V Praze a dalších městech se demonstrovalo proti vládě. Organizátoři požadují třeba zajištění plynu z Ruska

Události: V Česku se demonstrovalo proti vládě (zdroj: ČT24)

Na Václavském náměstí v Praze se ve středu sešli lidé na demonstraci proti kabinetu Petra Fialy (ODS). Účastníci s sebou měli vlajky České republiky a protivládní transparenty. Odpůrci vyšli do ulic i v dalších tuzemských městech. Demonstraci nazvanou Česká republika na 1. místě pořádali Jiří Havel a Ladislav Vrabel, ti stáli i za protestem ze začátku září, kterého se v Praze zúčastnily desítky tisíc lidí.

Akce začala krátce po druhé odpolední českou hymnou. Zazpíval ji zpěvák Tomáš Ortel, původním jménem Tomáš Hnídek. Dění na Václavském náměstí organizátoři živě přenášeli také do dalších měst.

„Chceme o sto osmdesát stupňů otočit politický směr v naší zemi. Této změny chceme dosáhnout nenásilnou cestou,“ uvedl Havel. Podle druhého z pořadatelů, Vrabela, by měla vláda podat demisi, vypsat by se měly nové volby a řízení země by měli převzít „pronárodní odborníci“. Prvním z řečníků byl děkan Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze Miroslav Ševčík.

Lidé drželi transparenty s hesly jako „Konec vlád nemocných duchem, rozumem a charakterem“ nebo „Zase ryjeme držkou v zemi“. Na místě protestu měli také petiční stánek komunisté na podporu svého kandidáta na prezidenta Josefa Skály.

Demonstrace Česká republika na 1. místě na Václavském náměstí
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Organizátoři pražského protestu, kteří sami sebe označují za politicky nezařazené občany, požadují mimo jiné, aby stát zajistil smlouvy s Ruskem o dodávkách plynu za nízké ceny. Požadují demisi vlády a vystoupení z NATO, EU, OSN a Světové zdravotnické organizace (WHO) a odmítají přijetí eura. 

Mezi dalšími požadavky je potravinová nezávislost země, dobrovolnost očkování, „osvobození“ průmyslu od „závislosti“ na zahraničních společnostech.

„Strach lidí v nejisté době je pochopitelný. Lži a manipulace, které přirozené obavy posilují, ale jednoznačně odsuzuji. Vláda jasně ukázala, že i v době energetické krize se o české občany postará,“ komentoval demonstraci ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Řečníci z německé AfD

Jedním z řečníků byla také Christine Andersonová, europoslankyně německé krajně pravicové AfD. „Ve svém projevu říkala, že Česko má také zkušenost s tyranií. Mluvila o době před rokem 1989, kdy bylo Česko v područí Sovětského svazu, a dodávala, že se z toho vymanilo,“ informovala z místa redaktorka ČT Kateřina Trnková.

„Ovšem nutno říct, že to byl projev v angličtině, poté organizátory překládaný do češtiny a překlad byl, řekněme, velmi volný. Myšlenky nebyly úplně dodrženy tak, jak je Christine Andersonová říkala, a v některých příkladech to byly věty naprosto jiné,“ popisuje Trnková.

Vystoupil také německý poslanec AfD Petr Bystroň. Podle něj populisté bojují za lidi proti globalistům, a to za „rodinu, Boha, vlast a naši svobodu“. On i další vystupující se hlásili k bývalému americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi.

Pořadatelé vyzvali české poslance, aby vystoupili ze svých stran, nechali si mandát a pracovali jako nezávislí „přímo pro český národ“. Prohlásili, že 10. října jdou za prezidentem Milošem Zemanem, kterého požádají o odvolání Fialovy vlády a vyhlášení předčasných voleb. Za měsíc pak plánují další protest.

Na středeční akci na Václavském náměstí dohlížela policie. Na Twitteru uvedla, že do centra metropole dorazily podle jejího odhadu „nižší desítky tisíc“ účastníků.

