Politolog: Propad vládních stran byl menší, Čapí hnízdo voliče ANO nezajímá

Politolog Kroupa k povolebnímu vyjednávání o nových koalicích (zdroj: ČT24)

Podle politologa Daniela Kroupy z Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem nebyl v komunálních a senátních volbách propad vládních stran tak velký, jak se čekalo. Nejvíce z určitého hlediska posílilo hnutí SPD, to ale bude mít problém zasahovat přímo do vlády, míní Kroupa. Kauza Čapí hnízdo podle něj voliče ANO nezajímá, kauza Dozimetr ale hnutí STAN poškodila.

Kroupa sdělil, že voličské hlasy komunistů a sociálních demokratů převzaly hnutí ANO a SPD. „Obecně se dá říct, že posílily opoziční strany. Nejvíce z určitého hlediska posílila SPD, protože se dostala do krajských měst, kde dosud neměla žádný vliv. Vliv nebude mít i nadále, protože lidí, kteří se dostali do zastupitelstva, je málo a nemá koaliční potenciál,“ uvedl Kroupa.

Hnutí ANO podle politologa potvrdilo, co signalizovaly průzkumy veřejného mínění – drží si podporu kolem třiceti procent. „To se zúročilo v letošních volbách také tím, že kandidovalo na více místech, získalo více mandátů. Jak na procenta, tak i na mandáty je na tom lépe,“ dodal. Vládní strany podle Kroupy zaznamenaly propad jak v procentech, tak v mandátech, nicméně propad byl menší než se očekávalo vzhledem „ke krizi, v níž se nacházíme“.

Kauza Čapí hnízdo podle Kroupy voliče ANO přímo neovlivnila, protože si na ni už zvykli. Připomněl i kauzu Stoka, na níž voliči zapomněli. „Dozimetr poškodil hnutí STAN zásadním způsobem na celostátní politice a ve velkých městech, protože dosud čisté hnutí svůj obraz velmi narušilo a pomalá reakce vedení strany na tuto událost to ještě zhoršila,“ míní. V senátních volbách byl podle něj vliv této kauzy menší.

Část vedení vládních stran mluvila o tom, že by se na komunální úrovni měly uzavírat podobné koalice jako na vládní úrovni. Na mnoha místech se podle politologa situace výrazně liší od celostátní, zmiňuje situace v Plzni, kde několik stran včetně ANO už kandidovalo s tím, že chce porazit dosavadního hegemona ODS. „Plzeň“ podle něj je problém pro vládní koalici, ale nikoliv zásadní, protože toto město má svá „specifika“. Závažnější by prý bylo, kdyby se něco takového stalo v Praze nebo v Brně.

Bendl: Situaci v Plzni považuji za nešťastnou

Místopředseda zemědělského výboru Poslanecké sněmovny Petr Bendl (ODS) v komentáři k výsledkům voleb řekl, že hranice úspěchu je všude jiná, někde je to dostat se do rady, někde mít primátora nebo starostu.

„Volební systém je poměrně gumový, takže umožňuje různé skládání koalic, umožňuje obejít vítěze voleb, což jsme v minulosti zažili v Praze, teď se to odehrává pravděpodobně v Plzni, což považuji za nešťastné a myslím, že je to do určité míry nerespektování rozhodnutí voličů,“ uvedl s tím, že systém to ale umožňuje. Na celkové hodnocení toho, jak volby dopadly, si tak podle Bendla budeme muset ještě počkat - i zda se v Praze podaří sestavit koalici na základě vládního řešení.

„Všechno je to otázka dnů, může být i týdnů. Vidím, že Piráti přicházejí s personálními podmínkami směrem k potenciálním koaličním partnerům, takže to může být v Praze ještě velmi složité,“ prohlásil.

Petr Bendl (ODS) o povolebním vyjednávání o nových koalicích (zdroj: ČT24)

Mračková Vildumetzová: ANO se má v Praze snažit o místo v koalici

Místopředsedkyně sněmovny Jana Mračková Vildumetzová (ANO) si myslí, že tvořit koalice na vládním půdorysu není správné ani spravedlivé vůči voličům. „Například v Ostravě vznikla koalice, která není na vládním půdorysu, a myslím si, že to bude i ve více případech,“ řekla a zmínila Karlovy Vary nebo Plzeň. „Na komunální úrovni je to hodně o lidech,“ dodala. 

