TÉMA

Legislativní proces

PŘEHLEDNĚ: Jaká je role a síla europarlamentu? Schvaluje směrnice i rozpočet EU a rozhoduje o složení Komise

Evropský parlament (EP) je přímo volenou institucí Evropské unie, která reprezentuje zájmy občanů jednotlivých členských států. Podílí se na schvalování směrnic a nařízení, tedy evropských norem, musí odsouhlasit rozpočet Evropské unie a má i řadu významných kontrolních funkcí – schvaluje Evropskou komisi, kterou může také odvolat. O všech 720 poslancích rozhodnou volby, které se v členských státech konají od 6. do 9. června. V Česku budou volební místnosti otevřeny v pátek 7. a v sobotu 8. června.
6. 6. 2024|

Síkela: 97,5 procenta Čechů platí za energie míň než v ceníku. Podle Havlíčka ze špatných čísel nevybruslí

Celkem 97,5 procenta Čechů platí za energie méně, než je uvedeno v ceníku. V Otázkách Václava Moravce (OVM) to uvedl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (nestr. za STAN), který zatím prozkoumal 70 procent trhu. Právě ceníkové ceny přitom dostává Eurostat. Síkela předloží poslancům novelu energetického zákona, který dá pravomoci Energetickému regulačnímu úřadu (ERÚ) získávat od dodavatelů reálné ceny. Podle exministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (ANO) to však není logický krok, protože se tím změní vzorek.
30. 4. 2023Aktualizováno30. 4. 2023, 14:32|

Vládou navrhovaná valorizace důchodů ohrožuje sociální smír, míní Juchelka. Jurečka se hájí rozpočtem a mezigenerační solidaritou

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) popsal dva důvody, proč prosazuje nižší valorizaci důchodů – omezené možnosti rozpočtu a mezigenerační solidaritu. Podle poslance za ANO Aleše Juchelky ohrožuje nízké navýšení sociální smír. V Událostech, komentářích diskutovali o tom, jestli je vládní postup vůči lidem fér, ale i o „technikáliích“ ohledně přijímání navržené novely.
21. 2. 2023|