Prezident má být nadstranický a nezávislý, zdůraznil v Hyde Parku Marek Hilšer

Hyde Park s kandidátem na prezidenta Markem Hilšerem (zdroj: ČT24)

Senátor a kandidát na prezidenta Marek Hilšer (MHS) ve čtvrtečním Hyde Parku několikrát zdůraznil, že budoucí hlava státu má být nadstranická a nezávislá. Nový prezident by tak podle něj neměl být spojený například s kauzami z devadesátých let nebo zájmovými skupinami. Je otevřený i myšlence, že by se prezident v rámci Pražského hradu uskromnil a části komplexu by tak mohly hostit kulturní události či sloužit jako místo k setkávání lidí.

„Myslím si, že je důležité, aby se budoucím prezidentem stal nezávislý, nadstranický kandidát,“ řekl hned v úvodu Hilšer. Nezávislost považuje za důležitou proto, aby hlava státu měřila všem stejně. Procentuální zisk v prvním kole volby prý nepočítá, ale domnívá se, že k úspěchu je potřeba zisk pětadvaceti procent. On sám si ale věří na sto procent.

Jaké tři klíčové vlastnosti by měl mít budoucí prezident a Hilšer je má? „Měl by mít rovnou páteř, odvahu na to pojmenovávat věci pravými jmény. A především by měl mít rád lidi, myslet na ně a mít sociální cítění,“ vyjmenoval kandidát na prezidenta, který o nejvyšší ústavní post usiloval neúspěšně už v minulé volbě.

Prezident by podle Hilšera měl být nezávislý na velkých finančních skupinách, které se snaží „přivlastnit si politiku na úkor lidí“. Zopakoval, že on nezávislý je a bude tak hájit zájem veřejný i zájmy občanů. Zdůraznil, že když s ním někdo hovoří, hovoří s Markem Hilšerem, ne s někým, kdo by stál v pozadí „a snažil se manipulovat politiku ke svému soukromému zájmu“.

Za čtyři roky působení v Senátu toho Hilšer podle svých slov v politice hodně viděl. Mimo jiné právě i to, jak se finanční skupiny pokoušejí ovlivňovat politiky ve svůj prospěch, což nepovažuje za správné. „Prezident má usilovat o to, aby se u nás zlepšila politická kultura, aby se posunula k lidem. A aby demokracie jako taková neztrácela důvěru,“ vyjmenoval Hilšer.

Na svých stránkách už dříve vysvětlil, že kandiduje na prezidenta, protože je nespokojený s vývojem politiky v Česku – vadí mu skandály, tunelování i korupce vlád pravicových i levicových. Trnem v oku jsou Hilšerovi také oligarchové a kmotři obohacující se na úkor druhých. Toto jsou podle něj témata, která může hlava státu otvírat a mít k tomu potřebný nadhled. Pokud je tedy nezávislý. „U nás se o mnoha věcech nemluví,“ mrzí Hilšera. Ale prezident dle něj disponuje silou opomíjená témata nastolovat.

Hrad otevřený lidem

Hilšer reagoval i na telefonický dotaz diváka, kterému se nelíbí, že hlava státu si pro sebe uzurpuje v podstatě celý Pražský hrad. Části komplexu by podle něj bylo žádoucí využít lépe. „Jasně jsem říkal, že budoucí prezident by měl být civilní, měl by být mezi lidmi. A to s tím souvisí. Co pán řekl, je skvělý návrh. Já také říkám, že Hrad by měl být otevřený lidem – sloužit kultuře, k nejrůznějším setkáváním,“ souhlasí Hilšer. Pokud se stane prezidentem, učiní „vše pro to, aby to tak bylo“.

Kandidát se domnívá, že v Česku upadá důvěra v demokracii a zjednodušeně řečeno se z politiků stávají papaláši. Hilšer považuje za důležité, aby lidé viděli, že je jeden z nich, a také to, aby je hlava státu motivovala například k zapojení do politiky. Ta je dle něj nyní často v zajetí marketingu. I to je důvod, proč chce Hilšer vést nízkonákladovou kampaň s rozpočtem do dvou milionů korun. Částku chce částečně hradit ze svých zdrojů.

