Vládní špičky odmítly slučování malých obcí. Podle NERV by opatření ušetřilo deset miliard

Události ČT: Vláda odmítá slučování menších obcí (zdroj: ČT24)

Koaliční lídři odmítli další návrh Národní ekonomické rady vlády (NERV) na snížení schodku veřejných financí. Jde o slučování malých obcí pod tisíc obyvatel s těmi většími. Podle vicepremiéra Víta Rakušana (STAN) současný velký počet samospráv funguje dobře. Naopak NERV považuje systém za neefektivní, úprava by podle něj ušetřila státu ročně až deset miliard korun.

Na sloučení už v minulosti přistoupilo několik obcí. Například Bušovice na Rokycansku s 320 obyvateli se v roce 1961 sloučily s okolním Sedleckem se 120 lidmi a nedaleko ležící Střapolí, kde žije osmdesát obyvatel. Starosta Luboš Pták (nestr.) to dodnes považuje za správný krok. „Nedovedu si představit, že by všude udělali zastupitelstvo, všechno to dělali sami,“ komentoval. 

Pod Bušovice ale v minulosti patřily i nedaleké Všenice. Od roku 1990 už ale hospodaří samy. Místní by už zpátky pod jinou radnici jít nechtěli. „Pokud nám to nikdo nenařídí, a já doufám, že nenařídí, budeme rádi samostatní. Zatím jsou tady lidé, kteří to chtějí dělat,“ řekl starosta obce Martin Dobrý (nestr.).  

„Nejmenší obec v Evropě“

O návrhu na snížení počtu obcí jednali minulou středu ve Strakově akademii členové Národní ekonomické rady vlády s ministři. Někteří členové NERV už tehdy považovali plán slučovat obce s méně než tisíci obyvateli za jednu z nejdůležitějších úspor, se kterými poradní sbor ekonomů přišel. 

Hlavním argumentem rady je, že v Česku je dnes přes šest tisíc obcí. Průměr je méně než 1700 obyvatel na jednu. Na počet obyvatel má tak Česko nejmenší průměrnou velikost obce v Evropské unii. „Spousta činností je tím pádem neefektivní, jsou obrovské neefektivnosti v těch činnostech, které by se přirozeně v jiné zemi řešily na mnohem větším území,“ uvedl člen NERV a ekonom CERGE-EI Daniel Münich.

Úspora až deset miliard

Ekonomové vypočítali, že důsledné slučování obcí s méně než tisícovkou obyvatel, by veřejným financím ušetřilo až deset miliard korun ročně. Jenže ani tato částka lídry vládních stran a hnutí nepřesvědčila. 

„Je to nějaká tradice samosprávy, která podle mě spíše funguje. Násilné slučování obcí by nepřineslo ani dobrou sousedskou atmosféru a podle mě ani ten kýžený ekonomický efekt,“ míní Rakušan.

„Zkuste zajet na jakoukoli obec a říct jim, že po vzoru Vesničky mé střediskové se mají sloučit se sousední obcí. Vytvoříte tak akorát nekonečný počet malých naštvaných obcí,“ reagoval předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda. „Lidovci určitě nejsou příznivci toho, abychom centralizovali státní správu a samosprávu,“ dodal šéf jejich poslanců Marek Výborný.  

Kromě plánu na snížení počtu obcí doporučil NERV vládě dalších 27 návrhů, které by mohly snížit schodek veřejných financí. Vládní koalice bude o nich rozhodovat až příští rok na jaře.