Zpracování žádostí o příspěvek na bydlení vázne, samoživitelce hrozí, že skončí na ulici

168 hodin: Liknavá pomoc (zdroj: ČT24)

Samoživitelka s dvojčaty dostala výpověď z nájmu v Praze 9 poté, co nezaplatila nájemné. Neměla na něj, protože jí včas nepřišel státní příspěvek. Vláda totiž sice lidi v nouzi pobízí, aby stát požádali o příspěvky na bydlení, s jejich výplatou ovšem bývá problém. Proč jsou úřady tak pomalé, zjišťoval ve 168 hodinách Jaroslav Hroch.

„Nebojte se požádat si o tu dávku“, „každý, kdo se dostane do problémů s placením své domácnosti a vlastně své existence, tak má možnost o toto požádat stát“, „vyzývám každého, kdo má problém s úhradou energií, aby se obrátil buďto na naše webové stránky MPSV, nebo úřadu práce nebo případně navštívil pobočku úřadu práce“ – takové výzvy znějí od jara od vládních politiků, kteří tvrdí, že i s pomocí příspěvku na bydlení chrání chudší domácnosti před nejtvrdšími dopady energetické krize a plošného zdražování.

Podpora ale vždy nefunguje. Samoživitelka Nikola a její dvě děti se musí do konce roku vystěhovat z nájmu, za který neměly čím zaplatit. Dluh dosáhl osmdesáti tisíc korun. Matka marně čekala – a stále čeká – na příspěvek na bydlení tolik propagovaný ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) či premiérem Petrem Fialou (ODS).

Aby ho mohla pobírat, musí Nikola každého půl roku doložit své příjmy, což letos v červnu učinila. „Poslední dva měsíce, když se tam jdu zeptat, tak jsem evidována v počítači, vědí o mně, všechno mám v pořádku, ale peníze pořád nikde,“ shrnula výsledek.

Podobné potíže zažila i další samoživitelka Hana. Za tři čtvrtiny letošního roku navzdory tomu, že dodala potřebná potvrzení, nedostala příspěvek na bydlení dvakrát. Tak daleko jako u Nikoly její situace nedošla, protože jí na zaplácení nájemného půjčili přátelé. Od úředníků dostala stručné vysvětlení, kde to vázne: „Když tam jdu osobně, je mi řečeno, že nejsou lidi a nemá to kdo zpracovat.“

Štáb České televize se vypravil na Úřad práce Prahy 9, kde samoživitelka Nikola o příspěvek žádala. Nezastihl vůbec nikoho. Byl totiž čtvrtek, ale úřední hodiny jsou v úterý a středu – a ve čtvrtý pracovní den týdne se zkrátka nelze dovolat ani doklepat do žádné ze zdejších kanceláří. Ředitelka úřadu nakonec prostřednictvím SMS odkázala na celostátní vedení Úřadu práce.

Jeho mluvčí Kateřina Beránková připustila, že dosud nebyla zpracována dvě procenta žádostí o příspěvek na bydlení, které se týkaly letošního třetího čtvrtletí. „Úřad práce dělá maximum pro to, aby na těchto žádostech zapracoval, aby ti, kteří peníze potřebují, je dostali v co nejkratší možné době,“ ujistila.

Podle neziskových organizací, které lidem v nouzi pomáhají, je to opravdu tak, jak říkali Haně – na Úřadu práce je málo lidí. „Zaměstnanci tam nechtějí zůstávat dlouho, protože mají nízké platy. Mají velkou agendu, za kterou jsou zodpovědní,“ ozřejmila Mariana Siváková z Arcidiecézní charity Praha.

Podle Aleny Zieglerové z Institutu pro sociální inkluzi je klíčový problém v tom, že žadatelé musí přinášet potvrzení o svých příjmech všichni najednou, vždy ke konci pololetí. Tím se úřady zahltí, a není divu, když v prosinci ještě nejsou zpracované všechny žádosti z června.

„Změnu jsme požadovali už od října 2021 v souvislosti s krachem Bohemia Energy. Celou dobu my jako neziskovky, ale třeba i NERV požadujeme změnu v dokládání. Bohužel k tomu ministerstvo práce nepřistoupilo ani po roce,“ poukázala Alena Zieglerová.

A tak někteří lidé s nízkými příjmy, na jejichž žádostí podané v červnu na úřadech práce ještě nedošlo, dodnes marně čekají na slibovanou podporu. V lepším případě se snaží vymyslet, jak seženou vánoční dárky pro své děti, když nemají ani na bydlení, v horším případě rovnou musí bez koruny v kapse hledat střechu nad hlavou.