Česko čekají 17. listopadu piety, diskuze i koncerty. Akce připomenou také válku na Ukrajině

Ve čtvrtek 17. listopadu si Česko připomene 33 let od sametové revoluce a 83 let od uzavření českých vysokých škol nacisty. Oslavy Dne boje za svobodu a demokracii a Mezinárodního dne studentstva se budou po dvou letech konat bez jakýchkoliv protiepidemických opatření. Připravena jsou pietní setkání, průvody i koncerty, které se zaměří nejen na výročí, ale také na aktuální dění a politickou situaci. Tradičně se budou udělovat i Ceny Paměti národa.

Uzavření československých vysokých škol a oběti nacistické perzekuce studentů v roce 1939 připomene studentský průvod v Praze. Ráno ho zahájí pietní vzpomínka před Hlávkovou kolejí. Následovat bude průvod k pamětní desce medika Jana Opletala a dělníka Václava Sedláčka v Žitné ulici. Jejich tragická smrt se stala symbolem odporu proti okupaci. Dopoledne se průvod přesune na pražský Albertov, kde s projevy vystoupí rektoři jednotlivých vysokých škol i zástupci studentů.

Největší události, které připomenou sametovou revoluci, budou již tradičně součástí celodenního programu na pražské Národní třídě. Dopoledne k památníku událostí 17. listopadu 1989 přijdou společně položit květiny a zapálit svíčky předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) a předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Dorazí i zástupci jednotlivých politických stran.

Filharmonici i Pussy Riot

Kromě pietní desky budou moct lidé na místě navštívit přes 90 různých akcí a událostí, které v rámci projektu Korzo národní organizuje spolek Díky, že můžem. Program nabídne nejen umělecké výstavy a vzpomínkové instalace, ale tentokrát i debaty zaměřené na současnost – od témat českého předsednictví v Radě EU a války na Ukrajině až po nadcházející prezidentské volby.

Organizátoři zároveň představí svou petici 3 kroky za 3 roky, ve které apelují na politiky, aby řešili tři největší hrozby pro demokracii v Česku. Za ně považují ruskou válku proti Ukrajině, klimatickou krizi a stav tuzemského vzdělávání. Symbolicky v 17:11 zazní píseň Modlitba pro Martu.

UK: Výročí sametové revoluce (zdroj: ČT24)

V odpoledních hodinách se na Václavském náměstí rozezní Koncert pro budoucnost, na kterém mezi desítkami českých hudebníků a řečníků letos vystoupí i ruské aktivistky Pussy Riot. Do oslav se večer zapojí také Česká filharmonie, která v Rudolfinu zahraje Koncert pro svobodu a demokracii. V Národním divadle potom v osm hodin večer převezmou protinacističtí a protikomunističtí odbojáři Ceny Paměti národa, které uděluje společnost Post Bellum.

Již pojedenácté projde Prahou také Karnevalový průvod Sametové Posvícení. Pro veřejnost bude po celý den otevřen Hrzánský palác. A až do následujícího rána bude od 16:40 rozsvícena Petřínská rozhledna v barvách trikolory. 

Průvody na jihu i západě Čech

Slavit nebude jenom Praha. Sedmnáctý listopad připomenou krajská i menší města po celém Česku. Na brněnském náměstí Svobody se oslav ujali studenti místních univerzit a připravili festival Brněnský sedmnáctý. Ostrava si 17. listopad připomene už v úterý patnáctého. Tradiční setkání u pamětní desky obětem zla připravuje Gymnázium Olgy Havlové spolu s politickými vězni České republiky a dalšími subjekty. 

Sváteční průvod k příležitosti sametové revoluce projde Českými Budějovicemi. Svíčkový průvod městem pak chystají studenti v Hradci Králové. V Liberci se uskuteční pochod proti zapomínání. Na lampionový průvod se mohou těšit lidé v Opavě nebo Moravských Budějovicích.

Ve Vítkově na Opavsku se uskuteční Memoriál Jana Zajíce. Památku studenta, který se v únoru 1969 po vzoru Jana Palacha upálil na protest proti okupaci, uctí lidé nejdříve pietním aktem u jeho hrobu a následným pochodem údolím Moravice. V Kutné Hoře bude v rámci oslav odhalena Lavička Václava Havla. Dům kultury v Kroměříži pak pořádá večer s názvem Světlo pro Kryla. Písně Karla Kryla zazní i v Kolíně a Klatovech.