpadky některých léků pokračují (zdroj: ČT24)

Některé léky v Česku stále chybí. Třeba antibiotika s penicilinem, ale problém je stále třeba i se sirupy a dětskými čípky. Ministerstvo zdravotnictví dál vyjednává o mimořádných dodávkách. Příští týden oznámí, kolik balení zajistilo na příští měsíce. Na podzim navíc resort slibuje statisíce balení od výrobců z Jižní Koreje.

„Penicilin v tabletách už dlouhou dobu nemáme. Vidíte v zásuvce prázdné místo. Bohužel výrobci nejsou schopni lék dodat, takže pokud něco přijde, je to pár kusů,“ popisuje aktuální situaci vedoucí lékárník trutnovské Lékárny U řeky Ondřej Bednařík.

Poslední dodávku antibiotik s penicilinem do této provozovny doručili zhruba před měsícem a bylo to jen deset balení. Taková zásoba vydrží tři až čtyři dny. „Jakmile se lékaři dozvědí, že nějakou zásobu, byť minimální, máme, tak nám začnou posílat pacienty, kteří veškerá tato antibiotika spotřebují,“ doplnil Bednařík.

Zástupci praktiků ale tento týden upozornili, že v některých případech lékaři antibiotika předepisují neuvážlivě. „Je potřeba pacienta nejdříve podrobně vyšetřit a na základě stavu potom správně indikovat antibiotika. A na konkrétní bakterii ta správná. Někteří lékaři podlehnou tlaku pacienta a předepíšou antibiotika i v situaci, kdy to pacient v podstatě nevyžaduje,“ je přesvědčený 1. místopředseda Sdružení praktických lékařů Michal Bábíček.

Zbytečně předepsaná antibiotika můžou přestat fungovat

Podle vedoucí Katedry všeobecného praktického lékařství z Institutu postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví Ludmily Bezdíčkové se podle zahraničních studií odhaduje, že až třetina antibiotik je předepisovaná zbytečně.

Pacientovi pak hrozí, že u něj antibiotika přestanou fungovat. Hlavním důvodem jejich nedostatku na trhu ale není chybné předepisování. Problémy jsou ve výrobních a dodavatelských řetězcích a postihly celou Evropu. Resort zdravotnictví proto hledá další partnery.

„Pět korejských výrobců sem bude dodávat léky ne jednorázově, ale opakovaně, dostanou se na český trh. Začneme také pracovat na tom, aby tito výrobci, nebo někteří z nich, tady měli továrnu, kde léky budou vyrábět,“ nastiňuje ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Statistiky navíc ukazují, že Češi loni vrátili do lékáren rekordní množství nevyužitých balení různých přípravků – skoro 800 tun. O rok dříve to bylo asi o sto tun méně. Nejvyšší objem odevzdaných léků zaznamenali v Jihomoravském kraji (88 tun), následuje Moravskoslezský (přes 72 tun). Naopak nejméně nepoužitých léků vrátili obyvatelé Karlovarského kraje (necelých 16 tun). Karlovarsko také patří k nejméně lidnatým krajům.

Problémy s nedostatkem léků v Česku by měla pomoct vyřešit také novela zákona o léčivech, která mimo jiné stanovuje výrobcům povinnost držet až dvouměsíční zásoby medikamentů. Aktuálně ministerstvo vypořádává k novele připomínky. Vláda by se normou podle Válka měla zabývat v dubnu.