Průzkum Medianu: Většina Čechů podporuje dodávky zbraní Ukrajině, přímé zapojení si přeje málokdo

Aby dodávaly západní země Ukrajině zbraně, podporuje podle průzkumu agentury Median pro Český rozhlas 56 procent lidí v Česku. Ještě větší podporu mají ekonomické sankce proti Rusku, naopak poměrně nízký je podíl těch, kdo by si přáli přímé zapojení Severoatlantické aliance do války, kterou vede Rusko proti Ukrajině.

Zdaleka největší podporu z možných přístupů zemí Evropské unie a Severoatlantické aliance má v Česku podle průzkumu Medianu diplomatické úsilí, které by uvítalo 89 procent dotázaných. Podporu 68 procent respondentů mají i protiruské ekonomické sankce, přičemž 48 procent je podporuje jednoznačně, dalších 20 procent je spíše podporuje. Důrazně je naopak odmítá 14 procent lidí, dalších 11 procent je spíše odmítá.

Český rozhlas ovšem upozornil, že ve srovnání s podobným průzkumem provedeným krátce po začátku války, mají sankce menší podporu. „Preference používat ekonomické sankce klesla meziročně z 80 procent na 68 procent,“ řekl rozhlasu ředitel Medianu Přemysl Čech.

Většina veřejnosti podle průzkumu je i pro to, aby Ukrajina dostávala ze západu zbraně, jasně pro to je 36 procent lidí a spíše pro 20 procent, naopak 24 procent je zcela proti tomu a 15 procent spíše proti. Zbraňové dodávky podporují zejména voliči ODS a studenti. Přímé vojenské angažmá NATO na Ukrajině by ocenilo naopak pouze 7 procent dotázaných a spíše pro něj se vyslovilo dalších 11 procent, zatímco 53 procent ho určitě odmítá.

Ukrajina v EU a NATO?

Median se ptal také na to, zda by měla být Ukrajina přijata do Evropské unie a do NATO. Výsledek byl nejednoznačný. Největší je skupina těch, kdo nechtějí zemi, která nyní čelí ruské agresi, ani v jedné z těchto mezinárodních organizací. Odmítá to 37 procent účastníků průzkumu. Na druhé straně 11 procent by ji chtělo mít pouze v NATO, 12 procent pouze v EU a 27 procent v obou.

Median provedl průzkum mezi tisícovkou lidí starších 18 let 17. a 18. února, tedy týden před ročním výročím začátku ruské invaze na Ukrajinu.