Protesty v dalších městech

Účastníci brněnského protestu si přinesli české a moravské vlajky. K vidění byly i transparenty s nápisy jako „Fialo, to stačí, jste váleční štváči,“ nebo „Co blázníte, vždyť jsou tady lidi“. Protestující díky videopřenosu reagovali na dění a proslovy na Václavském náměstí, ozýval se pískot a skandování „demisi, demisi“.

Přenos byl i na plzeňském centrálním náměstí Republiky. Podle odhadu policie se tam sešly stovky lidí. Kromě českých praporů třímali také vlajky SPD či KSČM. Odpůrci kroků kabinetu Petra Fialy se sešli i v Olomouci nebo Českých Budějovicích.

Demonstrace Česká republika na 1. místě v Brně
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

V Liberci se podle odhadu policistů před Domem kultury sešlo odpoledne kolem pěti set lidí. Kromě sledovaní přenosu z Prahy protestující, většinou středního a staršího věku, podepisovali petici za odstoupení vlády a za právo dětí na vzdělání bez omezení. Zároveň tam sbíral podpisy pod svou prezidentskou kandidaturu podnikatel Josef Roušal.

V Ostravě demonstraci pořádalo hnutí SPD. Na Masarykově náměstí vystoupil i předseda hnutí Tomio Okamura. Ve své řeči kritizoval zdražování, které označil za záměrné. Vládu obvinil z toho, že ceny nechává úmyslně vysoko a že za profit na lidech podporuje válku na Ukrajině. 

Vrabel

Server Aktuálně.cz informoval, že organizátor demonstrací Vrabel od podporovatelů vybírá peníze, zatímco sám dluží tři miliony korun. Úřadům přitom slíbil, že veškeré své příjmy použije na umoření pohledávek. U soudu proto musel vysvětlovat, jak s vybranými penězi naložil.

Fiala o předchozí demonstraci na Václavském náměstí z 3. září prohlásil, že ji svolaly síly, jež se hlásí k proruské orientaci, mají blízko k extrémním pozicím a jsou proti zájmům Česka.

Nyní na Twitteru vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) uvedl, že je strach v nejisté době pochopitelný, odsoudil ale lži a poprosil lidi, aby se nenechali zneužít manipulátory s nabídkou nerealistických řešení.

Vláda by měla demonstraci brát vážně

Podle Patrika Eichlera z Masarykovy demokratické akademie by vláda měla demonstraci brát vážně. Není totiž podle něj protivládní, ale protisystémová. „Nejde jenom o budoucnost vlády, ale o to, jakým způsobem vláda může přivést velkou část lidí ve společnosti zpět do společenské debaty a začít reflektovat zájmy, které ti lidé mají, a problémy, které v posledních třiceti letech zažívají,“ tvrdí.

Demonstrace se zúčastnili lidé, kteří polistopadový vývoj vnímají problematicky, domnívá se Eichler. „Jistě vnímají, že přišla svoboda, ale je to svoboda, kterou nemohou využít. Hranice jsou sice otevřené, ale vycestovat nemůžou, protože na to nemají prostředky, nemají na to habitus, který by je třeba vedl k tomu, že by měli tento typ svobody využívat,“ vysvětluje.

Studio ČT24: Demonstrace je protisystémová, komentuje Eichler (zdroj: ČT24)

Organizátoři protestů podle Eichlera využívají strachu lidí z energetické krize a zdražování. Vláda zároveň o svých krocích tuto skupinu lidí neumí informovat.

„Co bychom potřebovali důkladněji popsat, jsou mobilizační cesty, kterými se lidé na náměstí dostanou. Jsou to řetězové e-maily, desítky na sobě nezávislých facebookových skupin, jsou to podomácku vyráběné letáky. Za svolavateli demonstrací totiž nevidíte žádnou organizovanou strukturu,“ komentuje.

„Ti lidé se do velké míry organizují sami na základě nějakého podnětu, který dostávají. Organizátoři nemají dobré úmysly, o tom jsem vcelku přesvědčen a vcelku souhlasím s tím, co říkal Petr Fiala. Ale ti lidé se bojí sami za sebe, proto na ta náměstí chodí,“ hodnotí Eichler.