Česká společnost je podle něj rozhádaná a rozdělená a prezident by měl naopak vytvářet prostředí k dialogu a kompromisu. To se podle něj dělá snáz takovému kandidátovi, který z minulosti není pevně spojený s nějakou politickou stranou. Trvá na tom, že nekandiduje kvůli tomu, aby se zviditelnil. Zdůraznil, že do voleb zbývá ještě pět týdnů a za tu dobu se toho může ještě hodně stát. Lidé by se měli řídit tím, co cítí, a nenechat se manipulovat průzkumy či názory politologů, podotkl.

Politická aréna: Hilšer odpovídá na dotazy poslanců i protikandidátů (zdroj: ČT24)

„Myslím, že občané to cítí, že chtějí někoho, kdo udá nový směr. Potřebujeme v politice vytvářet novou alternativu,“ uvedl Hilšer s odkazem na devadesátá léta a různé skandály z minulosti. Myslí si, že platy politiků by měly být na takové úrovni, aby dotyčné netáhly ke korupci. Na druhou stranu přiznává, že to, že si politici rozmrazují platy právě teď během krize, není úplně nejšťastnější.

Pokud jde o často diskutované prezidentské milosti, ty Hilšer považuje za součást českého právního systému. „Plošné amnestie bych neuděloval, protože mi to nedává žádný smysl,“ reagoval na jeden z diváckých dotazů. Při udělování milostí by Hilšer přihlížel k humanitárním důvodům a snažil by se zmírňovat tvrdost práva. Miloše Zemana pochválil za nedávnou milost pro osoby obchodující s psychotropním nápojem ayahuasca. Abolici šéfovi ANO Andreji Babišovi by Hilšer rozhodně nedal.

Pokud by se stal hlavou státu, jeho kancléřkou by byla Gabriela Svárovská, která dlouho pracovala v diplomacii či v kanceláři prezidenta Václava Havla. „Nedává smysl, abych zatím říkal další jména,“ zmínil Hilšer. Oznámí je případně mezi prvním a druhým kolem volby. Ujistil, že půjde o lidi na vysoké profesní úrovni a s morálním kreditem.

Jako prezident bude spolupracovat s každou vládou, na razantní obranu ústavy by Hilšer vystoupil pouze v případě, že by kabinet směřoval k jejímu narušení. Ústavu si podle vlastních slov kreativně vykládat nechce. Proti jmenování ministra by vystupoval pouze tehdy, pokud by šlo o někoho trestně stíhaného či v zásadním střetu zájmů. Jinak si Hilšer myslí, že za vládu jako takovou zodpovídá premiér. Pokud jde o ústavní soudce, Hilšer by uvítal, aby bylo rovné zastoupení žen a mužů. Prosazoval by také jejich pestrost, aby byli zastoupeni například lidé z akademického prostředí či advokacie.

Ukrajina a nezávislost

Připomněl, že už před osmi lety před ruskou ambasádou protestoval proti invazi na Ukrajinu. „Tehdy se nám lidé různě posmívali, ale dnes se ukazuje, že jsme vlastně měli pravdu, že se zlo nesmí podceňovat hned v začátcích,“ zmínil v souvislosti s aktuální ruskou agresí. To, že se v té době také na protest proti postoji kabinetu v této otázce svlékl na úřadu vlády, označil nyní za „akt zoufalých občanů“.

Postoj současné vlády naopak oceňuje, Ukrajinu je podle něj třeba podporovat. „Musí vybojovat svoji nezávislost, musí zpět vybojovat svoji zemi. Kdybychom ustoupili diktátorům, kteří chtějí sebrat území na úkor někoho jiného, tak by se to v budoucnu mohlo stát i nám,“ upozornil Hilšer. Střílení do civilistů či ničení infrastruktury vidí jako válečný zločin. Ruského vládce Vladimira Putina v tomto smyslu Hilšer považuje za válečného zločince.

  • Ptát se můžete i vy. Dotazy můžete pokládat pomocí webového formuláře, e-mailem na adresu prezident@ceskatelevize.cz, přes sociální sítě s hashtagem #hpct24 nebo telefonicky na lince 2 6113 7755.
  • Kandidátkám a kandidátům na post prezidenta dotazy položíme ve večerních pořadech Hyde Park na ČT24.