Rakušan chtěl jmenovat šéfem agentury pro IT Chrásteckého, o jeho dřívějším odsouzení nevěděl

Pověření Vladimíra Chrásteckého řízením Národní agentury pro komunikační a informační technologie (NAKIT) je podle ministerstva vnitra třeba ještě schválit. Šéf resortu Vít Rakušan (STAN) nakonec bude ve středu místo podpisu pověření řešit s náměstky situaci ohledně Chrásteckého trestní minulosti. Na ni upozornil web Neovlivni.cz. Úředník byl v minulosti odsouzen za nadržování zlodějům. Rakušan připustil, že o trestní minulosti budoucího pověřeného ředitele agentury nevěděl. Politickou zodpovědnost za tento krok ovšem přičítá Pirátům. Ani jejich předseda Ivan Bartoš se však k Chrásteckému nijak nehlásí.

Vladimír Chrástecký, který je zatím ředitelem legislativní sekce NAKITu, měl od 1. ledna vést celou agenturu. Na silvestra skončí její dosavadní ředitel Vladimír Dzurilla, jeho řádného nástupce chce stát nalézt ve výběrovém řízení, které však zatím nebylo vypsáno.

Ministr vnitra Vít Rakušan zdůraznil, že výběr pověřeného ředitele měl na starost Lukáš Kolářík coby jeho „náměstek od Pirátů“. To i vzhledem k tomu, že má NAKIT přejít pod Ivana Bartoše. Bartoš ovšem uvedl, že o pověření Chrásteckého byl pouze „pasivně informován“ a že ho osobně ani pracovně nezná.

Podle mluvčí STAN Sáry Beránkové ale nebyl Chrástecký ještě pověřen, pouze nominován. Pověřením se podle ní měl ministr zabývat ve středu. Místo toho bude hledat řešení situace s náměstky.

Web Neovlivni.cz upozornil na Chrásteckého problematickou trestní minulost – v době, kdy pracoval na ministerstvu spravedlnosti, byl spolu se soudcem Vlastimilem Matulou potrestán podmínkou za nadržování zlodějům.

Soud rozhodl, že v roce 2010 zmanipulovali řízení o podnětech k podání stížností pro porušení zákona, a v důsledku toho tehdejší ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová rozhodla o přerušení trestu vězení Josefu Blažkovi a Rudolfu Tesárkovi odsouzeným na deset let za to, že ukradli 74 milionů korun z auta bezpečnostní agentury. Nástupce Kovářové Jiří Pospíšil sice vzal stížnost zpět, ale propuštění zloději mezitím odcestovali z republiky a nakonec byli zadrženi v Thajsku. Podle rozsudku existovalo pro kroky soudce Matuly a úředníka Chrásteckého jediné možné vysvětlení – kriminální záměr, respektive účelové zadání.

Rakušan tvrdí, že o této minulosti Chrásteckého netušil. „Jestli je to ale takhle, tak by určitě neměl být ředitelem,“ řekl webu. Bartoš zase uvedl, že vzhledem k dohledatelnosti informací věří, „že toto dočasné pověření kolegové pečlivě vyhodnotili a vypsané výběrové řízení na plnohodnotného ředitele se všemi náležitostmi proběhne co nejdříve“.

Neovlivni.cz upozornil na to, že Chrástecký se pokusil pravomocný rozsudek za nadržování zlodějům po letech zvrátit, Robert Pelikán v roli ministra spravedlnosti ale podat stížnost pro porušení zákona v jeho prospěch odmítl.