Volební model Medianu poprvé favorizuje Nerudovou, získala by 28 procent

Danuše Nerudová získala ve volebním modelu agentury Median největší podporu ze všech devíti kandidátů. Výzkum jí přiřkl pro první kolo 28 procent hlasů před Andrejem Babišem (ANO) s 26,5 procenta a Petrem Pavlem s 23,5 procenta. Nerudová figuruje v čele některého průzkumu poprvé. Ve druhém kole by podle Medianu měla Nerudová šanci Babiše porazit, více hlasů než bývalému premiérovi by ve druhém kole hodili respondenti agentury i Pavlovi, velká část dotazovaných ale zůstává v těchto duelech nerozhodnutých.

Podle modelu Medianu by momentálně byly prezidentské volby záležitostí tří kandidátů – Andreje Babiše, Danuše Nerudové a Petra Pavla. Zatímco každý z nich by dostal kolem čtvrtiny hlasů, ostatní kandidáti by si rozdělili zbylou čtvrtinu.

Senátor Pavel Fischer by dostal 5,5 procenta hlasů, odborový předák Josef Středula a senátor Marek Hilšer shodně 3,5 procenta hlasů, kandidát SPD Jaroslav Bašta 2,5 procenta hlasů. Denisa Rohanová by získala půl procenta. Median se dotazoval i na podnikatele Karla Janečka, jehož ministerstvo vnitra odmítlo registrovat a který se odvolal k soudu. V modelu mu připadla dvě procenta hlasů.

Aktuální průzkum vychází z dat, která agentura nasbírala mezi 9. listopadem a 7. prosincem. Vzorek činil 1010 respondentů.

Volební model prezidentských voleb (Median listopad–prosinec 2022)
Zdroj: Median

Výsledek vedoucí trojice se výrazně liší od předchozího modelu Medianu, který agentura zveřejnila v první polovině listopadu. V něm byl na první místě Petra Pavel s velmi těsným náskokem na Babiše, Nerudová s výraznou ztrátou třetí. O měsíc později vzrostla její podpora o třináct procentních bodů. Zvýšila se i podpora Babiše a Pavla, ale méně – u expremiéra o 4,5 procentního bodu, u bývalého náčelníka armádního generálního štábu o jeden.

Představitelé Medianu soudí, že aktuální výsledek dokládá, že se Nerudové podařilo překročit „rubikon neznalosti“ a oslovit širší skupinu voličů, nejen ty mladší. Dál má nicméně nejsilnější podporu mezi voliči od 25 do 34 let či absolventy vysokých škol, podporuje ji také velká část studentů. Babiše by volili zejména lidé starší 65 let a absolventi středních škol bez maturity. Také Pavel má největší podporu u starších lidí, podporu ale podle sociologů čerpá relativně rovnoměrně ve všech věkových generacích.

Volební jádro má nejvyšší Babiš, rozhodnutých příznivců připravených jít volit expremiéra je 19 procent. Nerudová má 15 procent skalních příznivců a Pavel 11 procent. Volební potenciál je naopak nejvyšší u Nerudové. Činí 41,5 procenta. Následuje Pavel s 39 procenty, Babiš má potenciál 35,5 procenta.

První kolo prezidentských voleb se uskuteční 13. a 14. ledna 2023. Nezíská-li některý z kandidátů přes padesát procent hlasů, uskuteční se o dva týdny později druhé kolo. Zvolená hlava státu se ale funkce ujme až v březnu, kdy skončí mandát nynějšího prezidenta republiky Miloše Zemana.