Výzva kabinetu, aby ve městech vznikaly koalice právě na úrovni vládní koalice, se podle Mračkové Vildumetzové týká hlavně Prahy. „Nikdo neočekával, že SPOLU bude mít 24 procent, podle průzkumů měli mít 36 procent. O ANO se říkalo, že získá 13 procent, a my jsme získali skoro dvacet,“ uvedla. Zkritizovala Piráty, kteří ve vyjednávání podle ní jdou proti principům, které před volbami prezentovali. 

Místopředsedkyně sněmovny také řekla, že by byla ráda, kdyby bylo hnutí ANO v koalici v hlavním městě. Na otázku, zda se má ANO o to snažit, odpověděla, že určitě ano. „Pokud byste se o to nesnažil, tak určitě zklamete voliče, kteří vám dali hlasy. To se musí pokusit každý, protože na koaliční úrovni toho prosadíte mnohem více než v opoziční lavici,“ sdělila.

Mračková Vildumetzová (ANO) k povolebním vyjednáváním o nových koalicích (zdroj: ČT24)

Ohledně druhého kola senátních voleb řekla, že hnutí ANO zatím nejednalo o tom, koho podpoří v duelech, kde není jeho zástupce. „To je vždycky na jednotlivých organizacích v rámci senátních volebních obvodů, kde jsme nebyli úspěšní, jestli se bude dávat podpora,“ uvedla s tím, že pro ANO je velmi dobrá zpráva, že za hnutí postoupilo do druhého kola 18 kandidátů. 

Výborný je přesvědčen, že lidovci ve volbách obstáli

Předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný je rád, že lidovci obhájili pozici nejsilnější politické strany na komunální úrovni. „Těch 2716 mandátů svědčí o tom, že naši lidé v obcích a městech jsou blízko voličům, svým občanům, zajímají je jejich starosti i radosti, a proto, že komunální volby vnímáme i jako jakési vysvědčení za poslední čtyři roky, tak jsem rád, že právě lidovci v tom obstáli,“ komentoval výsledek voleb. 

Výborný ujistil, že KDU-ČSL dělá vše pro to, aby zastupitelé lidovců mohli mít reálný vliv na řízení měst a obcí, ve kterých byli zvoleni. „Je to logické. Proto jsme kandidovali, abychom mohli obce a města řídit. Máme k tomu nějaké limity, určitě lidovečtí kandidáti nebudou spolupracovat s extrémistickými stranami. ať už jsou to komunisté nebo SPD,“ sdělil a připomněl, že to platilo vždy. 

Zda bude v Praze obtížné dosáhnout koalice na půdorysu vlády, bude podle Výborného záležet na tamních lídrech. Míní, že jde spíš o otázku na Bohuslava Svobodu (ODS), který byl lídrem koalice SPOLU. „Když se podívám na pražské výsledky, tak myslím, že je to vcelku jednoznačné - koalice na vládním půdorysu (SPOLU a STAN a Priáti) dává na pražském zastupitelstvu pohodlnou většinu,“ sdělil a dodal, že je přesvědčen o tom, že se takové dohody podaří dosáhnout. 

Marek Výborný (KDU-ČSL) k povolebním vyjednáváním o nových koalicích (zdroj: ČT24)

V Brně skončili lidovci spolu s hnutím STAN a nezávislými na třetím místě. „Pro Brno platí stejná optika jako pro Prahu a další obce v Česku, to znamená, že preferujeme vznik stejné koalice jako na celostátní úrovni. V Brně by to dávalo smysl, protože jsme doposud byli na radnici v rámci koalice právě s ODS. Respektujeme, že koalice ODS a TOP 09 v Brně zvítězila,“ dodal. 

K situaci v Plzni Výborný řekl, že to nepovažuje za šťastné a rozumné. „Koalice SPOLU v Plzni zvítězila, přesto zřejmě vznikne koalice poněkud nelogicky na půdorysu opozičního hnutí ANO a kolegů Pirátů a hnutí STAN. Nezbývá než respektovat volební matematiku,“ řekl a dodal, že koalice SPOLU bude v Plzni velmi pracovitou opozicí. 

