Vládou navrhovaná valorizace důchodů ohrožuje sociální smír, míní Juchelka. Jurečka se hájí rozpočtem a mezigenerační solidaritou

Juchelka a Jurečka hovořili o zpomalení růstu penzí (zdroj: ČT24)

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) popsal dva důvody, proč prosazuje nižší valorizaci důchodů – omezené možnosti rozpočtu a mezigenerační solidaritu. Podle poslance za ANO Aleše Juchelky ohrožuje nízké navýšení sociální smír. V Událostech, komentářích diskutovali o tom, jestli je vládní postup vůči lidem fér, ale i o „technikáliích“ ohledně přijímání navržené novely.

Za posledních 14 měsíců vzrostl průměrný důchod o čtyři tisíce a v květnu i po úpravě překoná 20 tisíc korun. Při další vlně valorizací přesáhne výše důchodů polovinu průměrného platu. Podle Jurečky je to dostatečné, je také třeba myslet na ostatní generace a na to, jak se vyvíjela životní úroveň lidí v produktivním věku.

Podle Juchelky lidé očekávali, že v červnu dostanou mimořádnou valorizaci kolem 1700 korun, protože inflace přesáhla sedmnáct procent. Poukázal na to, že by vláda mohla udělat některá gesta, aby lidem ukázala, že šetří, například by koalice mohla odsouhlasit zmrazení platů pro poslance.

Jurečka namítá, že výška inflace se k této vlně navyšování důchodů neváže. Loni totiž vláda valorizovala výši penzí třikrát. Za sedmnáct měsíců vzrostou o 31 procent, kromě toho od ledna platí pro ženy výchovné.

Aleš Juchelka také vznesl námitky proti tomu, že vláda chce svůj návrh projednávat urychleně v legislativní nouzi. Nejsou podle něj ani ohrožena práva občanů, bezpečnost státu ani hospodářské škody, což jsou zákonné důvody pro použití tohoto nástroje.

Jurečka se zase ohradil proti obstrukcím, které avizovala opozice. Nejsou podle něj přiměřené – opozice má právo vyjádřit svůj nesouhlas, ale ne blokovat legislativní proces. Zabránit přijetí zákona podle něj není něco, co patří do vyspělé demokracie.