Přes noc bude sněžit, na západě Čech napadne až osm centimetrů. Hrozí také náledí

Až osm centimetrů sněhu napadne přes noc na západě a jihozápadě Čech. Zároveň hrozí, že se bude v noci na sobotu i ráno vytvářet náledí ve většině Čech a na jihozápadě Moravy, upozornil Český hydrometeorologický ústav.

Výstrahu, která se týká nového sněhu, vydal Český hydrometeorologický ústav pro celý Plzeňský a Karlovarský kraj, západ a sever Jihočeského kraje a západní oblasti Středočeského a Ústeckého kraje. Platit bude od pěti hodin v pátek odpoledne do šesti hodin v sobotu ráno.

Za tu dobu spadne v oblasti dva až osm centimetrů sněhu, vrstva na zemi se může zvyšovat tempem až jeden centimetr za hodinu. Hrozí proto potíže v dopravě i při chůzi, řidiči by neměli zapomenout na zimní výbavu. Zejména až sníh navlhne, mohou se pod jeho vahou lámat větve nebo praskat dráty elektrického vedení.

Kromě hustého sněžení varovali meteorologové také před náledím, které se může lokálně vytvořit od pátečních šesti hodin večer až do sobotních devíti dopoledne v Jihočeském, Plzeňském, Karlovarském, Ústeckém, Středočeském kraji, na Vysočině, v Praze a také na západě Libereckého a Jihomoravského kraje.

Náledí může vzniknout tam, kde naprší nebo nasněží, a pak klesne teplota pod nulu. Hrozí potom úrazy či dopravní nehody. Starší a méně pohybliví lidé by podle meteorologů měli omezit vycházení.

Mrznout by ale v noci na sobotu nemělo všude. Teploty klesnou na plus 1 až minus 3 stupně Celsia. V části republiky se ochladí z teplot nad bodem mrazu, jinde bude mrznout celý den, páteční maxima se budou pohybovat mezi minus 1 a plus 3 stupni. Pátek je nejchladnějším dnem týdne, v sobotu bude již tepleji – většinou 1 až 5 stupňů, na západě republiky minus 1 až plus 2 stupně. Oteplovat se bude i dál, v neděli bude již v celé republice nad nulou, na Moravě vystoupají teploty až na 8 stupňů.