Lacina nepovažuje výsledek STAN za jednoznačně špatný

Místopředseda hnutí STAN Jan Lacina pokles mandátů po komunálních volbách o zhruba 350 komentoval slovy, že je třeba se na to dívat i jinou optikou, a to, že před volbami bylo STAN zastoupeno v sedmi krajských městech, není jich je devět. „Můžete se na to dívat i optikou pražských voleb, protože ty jsou určující pro interpretace, a tam jsme se poprvé samostatně dostali do zastupitelstva hlavního města, máme nejvíc mandátů, které jsme kdy měli,“ sdělil. 

Lacina ale přiznal, že kauza Dozimetr se na výsledcích komunálních voleb podepsala. Stejně tak podle něj mohlo mít vliv i to, že například ANO a SPD hovořily o tom, že „komunální volby budou referendem o současné vládě“. „Vidíme tam určitý nárůst SPD i v místech, kde by dříve toto hnutí nemělo žádnou šanci. Jistý vliv to mělo, ale neřekl bych, že nějak dramaticky velký,“ dodal. 

Jan Lacina (STAN) k povolebním vyjednáváním o nových koalicích (zdroj: ČT24)

K situaci v Praze řekl, že by se hnutí STAN rádo stalo součástí koalice. „Jsme si vědomi, že jsme nejmenším uskupením nebo druhým nejmenším, které se v pražském zastupitelstvu ocitlo,“ řekl. Zmínil, že by hnutí bylo rádo, kdyby STAN uspěl i v Brně a dalších krajských městech v Česku. 

Lacina uvedl, že první debata v Praze mezi SPOLU a hnutím STAN se nesla v přátelském duchu. Podle něj by vítězné SPOLU mělo jednat se všemi stranami kromě těch extrémistických. „Aby dospělo k nějakému výsledku, který bude znamenat hlavně stabilitu,“ myslí si. Zmínil, že starostové apelují na dlouhodobou udržitelnost a své partnery přesvědčují o tom, že by bylo dobré udělat v Praze širší uskupení. K senátním volbám Lacina sdělil, že kauza Dozimetr určitě značku hnutí poškodila.  

Okamura: Nebudeme politikařit, jednat budeme s kýmkoliv

Šéf SPD Tomio Okamura výsledky komunálních voleb přivítal. Řekl, že hnutí momentálně jedná v desítkách měst a obcí o vstupu do koalice. „My jsme říkali, že nebudeme politikařit, protože vláda Petra Fialy (ODS) přivedla do krize Českou republiku, lidé nemají peníze, proto my budeme jednat s kýmkoliv, kdo chce zlepšovat životy všech občanů ČR, nejenom voličů SPD,“ sdělil. 

Okamura zatím nemá informace o tom, kde by se mohlo podařit domluvit se na koaliční spolupráci. Hanice úspěchu SPD byla podle něj nastavena tak, že hnutí chce získat více zastupitelů než před čtyřmi lety. „To se nám podařilo, dokonce více než trojnásobně. Teď uvidíme, jaká budou ta jednání,“ uvedl.

Není si ale jistý, zda je někde vstup do koalice reálný. „Máme tady vládní koalici Petra Fialy, která má opačný program než SPD, pak je tu hnutí ANO, které je něco mezi,“ konstatoval. Dodal také, že s hnutím STAN se členům SPD spolupracovat příliš nechce kvůli „jejich zapojení do organizovaného zločinu“. Připomněl ale, že situace v obcích je jiná, proto nevyloučil ani tuto možnost.

Tomio Okamura (SPD) k výsledkům prvního kola senátních voleb (zdroj: ČT24)

K Plzni, kde se nově vnikající koalice chtěla opírat o podporu dvou lidí, které navrhla SPD, Okamura řekl, že hnutí nechtělo jít otevřeně do koalice s „extrémistickými Piráty“, a STAN s Piráty zase říkali, že nechtějí jít s SPD. „Proto tam byla taková 'elegantní' dohoda,“ uvedl k tomu, proč měli koalici podporovat právě nestraníci. 

Okamura je spokojen i s výsledkem senátních voleb. Uvítal, že na Karlovarsku do druhého kola postoupila Eva Chromcová. „Podporujeme ji, snažíme se tam zintenzivnit informační kampaň. Zkusíme to, uvidíme, zabojujeme,“ dodal. 

SPOLEČNĚ s ANO? V Brně bych uvítal spíš koalici na vládní úrovni, řekl Jakob

Místopředseda TOP 09 Jan Jakob ve vysílání ČT24 uvedl, že výsledek komunálních voleb považuje za dobrý. „Jednání probíhají, já pevně věřím, že TOP 09 bude mít zastoupení v mnoha radách, mnoha vedeních měst a obcí, třeba i posílíme,“ komentoval. 

