Katarský emír hovořil se Zemanem i Fialou o dodávkách plynu i otevření ambasády v Praze

UDÁLOSTI: Do Česka poprvé přicestoval katarský emír Tamim bin Hamád Sání (zdroj: ČT24)

Katarský emír Tamim bin Hamad Sání se na oficiální návštěvě v Praze setkal s prezidentem Milošem Zemanem. Jednali hlavně o katarských investicích v Česku v oblasti energetiky nebo dopravy. Řešili také možnosti přepravy zemního plynu. Společně poté odsoudili ruskou invazi na Ukrajinu. Dodávky plynu byly i hlavním tématem emírova odpoledního jednání s premiérem Petrem Fialou (ODS). Podle předsedy vlády považuje Katar Prahu za jednoho z preferovaných partnerů pro dodávky LNG. V Česku zůstane emír do čtvrtka, kdy bude hlavní město hostit neformální summit evropských zemí.

Katarského emíra přivítal dopoledne prezident Zeman na prvním hradním nádvoří s vojenskými poctami. Na Hradě se setkaly také národní delegace. Českou stranu zastupoval mimo jiné ministr průmyslu Jozef Síkela (za STAN), ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) nebo ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Síkela a Stanjura podepsali se svými katarskými protějšky dohodu o hospodářské, obchodní a technické spolupráci a memorandum směřující k uzavření dvoustranné investiční dohody.

Emirát má třetí největší zásoby ropy a zemního plynu na světě. Kromě katarských investic a využití katarského plynu, měli zástupci obou zemí řešit také přání Kataru na zrušení víz se zeměmi Evropské unie.  

Zeman uvedl, že s emírem během setkání podepsali dohodu o ekonomické spolupráci a připravují dohodu o ochraně investic. Český prezident také avizoval, že vznikne velvyslanectví Kataru v České republice, což Hamad Sání potvrdil. „Velvyslanectví bude otevřeno v krátké době, pravděpodobně v nadcházejících měsících,“ řekl emír. Katarský velvyslanec pro Českou republiku nyní sídlí v Berlíně. Zároveň se v těchto dnech uvádí do provozu česká ambasáda v Dauhá.

Během oficiální návštěvy se Zemanem řešili také možnosti přepravy zemního plynu a celkový časový rámec, dodal vedoucí prezidentské kanceláře Vratislav Mynář. Společná dohoda obou zemí by podle něj měla být hotová co nejdříve. „Emír říkal, že jsou naprosto otevření, že ještě ve středu v rámci gesčních ministerstev dá pokyn, aby se snažili uzavřít dohodu v co nejkratším termínu,“ poznamenal Mynář. 

Setkání katarského emíra s českým prezidentem (zdroj: ČT24)

Zeman varoval před ruskou jadernou hrozbou

Společně odsoudili ruskou invazi na Ukrajinu.  Zeman následně varoval před silným rizikem jaderného konfliktu kvůli výhružkám ruského prezidenta Vladimira Putina o použití nukleárních taktických zbraní na Ukrajině. Domnívá se, že v takové situaci by nejen evropské státy měly reagovat razantní vojenskou odpovědí. 

„A ještě před touto odpovědí by měly vyslat naprosto jasné varování, že pokud Ruská federace na ukrajinském území jaderné zbraně použije, bude reakce nikoli pouze diplomatická, ale i vojenská se všemi důsledky, které to může mít,“ dodal Zeman.

Emír poté zmínil ochotu Kataru více investovat v Česku. „Obchodní výměna a společné investice zatím nedosahují výše, které bychom si přáli a věříme, že se ještě zvětší,“ naznačil. Na závěr tiskové konference prezidenta pozval na oficiální státní návštěvu. 

Fiala: Česko je pro Katar preferovaným partnerem pro dodávky LNG

Odpoledne se katarská delegace přesunula na slavnostní oběd a následně na jednání s premiérem Petrem Fialou, k němuž se připojil také například ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Tématem byl opět i zemní plyn, ačkoli Fiala zdůraznil, že hovořili také o leteckém spojení obou zemí a podpoře podnikání a investic. „Kromě zájmu obou zemí o investice hledá Česká republika především spolehlivé dodavatele LNG,“ podotkl předseda vlády po jednání.

Existuje podle něj oboustranný zájem o dlouhodobou spolupráci a Česko je pro Katar při těžbě v Severním poli jedním z preferovaných partnerů. „V co nejbližší době chceme jednat o této spolupráci na úrovni pracovních skupin,“ dodal Fiala. Severní pole je obří podmořské pole zasahující do íránských vod.

Vládce Kataru ukončí den pracovní večeří s českými podnikateli ve Vladislavském sále na Pražském hradě.

Schůzky s dalšími evropskými politiky

Blízkovýchodní zpravodaj České televize David Borek informoval o tom, že emír má na čtvrtek v Praze naplánované bilaterální setkání i s dalšími evropskými politiky. Schůzky s nimi se uskuteční na Pražském hradě. Kvůli strategické pozici země a jejich zásobám ropy a plynu s jejími zástupci nyní intenzivně jednají hlavně země střední a východní Evropy. „Unie a státy střední a východní Evropy, které pociťují velkou urgentnost v dodávkách plynu, v posledních měsících zvýšily svoji diplomatickou aktivitu,“ řekl. 

„Katar má dlouhodobé kontrakty se svými odběrateli a zároveň se zkapalněným plynem obchoduje i v USA. Země si vytvořila v duchu diverzifikace ekonomik států Perského zálivu pozici nejen jako producent a prodejce, ale také obchodník se zemním plynem, takže tam jsou větší možnosti,“ uvedl Borek s tím, že česká naděje na získání dalších smluv na dodávky plynu je „díky solventnosti Evropské unie“ nadějná.