Podle Jakoba se zatím nedá odhadovat, zda SPOLEČNĚ (ODS a TOP 09), které v Brně vyhrálo volby, bude spolupracovat s hnutím ANO. „Já osobně bych preferoval uspořádání na úrovni vládní koalice, ale neznám detaily v jednotlivých městech a obcích,“ uvedl s tím, že specifika jednotlivých měst jsou různá, čili nedokáže zhodnotit, zda by byla koalice s ANO v případě Brna přijatelná. Na otázku, zda by jemu osobně taková spolupráce vadila, ale odpovědět nechtěl. 

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob o povolebním vyjednávání v Brně (zdroj: ČT24)

Jakob vidí spolupráci ve městech a obcích na půdorysu vlády jako velmi vhodnou. „Přijde mi to logické, ta spolupráce se osvědčuje i v těch nelehkých dobách. Nemohu ale samozřejmě vyloučit, že někde by to mohlo dopadnout jinak právě proto, že tam jsou specifické místní podmínky, ale o tom nás kolegové z krajů budou nepochybně informovat,“ uvedl. 

Jakob přiznal, že mu vadí to, co se stalo v Plzni, a sice že vítězné SPOLU nakonec zřejmě skončí v opozici. „Já věřím, že vyjednávací týmy dospějí k rozumnému závěru, za to samozřejmě považuji koalici na bázi koalice vládní,“ zopakoval. 

Výsledek Pirátů není skvělý ani tragický, míní Hajnová

Výsledek komunálních a senátních voleb okomentovala i 2. místopředsedkyně Pirátů Hana Hajnová. Uvedla, že v souvislosti se současnou situací, která podle ní nahrává populistům, je výsledek Pirátů dobrý. „Není úplně skvělý, ale není ani tragický. Na mnoha místech se nám podařilo mandáty obhájit, jsme nově v zastupitelstvech více než čtyřiceti měst, celkem jsme sami získali přes tři sta mandátů,“ uvedla. 

Připomněla, že prioritou Pirátů ve vyjednávání je vždy hlavně program strany. „Preferujeme spolupráci s demokratickými stranami, které ctí zásady právního státu, to znamená, že se vyhýbáme extrémistům a podobným stranám. To, co je u nás prioritou, je dostupnost bydlení, která bude lidi v současné krizi hodně pálit, ale také aby byly radnice trasparentní, bojovaly a zabraňovaly korupci,“ uvedla jako hlavní priority. „Na to mají Piráti největší vlohy,“ dodala. 

Místopředsedkyně strany Pirátů Hana Hajnová o povolebním vyjednávání nových koalic (zdroj: ČT24)

Piráti si jsou podle Hajnové vědomi toho, že politická úroveň v obcích je velmi specifická, ne vždy platí to samé co na celostátní úrovni, řekla k tomu, zda je vždy nutné preferovat koalice na vládním půdorysu. „Pokud se budeme bavit o větších městech, tak samozřejmě bychom byli rádi, kdyby se dařilo tvořit koalice na vládním půdorysu, ale nejsem si jistá, zda to bude všude možné,“ řekla s tím, že například v menších městech a obcích často kandidují různá uskupení, která jsou založena jenom na výrazných osobnostech regionu a nemají s vládními stranami nic společného. 

Situaci v Plzni Piráti podle Hajnové řešili z pozice vedení strany. „Musíme si říct, že i některé vládní strany mají své kostlivce ve skříni, vytvoření koalice na vládní úrovni znemožňují,“ komentovala to, že se v Plzni Piráti domluvili s hnutím ANO. Ke konkrétním „kostlivcům“ se ale Hajnová vyjadřovat nechtěla. 

V Praze Piráti preferují koalici na vládní úrovni, rádi by k ní ale přizvali i uskupení Praha sobě. „Je to náš koaliční partner, se kterým máme velmi dobrou zkušenost, a víme, že jsou tam velmi schopní a pracovití lidé. Na politiku se dívají stejně jako my, a Zdeněk Hřib se o ně jako primátor mohl opřít. Je logické, že je vnímáme jako jedny z nejlepších partnerů,“ zmínila s tím, že vyjednávání v Praze nebude jednoduché, hnutí Praha sobě totiž odmítá lídr SPOLU Bohuslav Svoboda.